Vágólapra másolva!
Zsinórban harmadszor csente el az első rajtkockát Hamilton elől az USA Nagydíj vasárnapra halasztott kvalifikációján, amelynek az utolsó etapját törölni kellett az eső miatt, ezért a Q2 eredménye döntötte el a rajtsorrendet.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Nico Rosberg az idény első felében rendre alulmaradt Lewis Hamiltonnal szemben az időmérőkön, az USA Nagydíjon azonban zsinórban a harmadik pole pozícióját szerezte meg a csapattársa előtt. Az esőben rendezett időmérőn, amelyet a Q2 után megszakítottak, a Red Bull bizonyult a második legjobb csapatnak.

A szombatról elhalasztott időmérő esőben kezdődött, de a körülmények a Q1-ben még folyamatosan javultak. Az első helyekért a Mercedesek és a Red Bullok csatáztak, végül Daniel Ricciardo zárta az élen az első szakaszt. A versenyzők már ekkor rengeteget csúszkáltak, és Carlos Sainz össze is törte az autóját, miután a 4-es kanyarban elvesztette az uralmát a Toro Rosso felett. Az edzést piros zászlóval leállították, de a Szocsiban is balesetet szenvedett spanyolnak nem esett baja. „Nagyon csalódott vagyok, mert gyorsak voltunk ezen a hétvégén" – mondta. „Aquaplaning miatt csúszott meg az autóm a 3-as kanyarban, utána pedig csak utas voltam, nem tehettem semmit."

A Q1-ben Sebastian Vettel is nekikoccant a falnak, miután megcsúszott a 10-es kanyarban, de nem sérült meg az autója, és a 15. helyen sikerült továbbjutnia. A Q2-ben a Mercedesek rögtön az élre álltak, és Rosberg mindkét mért körében gyorsabb volt Hamiltonnál. Ez döntőnek bizonyult, hiszen egyre jobban esni kezdett az eső, ezért a Q2 utolsó perceiben már képtelenség volt javítani, a Q3-at pedig meg sem rendezték.

Rosberg zsinórban harmadszor indul az élről Forrás: AFP/Dan Istitene

„Nagyon jól sikerült az időmérő, végig jól éreztem magam az autómban" – nyilatkozta Rosberg, akinek már csak matematikai esélye maradt a világbajnoki címre, de azt ígéri, a végsőkig küzd érte. „A sok aquaplaning miatt nehéz volt vezetni, de össze tudtam rakni egy jó kört, pedig használt gumikon hajtottam ki."

Hamilton 1 tizeddel kapott ki a csapattársától, de nem tűnt túl csalódottnak, ezúttal is jól szórakozott az esőben. „Összességében jó volt ez az időmérő, és örülök, hogy a csapatunké lett az első rajtsor" – mondta. „Remélem, az eső kicsit csillapodik a versenyre."

Erős a Red Bull

Az 1,1 másodperces lemaradással a 3. helyet megszerző Ricciardo úgy véli, a Q2-ben a vizesebb pálya akadályozta meg abban, hogy felvegye a versenyt a Mercedesekkel. „A 3. hely sem rossz, jó helyzetből kezdhetjük meg a versenyt" – nyilatkozta. „Megpróbálunk minden lehetőséget kihasználni, szerintem jól fogunk szórakozni a versenyen."

A 4. rajtkockából Danyiil Kvjat kezdheti meg a versenyt, ő a csapattársától is majdnem fél másodpercet kapott. A Q1-ben még ő is élvezte a vezetést, de a második etapban már túl veszélyesnek találta a körülményeket. „Remélem, eláll az eső, mert ilyen körülmények között őrültség lenne versenyt rendezni" – vélte. Egyetértett vele az 5. helyen záró, de a büntetése miatt 10 hellyel hátrébb sorolt Vettel is, aki szerint egyértelműen jó döntés volt a Q3 eltörlése.

Räikkönen a gumikkal küszködött

A két Force India elégedett lehet, hiszen megelőzték Kimi Räikkönent, aki a Q2-ben a gumijaival küszködött. „Egy használt szett volt az autómon, ilyen körülmények között ez nem segített" – mondta. A Williams ezúttal sem remekelt az esőben, Felipe Massa a 9., Valtteri Bottas pedig a 12. helyen végzett. A brazil szerint az időmérő második felében már túl veszélyesek voltak a körülmények. „Sokszor előfordult, hogy majdnem megpördültem, könnyű lett volna balesetet szenvedni" – mondta. „Ha a versenyig nem javulnak a körülmények, nagy balesetekre lehet számítani."

