Vágólapra másolva!
Szombaton végig magabiztosan vezetett, a különbség 6 tized lett a csapattársak között. Massa az utolsó pillanatban elcsente a 3. rajtkockát a Ferrariktól, Bottast viszont Vettelnek és Räikkönennek is sikerült megelőznie. A McLaren az utolsó rajtsorba került.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésein még Nico Rosberg nyerte meg az istállón belüli párharcot Lewis Hamilton ellen, szombaton viszont a címvédő bizonyult erősebbnek, és az időmérőn tetemes, 6 tizedes előnnyel szerezte meg a pole pozíciót csapattársa előtt. Ahogy várható volt, senki nem tudott a Mercedesek közelébe kerülni, mögöttük viszont valóban izgalmas csata alakult ki a Williams és a Ferrari között.

Hamilton az időmérő összes szakaszában megfutotta a leggyorsabb időt, és a Q3-ban 1:26.327-es körével utasított maga mögé mindenkit. A brit dolgát Rosberg is megkönnyítette, hiszen az első próbálkozását meg kellett szakítania, miután kihajtott a fűre, és másodszorra sem tudott mindent kihozni az autójából.

Hamilton óriási, 1,4 másodperces előnnyel végzett a 3. rajtkockából induló Felipe Massa előtt, de szerinte a Mercedes még mindig nem lehet teljesen nyugodt. „Tavaly is rosszul indult az idényünk" – mondta a brit arra utalva, hogy a 2014-es Ausztrál Nagydíjat már a második körben fel kellett adnia motorhiba miatt. „Most jobb kezdésben reménykedünk, szeretnénk, ha mindkét autónk sikeres lenne. A tempónkkal elégedett vagyok, végre sikerült megtalálnunk a megfelelő balanszot."

Hamilton remek formában vezetett szombaton - katt a galériához! Forrás: Daimler

Rosberg elismerte, hogy szombaton Hamilton jobb formában volt, de bízik benne, hogy a versenyen fel tudja venni vele a harcot. „Lewis tökéletes kört futott, gratulálok neki" – mondta. „Nekem nem volt túl jó napom, de hálás vagyok a csapatnak, amiért ilyen autót adtak nekem, egyszerűen öröm vezetni. El kell fogadnom, hogy a mostani teljesítményem csak a 2. helyre volt elég, de holnap hosszú versenyünk lesz."

Nagy csata lehet a dobogóért

A Williamsek és a Ferrarik csatájából Massa került ki a legjobban, aki reménykedik benne, hogy vasárnap felállhat a dobogóra. „Nehéz időmérő volt, hiszen négy autó is végig hasonló időkért harcolt" – mondta. „Elég szoros időket futottunk Seb (Vettellel), Kimi (Räikkönennel) és Valtteri (Bottasszal). Örülök, hogy pont az utolsó körömben sikerült megfutnom a legjobb időmet, ez soha nem könnyű."

A másik Williamsszel Bottas is beférhetett volna a Ferrarik elé, de a Q3-ban hátfájdalmakra panaszkodott, és az utolsó körében hibázott is az utolsó kanyarban. Ennek ellenére Massától csak 3 tizedet kapott, de Vettel és Räikkönen így is befértek elé. A két Ferrari hasonló időeredményt ért el, a német mindössze 33 ezreddel volt gyorsabb a finnél. „Elégedett vagyok, de Mercedesekhez képest még túl nagy a hátrányunk" – mondta Vettel az első ferraris időmérője után, majd hozzátette, vasárnap mindenképpen a dobogót célozza meg, amire a ferrari hosszú etapos tempója alapján lehet is esélye.

Elégedett volt Daniel Ricciardo is, aki a Red Bull számára nehézségekkel teli hétvégén a 7. rajtkockát tudta megszerezni. „Ahhoz képest, ahogy a hétvégénk alakult, örülnünk kell ennek a helyezésnek" – mondta a motorcserén is túlesett ausztrál. „Jelenleg a 7. helyre elég az autónk, és ezt ki is hoztuk belőle."

Remekül szerepelt az újonc Carlos Sainz, aki első időmérőjén a 8. helyre hozta be a Toro Rossót, négy hellyel megelőzve a szintén most debütáló csapattársát, Max Verstappent. Úgy tűnik, a Lotus előrelépett tavaly óta, hiszen mindketten bejutottak a Q3-ba, és a Sauberrel Felipe Nasr is csak 1 tizeddel maradt le erről.

Kínos kezdés a McLarennél

A Force India szerény teljesítménnyel kezdte az idényt, de a legkínosabban a McLaren-Honda számára alakult az időmérő: Jenson Button 5 másodperces lemaradással az utolsó előtti, Kevin Magnussen további 6 tizedes hátránnyal az utolsó helyen végzett. A McLaren ráadásul idén még egyszer sem tudott egy versenytávot egyhuzamban teljesíteni, ezért mindenképpen nehéz futamra számíthatnak. „Természetesen csalódottak vagyunk, de nem igazán számíthattunk másra" – mondta Magnussen. „Csak az lehet a célunk, hogy elérjünk a kockás zászlóig, és sokat tanuljunk."

Az időmérő 18 autó részvételével zajlott, a Manor ugyanis nem tudta időben összerakni az autóit, ezért ők nem vesznek részt az Ausztrál Nagydíjon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

07:42
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jó reggelt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Ausztrál Nagydíj időmérő edzéséről élőben készített tudósításunkban! A 2015-ös idény első olyan edzése következik, amelynek már tétje is van, de már a szabadedzések alapján is lehetett következtetéseket levonni a csapatok formájáról. Úgy tűnik, egy körön továbbra is a Mercedes a legerősebb, mögöttük a Ferrari és a Williams vívhat komoly csatát a második rajtsorért. A verseny pedig az időmérő eredményétől függetlenül is izgalmas lehet, hiszen a Ferrari a hosszú etapokon akár fel is veheti a versenyt a Mercedesszel.

07:45
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Manor valószínűleg nem indul

A vezérigazgató Graeme Lowdon még a szombati szabadedzés után sem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a Manor el tud-e indulni az időmérőn, de elismerte, hogy ez "valószínűtlen" lenne. Hiába utaztak el Ausztráliába, annyi munkájuk van az autókkal, hogy várhatóan kifutnak az időből.

07:50
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ma is szép idő van

Süt a nap, a levegő hőmérséklete 23 fok. Az elmúlt két évben esős volt az időmérő - a 2013-as edzést félbe is kellett szakítani -, úgy tűnik, idén megússzuk a csapadékot.

07:56
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Red Bull nem sokat vár magától

A szabadedzéseket csalódást keltő eredményekkel zárták, és műszaki hibák is hátráltatták őket. Adrian Newey épp most ismert el, hogy már az is jó eredménynek számítana, ha bejutnának a Q3-ba.

07:59
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az időmérő

Sainz hajtott először a pályára. A Toro Rosso közölte vele, hogy a hőmérséklet némileg alacsonyabb, mint a szabadedzés végén, és a szél is csillapodott.

08:03
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat autóján dolgoznak

Még nem tud kihajtani a pályára, mert az autójában ki kell cserélni egy kábelköteget, amelyet délelőtt a kipufogójában keletkezett tűz égetett el. Közben megvannak az első köridők, de ezek még nem mérvadóak, most éppen Nasr vezet az 1:32.540-es körével.

08:06
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

1:29.307-es idővel állt az élre, 8 tizeddel előzi meg Räikkönent. A Mercedesek lassú, 1:40-es körökkel kezdtek a közepes gumikon, és Hamilton már a fűre is tett egy rövid kitérőt.

08:07
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton bejött a Ferrarik mögé

Vettel és Räikkönen már a lágy gumikat használta, Hamilton viszont a közepesen jött fel a 3. helyre, 9 tized a lemaradása Vettel mögött.

08:10
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan hibáznak

Az első kanyarban számos versenyző a fűre hajtott az előző percekben, de komolyabb incidens még senkivel nem történt. A Mercedesek kijöttek egy újabb etapra, továbbra is a közepes gumikat használják.

08:12
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élre álltak

A közepes gumikon is könnyedén megelőzik a Ferrarikat: Hamilton 1:28.586-os idővel vezet, Rosberg 3 tizeddel volt lassabb nála, Vettel lemaradása pedig már 8 tized.

08:14
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat a pályán

Sikerült időben megoldaniuk a problémát, de az orosznak csak egy mért köre lesz arra, hogy bekerüljön a Q2-be. Még 2 perc van hátra, jelenleg a Manor versenyzői és Kvjat mellett a McLarenek állnak kiesőhelyen.

08:18
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Massa a harmadik

A lágy gumikon próbálkozott, és befért Vettel elé, sőt a Ferrarit Verstappen is megelőzte. Räikkönen már a 10. helyig csúszott vissza, de a Ferrari a Q1 utolsó perceit a garázsban tölti, hiszen biztosak lehetnek a továbbjutásban.

