Vettel az élre ugrott, majd újabb váltóhibát szenvedett Ausztriában

Események

Forma-1, Ferrari, Osztrák Nagydíj
Ferrari's mechanics push the car of Ferrari's German driver Sebastian Vettel through the pit lane during the first practice session at the Red Bull Ring circuit in Spielberg, Austria, on June 19, 2015 ahead of the Austrian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Vettel volt a leggyorsabb az Osztrák Nagydíj hibákkal teli második edzésén, de öröme nem lehet felhőtlen az újabb váltóhiba miatt. Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is a kelleténél több időt töltött a bukóterekben, a McLaren idejekorán lefújta a napot technikai problémákból kifolyólag, Ricciardo és a Williamsek pedig rejtőzködtek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Egyelőre elkerülte a csapadék a Red Bull Ringet, így a csapatok zavartalanul készülhettek az Osztrák Nagydíjra a péntek délutáni szabadedzésen. Pontosabban szólva csak a csapatok többsége, ugyanis a McLaren menet közben problémát fedezett fel Jenson Button autójában, ezért elővigyázatosságból Fernando Alonsót sem küldték ki újra a pályára, míg a Ferrarinak Sebastian Vettel újabb váltóhibája miatt fájhat a feje. Ezen kívül Romain Grosjean is időt vesztett az edzés végén, amikor a Lotusnak ellenőrizni kellett valamit a fékeken.

Kezdetben a lágy gumiké volt a főszerep, és a tabella élmezőnyében folyamatosan cserélődtek a pozíciók a Mercedes és a Ferrari versenyzői között - általában egy-két tized választotta el őket egymástól -, mielőtt átváltottak a szuperlágy keverékre. Ezt először Kimi Räikkönen tette meg 1:09.860-as időt futva, ami végül a 3. helyre volt elég neki, miután Vettel és Nico Rosberg két és fél tizeddel jobb időt ért el nála.

Vettel később épp a hosszú etapját kezdte volna meg, amikor a Ferrari rászólt, hogy térjen vissza a garázsba, mivel megint gond van a váltójával - a német azt mondta, ez a probléma a jelek szerint nem volt összefüggésben a délelőttivel.

Sebastian Vettel mindkét edzésen váltóhibát szenvedett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A másik Mercedest vezető Lewis Hamilton nem tudott javítani a lágy gumin jegyzett idején, mert mindegyik próbálkozását elrontotta vezetői hibákkal, így a lotusos Pastor Maldonado is befurakodott elé - előbb az 1-es kanyarnál kényszerült ellenkormányzásra, majd ugyanitt, illetve az utolsó fordulónál is lesodródott az aszfaltról. Mindazonáltal nem csupán ő töltött a kelleténél több időt a bukóterekben, a mezőny nagy része legalább egyszer szintén kicsúszott valahol.

Ez legtöbbször az említett 1-es kanyarnál történt meg, ahol Räikkönen például annyira elfékezte a szuperlágy gumiját, hogy később már nem is használhatta a hosszú etapján. A 3-as kanyarnál Maldonado és Roberto Merhi, az 5-ösnél Carlos Sainz tett kitérőt a kavicságyban.

Az első tízben végeztek a Lotus és a Force India pilótái is, de nem tudni, hogy mennyi tartalék maradt a mezőny második felében záró Williamsekben, illetve Daniel Ricciardo Red Bulljában, ugyanis ezek az autók a lágy gumikon, és nem a szuperlágyakon jegyezték a legjobb idejüket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!