A McLarenek az esőben sem tudtak a mezőny első felében végezni, de Fernando Alonso a Ferrarik büntetése miatt a 9. helyről indulhat, és a Lotusnál is jobban szerepeltek. A Sauber nehéz helyzetből kezdi meg a 400. nagydíját, hiszen mindkét autójuk kiesett a Q1-ben.

A magyar idő szerint 20 órakor rajtoló versenyre jobb körülményeket jósolnak, addigra elvileg az eső is elállhat majd, de a hétvégi eddigi tapasztalatai alapján a csapatoknak minden körülményre fel kell készülniük.

15:48
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig esik

Köszöntjük kedves olvasóinkat, negyed óra múlva talán tényleg megkezdődhet az USA Nagydíj vasárnapra halasztott időmérő edzése. Austinban még mindig esik az eső, de nem olyan intenzíven, mint tegnap, ezért jó esély van rá, hogy 15 órakor a pályára engedik az autókat.

15:49
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs túl meleg

Austinban még csak reggel 9 óra van, a levegő 15, az aszfalt pedig 16 fokos. A nap során egyre melegebb időt jósolnak, és hamarosan az eső is elállhat.

15:53
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tegnap Hamilton volt a legjobb

A brit kifejezetten élvezte az esős körülményeket a szombat délelőtti szabadedzésen, és több mint 8 tizedes előnnyel végzett az élen. Vettel is gyors volt, de ne feledjük, hogy a Ferrarikra 10 rajthelyes büntetés vár az új motor beszerelése miatt. Nem kizárt, hogy a vizes pályán meglepő eredményeket hoz az időmérő: tegnap Hülkenberg a 3., Sainz az 5. helyen végzett az edzésen.

16:00
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Tilos használni az intereket

Olyan vizes a pálya, hogy egyelőre csak a rendes esőgumikat lehet feltenni az autókra. Néhány versenyző már kihajtott a garázsból, és a bokszkijáratnál vár a zöld lámpára, perceken belül tényleg elkezdődik az időmérő.

16:04
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A legtöbben rögtön a pályára hajtottak, valószínűleg mindenki attól tart, hogy később rosszabbra fordulnak a körülmények. Räikkönen szerint szokatlanul sötét van, a versenyzők máris sokat csúszkálnak.

16:06
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Rögtön az élre állt, 9 tizedes előnnyel vezet Ricciardo előtt. A versenyzők felének már van mért köre, de Rosbergnek és a két Ferrarinak még nincs.

16:11
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Máris le kellett állítani az edzést, Sainz vesztette el az uralmát az autója felett a 4-es kanyarban. Az autója összetört, de ő sértetlenül kiszállt a Toro Rossóból.

16:14
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan pórul járhatnak

A következő percekre intenzívebb esőt várnak, ezért lehet, hogy az edzés újraindításakor rosszabbak lesznek a körülmények. A jelenlegi sorrend: Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Verstappen, Bottas, Button, Massa, Grosjean, Maldonado, Ericsson, Sainz, Rosberg.

16:15
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

A Q1 is dönthet a rajtsorrendről

Ha nem tudják megrendezni a Q2-t és a Q3-at, az első etap eredménye fog dönteni a rajtfelállásról. Mindjárt újraindul az edzés, a mezőny már felsorakozott a bokszkijáratnál.

16:18
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódik az időmérő

Még 12 perc van hátra a Q1-ből, Sainz és a két Red Bull kivételével mindenki a pályán van. Massának most szólt a Williams, hogy még több esőre számítanak, ezért muszáj kihasználnia a jelenlegi körülményeket.

16:21
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg a második

Majdnem 5 tized a hátránya Hamilton mögött. Vettel a 4. helyre jött fel az első mért körével, Räikkönen a 10. Mindenki a pályán van, nyilván az autóját összetörő Sainz kivételével.

16:22
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan javítanak

Hamilton már 1:58.025-ös körrel vezet, a két Red Bull pedig visszaelőzte Rosberget. Ricciardo Hamilton idejét is megközelítette, csak másfél tizeddel marad el tőle.