08:21
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A McLarenek az utolsó sorban

Vége a Q1-nek, és beigazolódott az, amitől a McLaren tartott: senkit nem tudtak megelőzni, ezért a Manor távollétében ők foglalják majd el az utolsó rajtsort. Button 6 tizeddel megelőzte Magnussent, rajtuk kívül Ericsson esett még ki. Az első tíz továbbjutó sorrendje: Hamilton, Rosberg, Massa, Verstappen, Vettel, Grosjean, Sainz, Bottas, Hülkenberg, Räikkönen.

08:23
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Magnussen nem is számított másra

Csalódottan nyilatkozott a Sky-nak, de szerinte a McLaren nem is számíthatott jobb eredményre. "Ez egy tanulási folyamat, türelmesnek kell lennünk. Még minden nagyon új" - mondta. A versenyen az lesz a céljuk, hogy elérjenek a kockás zászlóig, és sokat tanuljanak.

08:25
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkent a hőmérséklet

Az aszfalt 38 fokos volt az időmérő elején, most tízzel kevesebb. Eltűnt a nap, a felhők megérkeztek a pálya fölé, de esőre továbbra sem számítanak.

08:28
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Nasr hajtott ki először a pályára. Ő már elégedett lehet, hiszen első F1-es időmérőjén sikerült megelőznie a tapasztaltabb Ericssont.

08:31
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedesek is lágy gumikon

És máris az élre álltak. Hamilton megfutotta a hétvége eddigi leggyorsabb körét, 1:26.894-es idővel vezet. Rosberg ettől 2 tizeddel marad el. Mögöttük a két Ferrari, majd a két Williams következik.

08:33
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Button még bízik az autójában

A gyenge hétvége ellenére úgy gondolja, nagy lehetőségek rejlenek a McLaren-Hondában, és ezt előbb-utóbb sikerül is kihozniuk belőle. A Sky-nak nyilatkozva elismerte, hogy nehéz lenne célba érni a holnapi futamon, hiszen egy teljes versenytávot még egyszer sem tettek meg idén.

08:38
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az első szektor Vettelé

Hamilton a pálya második és harmadik szakaszában volt a leggyorsabb. Az utolsó percek következnek, jelenleg a Force Indiák, Nasr, Verstappen és Kvjat állnak a kiesőhelyeken.

08:40
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Kiesett Nasr, Verstappen, Kvjat, Hülkenberg és Pérez. A továbbjutók sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Bottas, Räikkönen, Massa, Grosjean, Sainz, Ricciardo, Maldonado.

08:45
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Erősek az újoncok

Sainz a Toro Rossóval a 8. helyen jutott be a Q3-ba, és Nasr is csak 1 tizeddel maradt le a továbbjutásról. Verstappen az utolsó körében hibázott az 5-ös kanyarban, a 12. helyről rajtolhat majd.

08:49
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Q3

Zöldre váltott a lámpa, a versenyzők egymás után hajtanak ki a pályára. Az biztosnak tűnik, hogy a Mercedesé lesz a pole pozíció, de Hamilton és Rosberg között izgalmas csata bontakozhat ki, mögöttük pedig a Ferrarik harcolhatnak a Williamsekkel.

08:53
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Megfutotta az eddigi leggyorsabb körét, 1:26.419-es idővel vezet. Rosberg viszont hibázott, a fűre hajtott az utolsó kanyarnál, és gyorsan be is hajtott a bokszba. Az első körök után a sorrend: Hamilton, Vettel, Massa, Räikkönen, Maldonado, Ricciardo, Grosjean, Sainz. Bottas korábban fékproblémákra panaszkodott, még nem tett meg mért kört.

08:58
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az utolsó körök következnek

Vettel használt lágy gumikon van kint, Räikkönen újakat kapott. Rosbergnek és Bottasnak csak egy köre lesz, hogy bizonyítson. Perceken belül kiderül, ki kezdi meg a legjobb helyről az Ausztrál Nagydíjat.

09:02
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton 6 tizedes előnnyel a pole-ban

Rosberg bejött a második helyre, de Hamilton 1:26.327-es köre ellen semmit nem tudott tenni. A Mercedesek mögött Massa lett a legjobb, de az ő lemaradása már 1,4 másodperc Hamilton mögött. A további sorrend: Vettel, Räikkönen, Bottas, Ricciardo, Sainz, Grosjean, Maldonado.

09:05
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas hibázott

Az utolsó kanyarban csípte el a füvet, enélkül akár ő is megelőzhette volna a Ferrarikat. A Williamsek és a Ferrarik valóban közel vannak egymáshoz, Massa és Bottas között csak 3 tized a különbség a 3. és 6. helyeken. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a részletes eredménylistával és a szöveges összefoglalóval.