Társoldalunk:

Rosberg vitte az első edzést Szingapúrban

2015.09.18., 11:49
rendezés

Végig ő volt a gyorsabb a Mercedes pilótái közül a Szingapúri Nagydíj első szabadedzésén. Ricciardónak sikerült beférkőznie a Ferrarik elé, sőt Hamiltont is megközelítette, míg a Manor újonca, Alexander Rossi a falnak ütközött.

A Mercedes a Szingapúri Nagydíj első szabadedzésén is elfoglalta a helyét a tabella élén, de az utcai pályán a szokásosnál kisebb volt az előnyük. Nico Rosberg ugyan végig vezetve magabiztos, több mint 3 tizedes előnnyel zárta az élen a gyakorlást, de Lewis Hamilton már csak 17 ezreddel előzte meg Daniel Ricciardót.

Rosberg volt az első, aki mért kört futott a világosban kezdődő, de teljes sötétségben befejeződő edzésen, és utána ki sem engedte a kezéből a vezetést. Folyamatosan javított az idején, majd fél órával az edzés vége előtt megfutotta az 1:47.995-ös körét, amely végül a gyakorlás legjobbjának bizonyult. Hamilton végig a nyomában volt, de komolyan nem veszélyeztette csapattársa elsőségét. A két Mercedesen egyébként az edzés első fél órája után kicserélték az első fékeket.

Rosberg végig az élen állt az első edzésenForrás: Daimler

Ricciardo úgy is megközelítette Hamiltont a Red Bull-lal, hogy többször a tapadás hiányára panaszkodott. Az ausztrál a két Ferrarit utasította maga mögé, akik közül Sebastian Vettel végzett előrébb, de Rosberghez képest már fél másodperc volt a hátránya. A Williams az első edzést a mezőny második felében szokta zárni, ehhez képest most Valtteri Bottas a 6. helyen végzett, a két Toro Rossót és Hülkenberget megelőzve.

A másik Williamsszel Felipe Massa csak 17. lett, de így is megelőzte Danyiil Kvjatot, akinek a Red Bullját az edzés nagy részében szerelték, miután az első körei után arra panaszkodott, hogy elszállt a motorerő. A McLaren a szokásosnál jobban szerepelt a lassú utcai pályán, Fernando Alonso 2,1 másodperces lemaradással a 11. helyen végzett.

Az első F1-es versenyére készülő Alexander Rossi hasonló tempóra volt képes, mint csapattársa, Will Stevens, viszont az edzés utolsó perceiben összetörte a Manort. A 18-as kanyarban vesztette el az uralmát az autója felett, és a falnak ütközve lebontotta a jobb oldalát, ezért piros zászló alatt ért véget a gyakorlás.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

Origo
13:33

Vége az edzésnek

Piros zászló alatt lett vége az első gyakorlásnak. Rosberg az egész edzés során az élen állt, Hamilton 3 tizedes lemaradással lett a 2. A további sorrend: Ricciardo, Vettel, Räikkönen, Bottas, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Maldonado.

Origo
13:31

Piros zászló!

A debütáló Rossi edzése csúnya véget ért: a 18-as kanyarban elvesztette az uralmát az autója felett, és a falnak csapta a Manort. Az autó jobb oldala összetört, de Rossi jól van, és rádión bocsánatot kért a csapatától.

Origo
13:28

Lassan köröznek a Mercedesek

A csapat épp most szólt Hamiltonnak, hogy az 1:53.0-ás időt célozza meg. Ez 5 másodperccel lassabb, mint a legjobb ideje ezen az edzésen.

Origo
13:24

Vettel nem tudott bevenni egy kanyart

A 4-es kanyarban voltak problémái, a Ferrari mintha nem akart volna balra fordulni. Vettel elhagyta a pályát, de sikerült a fal előtt megállnia, és visszavitte az autóját a bokszba.