16:26
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a falnak koccant

A 10-es kanyarnál hibázott, és a falat is érintette, miután keresztbe csúszott a pályán. Vissza kell vinnie a Ferrarit a bokszba, és nem lehet túl nyugodt, csak a 10. helyen áll.

16:28
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo vezet

A versenyzők folyamatosan köröznek, hiszen akár az is elképzelhető, hogy a Q1 eredménye dönt a rajtsorrendről. Egyelőre viszont javulnak a körülmények, és sokan javítanak az idejükön. Ricciardo 1:57.163-as idővel vezet, most Rosberg a második. 2 perc van hátra a Q1-ből.

16:30
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavette a vezetést

1:56.871-es kört futott, 3 tizeddel előzi meg Ricciardót. Vettel komoly bajban van, folyamatosan csúszik hátra, már csak a 13. helyen áll.

16:32
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, Vettel megúszta

A 15. helyen végül ő is továbbjutott. Kiesett viszont Ericsson, Nasr, Rossi, Stevens és Sainz. Ricciardo az utolsó percben újra az élre állt, mögötte a sorrend: Rosberg, Hamilton, Kvjat, Räikkönen, Hülkenberg, Verstappen, Pérez, Bottas, Alonso.

16:36
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q2

Vettel az elsők között hajtott a pályára, úgy tűnik tehát, hogy a Ferrari nem sérült meg a korábbi incidens során. A két Red Bull egyelőre a bokszban maradt, a többiek megkezdték a körözést.

16:41
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

Az első mért körében 7 tizeddel gyorsabb volt Hamiltonnál, 1:56.824-es idővel vezet a csapattársa előtt. Ricciardo és Pérez követi őket.

16:43
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Sok a hiba

Mindenki csúszkál, gyakran kell lengetni a sárga zászlót. Az előző percekben Hülkenberg és Verstappen is elhagyta a pályát, de gyorsan visszataláltak az aszfaltra. Még mindig Rosberg vezet, Hamilton 1 tizedre tudta megközelíteni.

16:46
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen megpördült

A 10-es kanyarnál forgatta meg a Ferrarit, de folytatni tudta a körözést, majd aquaplaningre panaszkodott. 5 perc van hátra a Q2-ből, a két Mercedes a két Red Bull előtt vezet. Vettel az 5. a Force Indiák előtt, Bottas egyelőre nincs a legjobb tíz között.

16:48
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

A 10-es kanyar a legtrükkösebb

Az utóbbi percekben többen megpördültek itt, Hamilton, Button és Hülkenberg is. Most megint jobban esik az eső.

16:51
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedesek a bokszban

Nekik nem kell aggódniuk, több mint egy másodperccel vezetnek a Red Bullok előtt. A körülmények egyre rosszabbak, Kvjat szerint már túl veszélyes a pálya. Valószínűleg a két McLaren, a két Lotus és Bottas fog kiesni.

16:53
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Az utolsó percekben senki nem tudott javítani az egyre intenzívebb esőben. Kiesett Alonso, Bottas, Grosjean, Button és Maldonado. A továbbjutók sorrendje: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Räikkönen, Massa, Verstappen.

16:56
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

A Safety Car a pályán

A körülményeket ellenőrzi, mert több versenyző is jelezte, hogy túl veszélyes lett a pálya a Q2 végére. Ha nem tudják megrendezni az utolsó etapot, a Q2 eredménye dönt a rajtsorrendről.

16:58
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a Q3-at

Egyelőre csak néhány perccel, 16.05-ig biztosan nem látunk autót a pályán. Maldonado a Sky Sportsnak nyilatkozva megerősítette, hogy a Q2 utolsó perceiben túl vizes volt a pálya.

17:04
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Button félti a riválisait

Ő biztosan nem vesz részt a Q3-ban, de a többiek miatt aggódik. Szerinte lehetetlen ilyen körülmények között vezetni, és ha elindítják az edzést, valaki "óriási balesetet fog szenvedni".

17:07
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz Q3, Rosbergé a pole

Most hamar eldöntötték, hogy túl veszélyes lenne folytatni az időmérőt. A Q2 eredményét veszik figyelembe, a rajtsorrend: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Räikkönen, Massa, Verstappen.

17:10
október 25, 2015
Vágólapra másolva!

20 órakor rajt

Túl messzire ne menjenek, alig 4 óra múlva kezdődik a verseny. A jelenlegi körülményeket elnézve nehéz elképzelni, hogy ne vizes pályán kezdődjön a futam. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval.