Hamilton az élen, Pérez nagyot bukfencezett

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton arrives in the pits during the second practice session at the Silverstone circuit in Silverstone on July 2, 2015 ahead of the British Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Durva balesettel indult a nagydíjhétvége Mogyoródon, ahol Pérez szerencsésen megúszott egy borulást. Szokás szerint a Mercedes nyitott az élen, a Ferrari viszont problémákkal teli másfél órán van túl, Räikkönen autójáról például leszakadt az első szárny.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

A papírforma nem, csak Sergio Pérez borult a Magyar Nagydíj nyitó edzésén, de a mexikói szerencsésen, karcolás nélkül megúszta az ijesztő balesetét. Pérez félórával a leintés előtt állt fejre, miután elvesztette uralmát Force Indiája felett a 11-es kanyar kijáratánál, falnak csapódott, és a lifegő első kerekén átbuckázott. Bár az orvosi kivizsgálás után kicsit dadogva azt nyilatkozta, hogy a poros műfűre hajtva indult el keresztbe az autója, a visszajátszások alapján úgy tűnt, hogy a jobbhátsó futóművén eltört valami, mert a kerék mintha behajlott volna. Erre tereli a gyanút az is, hogy az előző, padlós balosban is korrigálnia kellett a mexikóinak.

A roncs eltakarításának idejére negyedórára leállt a gyakorlás, és a csapatok utólag talán szívhatják a fogukat, hogy korábban önként beiktattak egy ugyanilyen hosszú sziesztát, mert ezzel értékes időt vesztettek.

Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az első hungaroringi edzésen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A vb-esélyesek párharcában Lewis Hamilton nyerte az első felvonást, hamar elfoglalta az 1. helyet, és nem is adta ki a kezéből.

A legnagyobb problémája az volt, hogy a fejtámlája meglazult az edzés elején,

ami állítása szerint úgy zümmögött, mint egy méh. Nico Rosberg apránként javítva 1 tizedre közelítette meg csapattársát; neki a túlkormányzottsággal volt baja a kanyarok bejáratánál.

Aggasztó jelek a Ferrarinál

Kimi Räikkönen annak ellenére sem lehet elégedett, hogy 3. lett – több mint 7 tizeddel lemaradva Rosbergtől –, Ferrarijáról ugyanis néhány perccel az edzés vége előtt leszakadt az első szárny, kilyukasztva a balelső abroncsot is. A maranellóiaknál nem ez volt az egyetlen kellemetlen esemény; a finn autóján a Sky Sports szerint a féknyergekkel is probléma támadt, Sebastian Vettel pedig a vezérlőelektronikával kapcsolatos kisebb hiba miatt vesztett időt. A német 6. lett, a Ferrarik közé a Red Bullok ékelődtek be.

A Williams többek között egy új első szárnyat tesztelt, Valtteri Bottas a 9., Felipe Massa a 14. helyen végzett, a brazilt a Toro Rossókon kívül a McLarenek is megelőzték, amelyekben a tervek szerint a hétvégétől végre csúcsra tudják járatni az energiavisszanyerő rendszert.

A mezőny végén a Lotus és a Manor zárt, előbbiről úgy tudni, hogy tartozásaik miatt csak egy órával az edzés kezdete előtt kapták meg a gumikat a Pirellitől. A Manornál első F1-es edzését teljesítette a svájci Fabio Leimer.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:48
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Üdvözli a csapatokat a Hungaroring

Jó reggelt! A Hungaroringen gyönyörű, forró nyári időjárás fogadta a csapatokat tegnap, és az autók hamarosan a pályára is kimehetnek. 10-kor, az első edzéssel megkezdődik a 30. Magyar Nagydíj hétvégéje, és máris 27 fok van - az aszfalt 38 fokos.

11:49
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Jubileumi verseny az idei

Az első Magyar Nagydíjat 1986-ban rendezték, úgyhogy az idei már kereken a 30. lesz. Képes összeállításunkban felidéztük az összes eddigit.

11:57
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Sorsok dőltek el, fognak eldőlni

A Sauber bejelentette, hogy jövőre megtartja az Ericsson-Nasr versenyzőpárost. A Ferrarinál ugyanakkkor Räikkönen jövője múlhat azon, hogy hogyan teljesít a hétvégén.

12:00
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Bianchi emlékéről szól a hétvége

A múlt héten elhunyt francia tiszteletére a versenyzők JB17 feliratot ragasztottak a sisakjukra, az FIA Bianchi rajtszámát is visszavonultatta. A futam előtt megemlékezés is lesz a Hungaroringen, a szurkolók egy csoportja pedig azt tervezi, hogy a 17. körben némán feláll, és a kör végén tapssal tiszteleg Bianchi emléke előtt.