Origo
13:21

Már teljesen sötét van

Így néz ki a város, tényleg lenyűgöző:

Origo
13:17

Maldonado már nem fog kihajtani

A Lotus megbízhatósági problémára gyanakszik a váltójában, ezért idő előtt véget ért számára az első edzés. Az elmúlt percekben senki nem javított, a Mercedesek például a rajtokat gyakorolják.

Origo
13:12

Bottas javított

Már régen járt a pályán, de most rögtön sokat javított a saját idején, a 7. helyre jött fel. A másik Williamsszel Massa a 16., 1 tizeddel előzi meg Kvjatot, aki időközben sikeresen teljesítette az első mért körét.

Origo
13:05

Látványosan szikráznak az autók

Az egyre sötétebb pályán ez különösen szép látványt nyújt. A pilóták többsége egyébként most a bokszban tartózkodik, csak öten köröznek.

Origo
13:02

Fél óra van hátra

Az állás egy óra elteltével: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Räikkönen, Hülkenberg, Sainz, Verstappen, Maldonado, Alonso.

Origo
13:01

Rosberg 1:48 alatt

Megint javítani tudott, 1.47.995-ös idővel vezeti az edzést. Hamiltonnal együtt most visszatért a bokszba.

Origo
12:59

Ricciardo a tapadást hiányolja

Azt mondja, nem vészes a helyzet, de mindenképpen örülne a nagyobb tapadásnak az első gumikon. Még mindig jó helyen áll, a két Mercedes mögött a 3.

Origo
12:55

Alonso a 6. helyre jött fel

A McLarennek ezen a pályán egy kis szerencsével lehet esélye a pontszerzésre. Alonso a legutóbbi körével bejött Pérez elé, de a 6. helyen is 2,1 másodperc a lemaradása Rosberghez képest.

Origo
12:52

Rosbergnek a végsebessége is jó

Az edzés első 50 perce alatt ő érte el a legnagyobb tempót a célegyenesben, még a csapattársánál is 5 km/ó-val gyorsabb volt. A lista első 10 helyén csak Mercedes és Ferrari motoros autókat találunk.

Origo
12:49

Rosberg 1 másodpercet javított

Már másfél másodperccel vezet Ricciardo előtt, miután futott egy 1:48.004-es kört. Hamilton is sokat faragott a saját idejéből, de Rosberget nem tudta megelőzni, 1:48.314 az ideje.

Origo
12:46

Pályán a Mercedesek

Egyre többen köröznek, Sainz és Stevens is kihajtott a garázsból. Közben egyre sötétebb van, de a pilótákat a hatékony világítás miatt ez nem zavarja.

Origo
12:40

Rossi hamar visszatért

Az első 30 percet általában egy legalább 10 perces szünet szokta követni, Rossi azonban minél több időt szeretne az autóban tölteni, ezért szinte azonnal visszatért a pályára a kerékcseréje után. Egyelőre a 18. helyen áll, megelőzi a rendkívül gyenge kört futott Stevenst és Kvjatot, akinek továbbra sincs mért ideje.

Origo
12:37

Az állás

Így fest a tabella az edzés első harmada után: Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Räikkönen, Vettel, Hülkenberg, Pérez, Bottas, Maldonado, Alonso.

Origo
12:36

Mindkét Mercedesben féket cserélnek

Letelt az első 30 perc, mindenki visszatért a garázsba. A Mercedes Hamilton és Rosberg autóján is elkezdte kicserélni az első fékeket.

Origo
12:33

A pilótákat is hűtik

Szingapúrban 30 fok van, és nagyon magas a páratartalom, ezért a garázsban a szokásosnál is jobban figyelnek arra, hogy az autóban ülve a pilóták is kapjanak egy kis hűsítőt.

Origo
12:29

Ricciardo a második

Rosberg az edzés eleje óta vezeti a tabellát, de mögötte folyamatosan változik a sorrend. Az előbb Hamilton zárkózott fel a csapattársa mögé, most éppen Ricciardo áll a 2. helyen 4 tizedes lemaradással. Eddig jók a Force Indiák is, Hülkenberg és Pérez a két Ferrari mögött foglalja el a 6. és 7. helyet.

