Vasárnapra halasztották az F1-es időmérőt az özönvíz miatt

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, USA Nagydíj, eső
Vágólapra másolva!
A folyamatos zuhé miatt szombaton nem tudták megrendezni, így öt órával az USA Nagydíj előtt, magyar idő szerint délután 3-kor kezdődik majd. Ez nem példátlan: öt évvel ezelőtt, Japánban, illetve két éve Ausztráliában is egy napon tartották az időmérőt és a versenyt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Háromórányi üresjárat után az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting úgy döntött, a folyamatosan zuhogó eső miatt vasárnap délelőtt 9-re, azaz magyar idő szerint délután 3 órára halasztja az USA Nagydíj időmérő edzését.

Nem tudták elindítani az időmérőt Forrás: AFP/Mark Ralston

A szombat délelőtti szabadedzést még az eső ellenére is megtartották Austinban, de az időjárás később romlott, aztán órákon át nem javult eléggé ahhoz, hogy az autókat ki lehessen küldeni a pályára. A közönség jelentős része mégis kitartóan ázott a lelátókon, és várta az akció kezdetét, amelyre azonban nem került sor.

A csapatok mindent megtettek, hogy látványosan üssék el az időt – egy szerelő breakelt a garázs előtt, mások evezős versenyt rendeztek vagy fociztak, a Red Bull versenyzői, Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat pedig még táncra is perdültek egymással a bokszutcában –, de az egyébként jó vízelvezetésű pálya nem vált alkalmassá a versenyzésre. Az elemekkel dacoló nézőket a lefújt időmérő után kárpótlásul beengedték a bokszutcába.

Az elmúlt 24 órában mintegy 18 cm eső esett Austinban, és vasárnapra is hasonló időt, bár fokozatosan egyre kevesebb csapadékot jósolnak. Ezért továbbra sem vehető biztosra, hogy az időmérőt meg lehet majd rendezni – ha nem, akkor a rajtrácsot valószínűleg a szombat délelőtti szabadedzés eredménye fogja meghatározni, amelyen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg előtt. A Ferrari versenyzőire ugyanakkor az új motor bevetése miatt mindenképpen tíz rajthelyes hátrasorolás vár.

Ezt tuti gyakorolták: Ricciardo és Kvjat jobb híján tánciskolává alakították a bokszutcát Forrás: AFP/Darron Cummings

Nem lenne példátlan az sem, ha az időmérőre és a versenyre ugyanazon a napon kerülne sor, ez legutóbb a 2013-as Ausztrál Nagydíjon fordult elő. A csapatoknak ugyanakkor most szokatlanul kevés adat áll majd a rendelkezésükre a versenyhez, mivel már a péntek délutáni szabadedzést is törölni kellett az ítéletidőre való tekintettel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!