12:02
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Autók a pályán

Megkezdődött a másfél órás edzés, 13-an jöttek ki eddig az ellenőrző körre. Délelőtt ismét Jolyon Palmer vezeti Grosjean Lotusát, a Marussia pedig először biztosít edzéslehetőséget egy nagydíjon a svájci Fabio Leimernek.

12:04
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Új első szárny a Williamsnél

Mérőeszközökkel is vizsgálják a teljesítményét. Ricciardo Red Bulljára a bal oldaldoboz elé szintén felraktak egy fémkeretet, hogy az áramlatokat monitorozzák.

12:06
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso kacsázik

Az Alesi utáni egyenesben kicsit cikázva teljesíti bemelegítő körét a közepes gumikon, majd visszatér a bokszba. Button, Rosberg és a Red Bullok tartózkodnak még kint, mért kört eddig nem láttunk.

12:09
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg nyit a tabella élén

1:29.215 az alapidő. Közben kiszúrhattuk, hogy Alonso autóján a balhátsó kerék elé szereltek fel egy áramlásmérő keretet. A McLaren előrelépésre számít a hétvégén, mert magasabb fokra járatják az energiavisszanyerő rendszert.

12:11
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen füstölt egyet

De megnyugodhat, most nem a motorja kezdett lángolni: csupán annyi történt, hogy a bokszutcába érve hatalmasat fékezett a sebességhatáros vonal előtt. Ha nem lassított le időben, pénzbüntetést fog kapni gyorshajtásért, a sebességtúllépés függvényében. Rosberg 1:27.306-ra javított közben, másnak továbbra sincs mért köre.

12:16
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Meglazult Hamilton fejtámlája

"Zümmögő hang jött a bal oldalról, mintha egy méhecske lett volna benne" - közölte. A próbarajtjánál a kerekek kipörgésére panaszkodott.

12:18
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen driftelt

Az utolsó kanyarban indult el keresztbe az autója, szépen megfogta. Rosberg szintén túlkormányzottságról számolt be a kanyarok bejáratánál néhány perce, és Räikkönennek is volt egy izzasztó pillanata az 1-es fordulónál.

12:21
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az állás 20 perc után

Hamilton (1:25.291), Rosberg, Räikkönen, Verstappen, Nasr, Massa, Bottas, Ericsson, Sainz, Stevens, Leimer. Hamilton 1 másodperccel előzi meg csapattársát, 2-vel Räikkönent.

12:24
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo feljött a 3. helyre

1:26.350-as ideje kicsit több, mint egy tizeddel marad el a 2. Rosberg eredményétől. Az ausztrál a sikán bejáratánál az előbb kicsit megcsúszott.

12:28
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek a Lotusok

Maldonado és Palmer eddig nem volt túl aktív, de most megjelentek a pályán. Vettel Ferrarija viszont kerekek nélkül, csöndben áll a bakon.

12:30
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

A szokásos pihenő

Letelt az első félóra, amely után vissza kell adni az ebben az időszakban használt gumiszettet a Pirellinek. A versenyzők most osztják meg első benyomásaikat a mérnökökkel a számítógépek előtt.

12:33
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Bottasnak kell a törülköző

Fehér textilt csavart a nyakába, így beszélget az egyik mérnökkel. A pálya csendbe borult.

12:36
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Fel kellett szedni valamit

Az egyik sportbíró beszaladt a pályára a 12-es jobbosnál, hogy elvigyen egy oda nem illő kis törmeléket. Megtehette, ugyanis továbbra is mindenki a garázsok hűvösét élvezi.

12:40
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Leimer gesztikulálva magyaráz

Az első szabadedzését teljesítő svájci intenzív kézmozdulatok kíséretében tolmácsolja tapasztalatait a Marussia egyik tagjával. A McLarennél leszerelték az autók orrkúpját, a szerelők nyugodtan intézik a teendőiket.

12:43
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hahó, valaki!

A rendező megunta a garázsban történő események közvetítését, jobb híján a mogyoródi aquaparkban strandolókat mutatja. Pérez viszont legalább felvette már a maszkját.

12:45
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Gondok a Ferrarinál

Räikkönen autóján a balelső résszel van bibi, a féknyergeket vizsgálták a szerelők. Vettelnél a vezérlőelektronikával nem stimmelt valami, de a Sky Sports szerint ezt már megoldották.

