Társoldalunk:

Nem fulladt benzinspórolási harcba az új korszak nyitánya

2014.03.16., 06:50

Nico Rosberg a papírformát valóra váltva győzelemre vezette a Mercedest a 2014-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel motorhibával kiesett, a lemorzsolódás azonban kisebb volt a vártnál. Daniel Ricciardo dobogós hellyel kezdte Red Bull-os, Kevin Magnussen pedig az F1-es pályafutását, míg Fernando Alonso végig egy autóvillamossági problémát uralva végzett az 5. helyen.

08.00 |

31. kör: Massa mérges

Szerinte Kobajasi olyan durva hibát követett el az indulásnál, mint Grosjean a 2012-es spái rajtbalesetnél. "Remélem, keményen megbüntetik, mert ilyet nem szabad csinálni" - mondta a dühös brazil, akinek autójával a japánnal történű ütközés előtt "minden rendben volt."

07.57 |

28. kör: Ericsson kiesett

A 4-es kanyarban állt félre, vélhetően műszaki hiba vetett véget első F1-es nagydíjának. Ezzel mindkét Caterham kiesett. Maldonado közben a bokszban járt, a verseny során először. Grosjean egy körrel korábban cserélt kereket. 

07.54 |

26. kör: Räikkönen a füvön

Vergne-t követve hibázott, de komolyabb gond nélkül megúszta az esetet. Rosbergnek szóltak rádión, hogy a következő bokszkiállásánál a közepes gumikat fogják feltenni neki. 

07.50 |

24. kör: Bottas már a 9.

A nyitható hátsó szárny segítségével előzte meg Kvjatot, vigyáznia kell azonban, mert a DRS automatikájával gondok vannak - ha egy tiltott helyen csapódik fel a szárnya, megbüntethetik érte. 

07.47 |

22. kör: Hülkenberg hibázott

A 6-os kanyarban blokkoltak a kerekei, ezért Alonso vészesen közel került hozzá, de végül sikerült megtartania a 4. helyét. Magnussen szépen tartja a McLarent a 3. helyen: bár Ricciardótól 3,4 másodpercre leszakadt, Hülkenberg előtt biztonságos távolságban halad. 

07.44 |

20. kör: Nem kell spórolni

Ricciardónak szólt a Red Bull, hogy nem kell spórolnia az üzemanyaggal, hajtson nyugodtan gyorsan. Úgy tűnik, Rosberg is ezt az üzenetet kapta, hiszen sokkal gyorsabb a többieknél, már 6,2 másodperccel vezet. Az extra felvezető kör és a Safety Car miatt is kevesebb benzint fogyasztottak az autók a verseny első szakaszában. 

07.42 |

19. kör: A hengerek nem működtek

Hamilton és Vettel is arra panaszkodott, hogy a hengerek nem jártak rendesen az autóikban. A német azt mondta, már a felvezető körben érezte, hogy gond lesz. 

07.39 |

17. kör: Rosberg megint elhúzott

Máris 2,9 másodperccel vezet Ricciardo előtt, az újraindítás után rögtön megfutotta a leggyorsabb kört. Bottas Maldonadót, Grosjeant és Pérezt is megelőzte, már a 12. helyen áll.

07.36 |

15. kör: Újraindult a verseny

A Safety Car elhagyta a pályát. Ezúttal gond nélkül eljött a mezőny, az élen nem változott a sorrend, de Bottas máris megelőzte Gutiérrezt a 15. helyért. A finnek újra előre kell verekednie magát a pontszerző helyekre, de úgy tűnik, a Williams képes erre. 

07.34 |

14. kör: Jön az eső?

Ricciardónak szólt a Red Bull, hogy a 3-as kanyar környékén készüljön fel egy kis esőre, de "csak néhány csepp" várható. A rajt előtt 20 százalék esélyt adtak arra, hogy a verseny közben elered az eső. 

07.32 |

13. kör: A sorrend

Továbbra is a Safety Car mögött halad a mezőny, az állás: Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hülkenberg, Alonso, Button, Vergne, Räikkönen, Sutil, Kvjat. Kiesett Vettel, Hamilton, Massa és Kobajasi.

07.29 |

12. kör: Lágyakon maradt az élmezőny

Rosberg, Ricciardo és Magnussen is a gyorsabb gumikon maradt. Räikkönen időt veszített a kiállásnál, mert várnia kellett, amíg Alonso autóján befejezték a munkát. 

07.26 |

11. kör: Safety Car!

Bottas jobbhátsó gumija darabokra szakadva a pályán maradt, ezért be kellett küldeni a biztonsági autót. A mezőny nagy része kiállt a bokszba. 

07.24 |

10. kör: Dráma a Williamsnél

A nagyszerű tempót diktáló Bottas már Alonsót támadta, amikor a 9-es kanyar kijáratánál eltalálta a falat a jobbhátsó kerekével. Úgy tűnik, a felfüggesztése nem sérült, ezért egy bokszkiállás után folytatni tudja a versenyt, de a mezőny végére esett vissza. 

07.22 |

8. kör: Rosberg a leggyorsabb

Már 5,8 másodperccel vezet Ricciardo előtt, a legutóbbi körében is megfutotta a leggyorsabb időt. Közben Bottas tör előre: Räikkönent is megelőzte, már a 6. helyen áll. 

07.20 |

7. kör: Kobajasi okozta a rajtbalesetet

 A visszajátszásból látszott, hogy az indulás után blokkoltak a kerekei, és hátulról először Räikkönent, majd Massát találta el. A finn megúszta, Massának viszont a Caterhamhez hasonlóan fel kellett adnia a versenyt.

07.17 |

5. kör: Vettel is feladta

A címvédő kiállt a bokszba, majd betolták a garázsba az autóját. Felemásan kezdődött a Mercedes és a Red Bull versenye: az élen is az ő versenyzőik állnak, de Hamilton és Vettel autója 5 kört sem bírt ki. 

07.15 |

4. kör: Bottas már a 7.

A 15. helyről jött fel, persze a többiek problémái is segítettek neki. A 7. helyért Vergne-t előzte meg egy remek manőverrel a 3-as kanyarban. Vettel továbbra is küszködik, bár most "enyhe javulást" jelent a rádión. 

07.13 |

3. kör: Hamilton kiesett!

A csapata rádión szólt neki, hogy hajtson be a bokszba. Motorproblémái vannak, és a váltója sem működik rendesen. A Mercedes a fölényes tempó ellenére jogosan aggódott... Rosberg vezet Ricciardo előtt, Magnussen élete első versenyén a 3. helyen áll. 

07.11 |

2. kör: Vettel nagyon lassú

Csak a 16. helyen áll, folyamatosan esik vissza, a motorja nem tud megfelelő teljesítményt leadni. Alonso is küszködik, Hülkenberg megelőzte őt a Force Indiával. Räikkönen jól jött ki a rajt utáni kavarodásból, a 8. helyen áll.