33 ezred döntött Rosberg javára Hamiltonnal szemben

Események

Forma-1, Nico Rosberg
Vágólapra másolva!
Késhegyre menő küzdelem zajlott a Brazil Nagydíj időmérőjén a Mercedes versenyzői között az első rajtkockáért, de a Q3-ban Hamilton mindkét kísérletére egy hajszállal annál is gyorsabb körrel válaszolt Rosberg. Mögöttük is nagyon besűrűsödött a mezőny, az 5. Buttont és a 10. Räikkönent alig másfél tized választotta el.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A vártnál szorosabban alakult a Brazil Nagydíj időmérő edzése: az egész hétvégén kirobbanó formában vezető Nico Rosberg 33 ezreddel előzte meg csapattársát, Lewis Hamiltont, de a Mercedesekhez a Williamsek is a szokásosnál közelebb kerültek. Felipe Massa a hazai pályáján megelőzte Valtteri Bottast, és a 3. helyről indulhat.

Rosberg a hétvége összes szabadedzésén az élen végzett, és az időmérő mindhárom szakaszában is ő volt a leggyorsabb. Hamilton azonban így sem volt esélytelen, a Q3-ban alig 3 századdal maradt el csapattársától úgy, hogy a 10-es kanyarban a kerekeit is blokkolta. Az idei 10. pole pozícióját megszerző német elégedett volt a teljesítményével, de azt mondta, „tökéletes" hétvégéről egyelőre korai lenne beszélni.

"Csak akkor lesz tökéletes a munkám, ha holnap is jól teljesítek. Eddig minden jól alakult, a legjobb helyzetben várom a holnapi napot, de ezt ki is kell használnom - nem úgy, mint például Austinban" – nyilatkozta a német, aki az USA Nagydíjon az első rajtkockából indulva végzett Hamilton mögött. „Tanultam az austini versenyből, tudom, hogy mit kell jobban csinálnom."

Hamilton nem tűnt túl csalódottnak az elvesztett pole pozíció miatt, sőt azt mondta, kifejezetten élvezte az időmérőt. „Nico kiváló kört rakott össze. Én vesztettem egy pici időt a 10-es és az 1-es kanyarnál" – mondta. „Ettől függetlenül nagyon jó volt látni, hogy ilyen szoros volt az időmérő, a kvalifikációnak erről kell szólnia. Remek volt az autóm, élveztem az edzést."

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a Brazil Nagydíj szombati napjáról! Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Massa csalódott

A Mercedes mögött Interlagosban is a Williams bizonyult a második legjobb csapatnak, sőt a Q3 elején úgy tűnt, akár a pole pozícióért is harcba szállhatnak. A Q2-ben Massa és Valtteri Bottas is megelőzte Hamiltont, és az utolsó szakasz első körei után is rendkívül közel kerültek hozzá. Az utolsó próbálkozásukkal azonban nem sikerült javítaniuk, így Massa végül több mint 2 tizeddel lemaradt a pole-ról.

„Nagyon jó érzés, hogy ismét egy ütőképes autóval versenyezhetek Brazíliában" – mondta Massa. „Az utolsó körömben nem sikerült mindent kihoznom az autómból. Csak az utolsó pillanatban tudtam kihajtani a pályára, és forgalomba kerültem. A pole pozícióhoz talán nem lett volna elég jó a tempóm, de közelebb kerülhettem volna Lewishoz."

Massa mellé csapattársa, Valtteri Bottas fért be a második sorba, ő 6 századdal maradt el a braziltól. Az 5. helyen Jenson Button végzett a McLarennel – a pénteken küszködő brit elmondta, meglepte a jó szereplés. "Nagyon boldog vagyok" – nyilatkozta. "Az utolsó körömben óriásit fékeztem az 1-es kanyarnál, állóra fékezve a kerekeket, de szerencsére az első gyors köröm kellően gyors volt."

Nem fekszik a pálya a Red Bullnak

A két Red Bull közül ezúttal Sebastian Vettel volt a gyorsabb, Button mögött 8 ezredes lemaradással a 6. helyen végzett, miután 3 pozícióval és több mint egy tizeddel megelőzte Daniel Ricciardót. A csapatfőnök Christian Horner elmondta, nem lepődött meg a gyengébb szereplésen, hiszen a brazil pályán nagyon fontos az egyenesekben mutatott végsebesség. „Alulkormányzottsággal is küszködtünk, és az alacsonyabb hőmérsékletek sem kedveztek nekünk" – mondta.

Alonso úgy érzi, jó kört futott Forrás: AFP

Vettel Kevin Magnussen követte, mellőle pedig Fernando Alonso indulhat, aki a Q1-ben a Ferrari akkumulátorára panaszkodott. „A Q1 elején még nem álltunk készen, az első lehetőségemet el is szalasztottam. Utána minden rendbejött, és jó kört futottam, de ez ma csak a 8. helyre volt elég" – magyarázta a spanyol, aki idén 16. alkalommal is gyorsabb volt Kimi Räikkönennél az időmérőn.

A mezőny második felében nem történtek nagy meglepetések, bár a továbbra is pont nélkül álló Sauber biztató formát mutatott, a 11. és 13. helyen zárták a Q2-t. Danyiil Kvjat ki sem hajtott a pályára a második szakaszban, hiszen a motorcseréje miatt úgyis büntetést kap, és csak a mezőny végérők vághat neki a versenynek. Hasonló helyzetben van Sergio Pérez is, aki egy austini ütközés miatt kapott 7 rajthelyes büntetést, ezért szándékosan nem erőltette meg magát a Q1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!