12:47
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Újra motorhang

Negyedórás szieszta után elkezdtek beöltözni a versenyzők, Nasr folytatja először a munkát. Kieshetett a ritmusból, mert az első kanyarnál lecsúszott az ívről.

12:50
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen az R betűsök előtt

Emlékeztetőül, Hamilton vezet Rosberg, Ricciardo és Räikkönen előtt; a sorrend természetesen nem változott a pauza során. Vettel megjelent a pályán.

12:52
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen 2., Vettel 8.

Előbb a német ért körbe, de azonnal hátrébb csúszott néhány helyet, mert mások javítottak. Räikkönen 1:25.812-vel fél másodpercre közelítette meg Hamiltont.

12:56
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr megint ugyanott hibázik

A célegyenes végi kanyar egyelőre kibabrál vele, ismét elvétette a csúcspontot. Ezúttal a Sauber fara is önálló életre kelt. Szégyenkeznie azért nem kell, mert a visszajátszás alapján Rosberg sem vette tökéletesen az 1-es kanyart, állóra fékezte a jobbelső kerekét.

12:58
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Durva baleset, piros zászló

Pérez fejre állt az Alesi kijáratánál, szerencsére látszólag sérülés nélkül kimászott a felborult autóból. Megszakították a tréninget.

13:00
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Megsérült a futómű?

Mármint a baleset előtt - a visszajátszás azt sugallja, hogy a jobb hátsó felfüggesztésnél eltört valami, behajlott a kerék, és ettől forgott meg Pérez. A felborulás azután történt, hogy megpördülés közben eltalálta a falat. Megérkezett az orvosi autó a helyszínre, Pérezt nyilván kivizsgálják a pályakórházban az ilyenkor kötelező protokoll szerint.

13:03
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

A roncs még a helyszínen

A tréler most érkezett meg oda, nagyjából egy tucat pályamunkás veszi körbe a roncsot. Pérezt viszont elvitték az orvosi központba, ijesztő másodpercek voltak.

13:07
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már a kicsúszás előtt érezhette a bajt

A visszajátszásból kiderült, hogy Pérez a 11-es előtti padlógázos balosban már kis korrigálásra kényszerült, ami a futómű sérülésére tereli a gyanút. A nyújtott Alesi kijáratánál Pérez ráhajtott a műfűre, ahogy sokan tenni szokták, de valószínűleg nem ettől vesztette el a kontrollt. A falnak ütközésnél szétroncsolódott a balelső kereke, és ahogy szabadon csapkodott ide-oda, átbukott rajta az autó.

13:09
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az idő egyébként megy tovább

11:30-kor véget ér az edzés, az óra ketyeg tovább a megszakítás idején is. A roncsot most szállítják be a bokszutcába.

13:12
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Pérez dadog, de jól van

Már nyilatkozott a tévéstáboknak, de kicsit nehezen formálta az angol szavakat. "Minden rendben" - közölte. "Szörnyű baleset volt, szerencsés vagyok." Nyilván természetes, hogy egy ekkora baleset még érezteti a hatását.

13:16
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

A shownak folytatódnia kell

Zöldre váltott a lámpa, a versenyzők nagy része kiözönlött a pályára. Bő negyedóra van hátra az edzésből.

13:20
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Felforrósodott az aszfalt

Már 46 fokos, ahogy intenzíven használják. Rosberg 2 tizedre megközelíti Hamiltont, aki továbbra is az élen áll, míg a két Ferrari közé beékelődtek a Red Bullok.

13:24
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Javított Hamilton

Lefaragott kicsit az etalonból, 1:25.141-nél jár. Csapattársa szintén javított kicsit, 562 ezreddel előzi meg Räikkönent.

13:26
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen szárnya megadta magát

A 12-es kanyar kijáratánál leszakadt az első légterelője - úgy tűnik, nem a finn hibázott, hanem a szerkezet nem bírta. Defektet is kapott Räikkönen. Újabb piros zászló, lehet, hogy így ér véget az edzés.

13:30
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Egy pici edzésidő maradt

Az utolsó percben még van lehetőség a pályára hajtani, de mért körre nincs elegendő idő. Persze így is lehet mit tanulni, vizsgálni - Ricciardo, a Williamsek és a Lotusok élnek ezzel a lehetőséggel.

13:32
július 24, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyi volt

Mozgalmasra sikerült az első szabadedzés, a látványos jelenetek ellenére szerencsére csak autók sérültek. Hamilton végzett az élen Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Kvjat és Vettel előtt. Köszönjük a figyelmet, nemsokára bővítjük a cikket a végeredménnyel és az összefoglalóval.