Origo
12:27

Hamilton hibázott

Az 1-es kanyarban szaladt le a pályáról, de gond nélkül folytatni tudta a körözést. Sokan elfékezik magukat, de a falaktól egyelőre mindenki távolt tartotta az autóját.

Origo
12:24

Rosberg egyre gyorsabb

További 3 tizedet faragott az idejéből, 1:49.184-es idővel vezet, és már csak 1 tizeddel marad el Alonso tavalyi idejétől. Most 6 tizedes lemaradással Räikkönen a 2., Hamilton egyelőre a 3. helyen áll. Kvjat az egyetlen, akinek még nincs mért köre.

Origo
12:18

Nagy a forgalom

Szinte mindenki a pályán van, csak Kvjat maradt a garázsban. Vettel az első mért körével befért a két Mercedes közé, de egyelőre 2,2 másodperccel lassabb Rosbergnél.

Origo
12:16

Hamilton lassú körrel kezdett

Ő is 4 másodperccel maradt el Rosberg idejétől, lesz ez még jobb is. A német közben javított, már 1:49.473-as körrel áll a tabella élén.

Origo
12:13

Rosbergé az első idő

1:50.393-as körrel kezdett. A tavalyi első szabadedzést Alonso nyerte meg a Ferrarival, 1:49.056 volt az ideje. Közben Sainz is mért kört futott, de több mint 4 másodperccel elmarad Rosbergtől.

Origo
12:09

Tele vannak szenzorokkal az autók

Néhány csapat pedig áramlásjelző festékkel kente be az autóit. Az első edzést szokás szerint tesztelésre használják a csapatok, Szingapúrba is sokan hoztak új fejlesztéseket.

Origo
12:04

Elkezdődött az edzés

Szinte mindenki kihajtott a pályára az első percekben, Hamilton viszont még kedélyesen cseveg a mérnökeivel a garázsban.

Origo
12:02

Még világos van

A Szingapúri Nagydíjat mindenki az éjszakai sötétséggel és a kivilágított pályával azonosítja, az első edzés azonban még világosban kezdődik. Az edzésnapok azért is jelentenek külön kihívást, mert a pálya állapota a folyamatosan csökkenő hőmérsékletek miatt gyorsan változik.

Origo
11:53

Rosberg új motort kap

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Nico Rosbergnek meg kell-e kapnia idei negyedik motorját Szingapúrban, de úgy tűnik, a Mercedes biztosra megy, és már az első szabadedzésre új hajtásláncot szerelt az autójába. Az még nem tisztázott, hogy az, amely Monzában tönkrement szombat délelőtt a hűtővíz szivárgása miatt, menthető  maradt-e, de ha nem, akkor vagy nagyon le kell tekerni Rosberg negyedik motorját, hogy kibírja a szezon végéig, vagy számolnia kell egy csere miatti rajtbüntetéssel. Ez a maradék világbajnoki esélyeire mindenképpen nagy csapás.

Origo
11:48

Rossi váltja Merhit

Roberto Merhi azt mondja, csak Szingapúrba érkezve tudta meg, hogy a hétvégén már nem vezethet, mert a Manor a szezonból hátralévő hét versenyből ötre Alexander Rossit szerződtette a helyére. Scott Speed óta ő lesz az első amerikai, aki rajthoz állhat egy F1-es nagydíjon.

Origo
11:46

Kitisztult a levegő

Az indonéziai erdőtüzek miatt az elmúlt napokban sűrű szmog borította Szingapúrt, és több sporteseményt le is kellett fújni, ezért a nagydíj megrendezése sem tűnt teljesen biztosnak. A helyzet azonban az utóbbi időben jelentősen javult, a légszennyezettség csökkent, úgyhogy minden a terveknek megfelelően megy majd.

Origo
11:42

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj péntek kora esti vagy késő délutáni első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban: az időeltolódás Magyarországhoz képest 6 óra, úgyhogy a helyszínen mindjárt 18 óra van.

Még több bejegyzés