A Mercedesek koccantak, Ricciardo elvitte a győzelmet

Események

Belga Nagydíj rajt
Vágólapra másolva!
A Belga Nagydíj 2. körében Nico Rosberg kilyukasztotta Lewis Hamilton gumiját, elvéve a pontszerzés esélyét csapattársától, ám a győzelmet így sem tudta megszerezni, mivel az utolsó körökben nem tudta utolérni a nála eggyel kevesebbszer kereket cserélő Ricciardót. A finnek csatájában Valtteri Bottas kaparintotta meg a 3. helyet, a mögöttük zajló szenzációs csata pedig méltó befejezést adott az izgalmas futamnak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Belgiumban bekövetkezett az, amire sokan számítottak az idény eleje óta: Nico Rosberg és Lewis Hamilton a küzdelem hevében összekoccant, és ezzel közvetve Daniel Ricciardo ölébe hullott a győzelem. A világbajnoki címért csatázó két pilóta autója a 2. körben ért össze, és inkább Rosberg tehető felelőssé az esetért, aki a rajtnál elvesztette előnyét a pole pozícióból. A német ezután megpróbálta visszavenni a vezetést csapattársától, ám támadása rosszul sült el a hosszú egyenes végén, és a szárnyával hozzáért a brit balhátsó kerekéhez, defektet okozva neki.

"Megpróbáltam megelőzni kívülről, de összeértek az autóink. Sajnos ez mindkettőnk versenyének ártott" - nyilatkozta Rosberg a dobogón, akit a közönség hangosan kifütyült. "Nem láttam az eset felvételeit, szóval nem lenne jó a részemről, ha kommentálnám." Hamilton rengeteg időt vesztett, mire lyukas gumijával körbeért a szezon leghosszabb pályáján, így esélye sem maradt a pontszerzésre. Pár körrel a cél előtt a Mercedes végül úgy döntött, hogy az erőforrás kímélése érdekében behívják a garázsba.

Toto Wolff csapatfőnök "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, míg a tabellán 29 pontos hátrányba kerülő Hamilton egyelőre szintén csak annyit említett meg, hogy videón meg kell néznie az esetet. "Nem értettem, hogy mi történt. Csak egy puffanást éreztem hátulról" - mondta.

Forrás: Red Bull

Izgalmas futam sok előzéssel

Az ütközés ugyanakkor megalapozott egy újabb izgalmas versenyt. Ricciardo az első körökben elment Alonso, majd a Pouhon kanyarban megcsúszó Sebastian Vettel mellett is, így már Rosberget támadta, amikor riválisa a 9. körben kiállt a bokszba, lecseréltetve megsérült első légterelőjét is.

A két versenyző eltérő stratégiával teljesítette a futamot: Rosberg háromszor járt kerékcserén, míg Ricciardo csak kétszer. A német a 34. kör végén, 10-zel a cél előtt látogatta meg utoljára a szerelőket, és a lágy abroncsokon több mint 20 másodperces lemaradást próbált meg ledolgozni. Körönként 2-2,5 másodpercet hozott a Red Bullon, de ez nem volt elég, így Ricciardo zsinórban második győzelmét aratta.

"Alig tudom elhinni. Kicsit szürreálisnak érzem" - ismerte el az ausztrál a Sky Sportsnak. Neki az is kedvezett, hogy a verseny nagy részében nem kellett előzésekkel foglalkoznia, miközben a depóban eggyel többször járó Rosbergnek időről időre el kellett mennie más autók mellett a forgalomban. A táv első felében például nem talált fogást Vettelen, és mielőtt Ricciardo után eredt a hajrában, Bottason és Räikkönenen is át kellett hámoznia magát.

Forrás: AFP/Ben Stansall

Räikkönen majdnem a dobogón

A finnek csatájából végül Bottas került ki győztesen. Räikkönen a táv felénél végrehajtott kerékcseréje után nem állt ki többször, s bár jónak látszott idei első dobogós eredményére, a 40. körben Bottas - aki szintén csak kétszer járt a bokszban, de más ütemben - a frissebb abroncsokon megelőzte őt a DRS-sel. A Ferrari mérnöke, James Allison szerint a 3. hely elérhetetlen volt pilótájuk számára. "A legtöbbet hozta ki a lehetőségeiből ma" - értékelt a Sky Sportsnak nyilatkozva.

A csapatról ugyanez nem mondható el, ugyanis Fernando Alonsót már a rajt előtt lépéshátrányba hozták. A szerelők túl sokáig matattak az autón, ezért a felvezető kört későn megkezdő spanyol 5 másodperces büntetést kapott - az első bokszkiállásakor ezzel végleg leszakadt az élmezőnytől, holott addig nagyjából tartotta a lépést a Red Bullokkal és Bottasszal, s Räikkönen előtt haladt.

Forrás: AFP/John Thys

A Red Bull sem zárt tökéletes napot, mivel Vettel taktikáját elrontották. A bokszban háromszor járó német így a 8. helyről várta az utolsó köröket, és csak kemény csata árán tudott feljönni ötödiknek. A látványos küzdelem során Kevin Magnussen és Jenson Button McLarenjét, valamint Alonsót utasította maga mögé. A McLaren pilótái ugyanakkor egyetértettek abban, hogy így is jól szerepeltek. "Összességében több pontot szereztünk, mint vártuk" - mondta Button. Az Alonso ellen sokáig hősiesen védekező Magnussen "egész tűrhetőnek" nevezte a hétvégét.

A dánt azonban utólag megbüntették, így visszaesett a 12. helyre, s a maradék pontszerző helyekre előrelépett Sergio Pérez, Danyiil Kvjat és Nico Hülkenberg lett. Hamiltonon kívül a Lotus párosa, Jules Bianchi, valamint az élete első F1-es futamán induló André Lotterer nem ért célba. A jelek szerint mindannyian műszaki hiba miatt estek ki.

A versenyről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!