A Mercedes óriási előnnyel nyitotta a szezont

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes
Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén Rosberg és Hamilton 1,2 másodpercet vert a közvetlenül mögöttük végző Bottasra. A Toro Rosso meglepően gyors volt, a McLaren szenvedett, a Sauber és a Manor ki sem ment a pályára.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Meglepően simán, komolyabb incidensek nélkül ért véget az Ausztrál Nagydíj első szabadedzése, amelyen a várakozásoknak megfelelően senki nem tudott a Mercedesek közelébe kerülni. A napsütéses, kellemesen meleg időben rendezett edzésen Valtteri Bottas férkőzött a legközelebb a németekhez, de az ő lemaradása is tetemes volt, mintegy 1,2 másodperccel kapott ki az élen végző Nico Rosbergtől.

Rosberg volt az első, aki mért kört tett meg az idény első nagydíjhétvégéjén, és rögtön a 10. percben megfutotta azt az 1:29.557-es körét, amellyel a leintésig az élen tudott maradni. A legközelebb csapattársa, Lewis Hamilton került hozzá – ő az edzés első felét a 6-7. hely környékén töltötte, majd összekapta magát, és a Rosbergénél 29 ezreddel lassabb körével ő is kényelmesen a riválisok előtt végzett. Ahogy arra számítani lehetett, az idei autók gyorsabb köridőkre képesek: ezt mutatja az is, hogy az első edzésen Rosberg 2,3 másodperccel jobb időt futott Fernando Alonso tavalyi legjobbjánál.

Rosberg kezdte a legjobban a 2015-ös idényt Forrás: Mercedes

A Mercedesek mögött már szorosabb eredmények születtek, Bottas mögött meglepetésre Carlos Sainz végzett kevesebb mint 3 tizedes lemaradással. A Toro Rosso másik újonca, a 17 éves Max Verstappen is jól szerepelt, de Sebastian Vettel be tudott férkőzni elé az 5. helyre a Ferrarival. A Red Bull visszafogottan kezdte a hétvégét, a 10. és 11. helyen fejezték be az első edzést. Daniel Ricciardo ráadásul megpördült a 15-ös kanyarban, és az autó vezethetőségére panaszkodott.

A McLaren-Honda a várakozásoknak megfelelően a tabella alján zárta az edzést, és a másfél óra nagyobbik részét a garázsban töltötték. Végül negyedórával a leintés előtt be is jelentették, hogy többet nem mennek ki a pályára, mert a hajtáslánc „kisebb problémáit" kell orvosolniuk mindkét autón a délutáni edzésig.

A McLaren még így is tovább jutott, mint a Manor vagy a Sauber, amelyek egyetlen kört sem tettek meg az edzés során. A Marussia hamvaiból feltámadt Manornak még nem volt lehetősége arra, hogy rendesen felkészítse az autóját, a Sauber pedig a Giedo van der Garde főszereplésével zajló bírósági ügy miatt hagyta ki az edzést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!