Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj időmérőjének végén ő elsőre is jó kört futott, míg Hamilton elfékezte magát, és javítani már nem volt lehetősége. Ismét a Mercedesek foglalták el az első rajtsort, mögülük Bottas és Vettel rajtolhat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Nico Rosberg az idei második pole pozícióját szerezte meg a Japán Nagydíjon, miután az első Q3-as etapjában 76 ezreddel jobb kört futott csapattársánál, Lewis Hamiltonnál. Az első körében többször is hibázó britnek már nem volt lehetősége visszavágni, mert Danyiil Kvjat az utolsó percben hatalmas balesetet szenvedett, és a piros zászlók véget is vetettek az időmérőnek.

A Q1-ben még Hamilton volt a leggyorsabb, de a második szakaszban Rosberg átvette a vezetést, és úgy tűnt, szoros csata dönthet közöttük a pole-ról. Az első Q3-as próbálkozásuk után egy tizednél is kisebb volt köztük a különbség, az utolsó körükben pedig valószínűleg mindketten javítottak volna. A hajtűkanyarnál ugyanis elsőre Hamilton és Rosberg is elfékezte magát, és a brit elmondása szerint az utolsó kanyarban is hibázott.

„A második körömet elég jónak éreztem, a 7-es kanyarnál már 2 tizeddel gyorsabb voltam, de ez már nem számít" – mondta Hamilton az edzés után. „Nico remek munkát végzett, és a legfontosabb, hogy Danyiil jól van."

Rosberg idén másodszor indulhat a pole-ból - katt a galériához! Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Rosberg elsősorban annak örült, hogy a szingapúri gyengélkedés után a Mercedes megmutatta, továbbra is ők a legerősebbek. „Egy nehéz hét után fantasztikus ez az eredmény" – nyilatkozta. „Szinte hibátlan kört futottam, elégedett voltam vele. Az autónk balansza is jó, magabiztosan várom a versenyt."

A 3. helyről Valtteri Bottas indulhat a Williamsszel, az ő lemaradása már majdnem fél másodperc volt. A Williams a Q1-ben és a Q2-ben is erősnek tűnt, a finn mégis „meglepőnek" nevezte, hogy csak a Mercedesek tudták megelőzni. „Azt persze tudtuk, hogy ez a pálya jobban fekszik az autónknak, mint a szingapúri" – mondta. A másik Williamsszel Felipe Massa az 5. helyről indulhat, Sebastian Vettel befért elé a Ferrarival.

A német elismerte, az időmérő elején nehezen találta a ritmust, de az első Q3-as körével elégedett volt, a másodikban pedig gyorsabb is lehetett volna. Vettel 1 tizeddel előzte meg a 7. helyet elcsípő Kimi Räikkönent, aki az utolsó szett gumijával nem volt túl elégedett, pedig a tempója alapján szerinte a 3. helyen is végezhetett volna.

Daniel Ricciardo lemaradása már majdnem egy másodperc volt a 7. helyen, és úgy érzi, sokkal többet a piros zászlós befejezés nélkül sem tudott volna kihozni a Red Bullból. „Néhány tizedet javultam volna, de ez valószínűleg a többiekre is igaz" – mondta az ausztrál, aki az edzés után döbbenten nézte a csapattársa balesetéről készült felvételeket.

Kvjat autója a baleset után - katt a galériához! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Kvjat csak magát okolja

Kvjat a hajtűkanyar előtt elmondása szerint „újonc hibát" vétett, amikor két kerékkel is a fűre hajtott. „Itt nincs nagy bukótér, ezért a falban kötöttem ki" – mondta az orosz, akinek a Toro Rossója a becsapódás után a levegőben is átfordult. Az autó alaposan összetört, de Kvjat már a rádión jelezte, hogy rendben van. „A csalódottság nagyobb a fájdalomnál" – nyilatkozta az orvosi vizsgálat után. Kvjat az utolsó helyen végzett a Q3-ban, mivel – Sergio Pérezhez hasonlóan – csak egy körre hajtott ki az edzés végén.

Csalódott lehet a Toro Rosso, hiszen Max Verstappen tempója biztató volt a Q1-ben, de a 8. helye után nem tudott részt venni a második szakaszban. A Q1 utolsó percében elromlott az elektromos rendszer az autójában, ezért a hajtűnél keresztbeállt a pályán, és ki kellett szállnia a Toro Rossóból. A lengetett sárga zászlók több versenyző utolsó körét tönkretették, Jenson Button is erre fogta a kiesését.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!