Egy idegsebész szerint Schumacher soha nem épül fel

Forma-1, Michael Schumacher, Európa Nagydíj, Valencia, Mercedes, 2012
VALENCIA, SPAIN - JUNE 24: Michael Schumacher of Germany and Mercedes GP is pictured after finishing third during the European Grand Prix at the Valencia Street Circuit on June 24, 2012 in Valencia, Spain. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már soha nem lesz a régi a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacher egy svájci idegsebész szerint, aki úgy gondolja, hogy a késlekedésnek is szerepe van a hétszeres világbajnok állapotában.

Közel hét éve elszenvedett súlyos síbalesete óta Michael Schumacher állapotát csaknem teljes hírzárlat övezi, mindössze annyit lehet tudni a hétszeres világbajnokról, hogy otthonában ápolják. A komoly agysérüléseket szenvedett expilóta állapota ugyanakkor valószínűleg továbbra is rossz, egy svájci idegsebész szerint pedig a teljes felépülése szinte kizárt. A Schumacher balesetére és az azutáni időszakra koncentráló dokumentumfilmben megszólaló szakember szerint ha gyorsabban ellátták volna a legendát, az állapota is jobb lenne.

Ha előbb megműtik, talán más lenne a helyzet Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Vladimir Rys

Schumacher 2013. december 29-én, síelés közben szenvedett balesetet a Francia Alpokban található Méribelben, ahonnan előbb helikopterrel Môutiers-be, majd a grenoble-i egyetemi kórházba szállították, ahol végül megműtötték. Az operációra két órával a baleset után került sor, ami Erich Riederer zürichi neurológus szerint túl sok volt. „Az idegsebészek mindig azt mondják, hogy az idő a legfontosabb, ezért azonnal kell cselekedni.

– nyilatkozta a még meg nem jelent „Michael Schumacher: az igazság nyomában" című dokumentumfilm kapcsán az RMS Storynak, majd hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy az orvosok nem akartak kockáztatni, mivel Schumacher híres ember.

Riederer bár soha nem volt tagja a hétszeres világbajnok orvosi csapatának, így a kezelésében sem vett részt,

a sérülés súlyosságáról rendelkezésre álló információk alapján úgy gondolja, hogy Schumacher teljesen soha nem fog felépülni.

„Szerintem vegetatív állapotban van, ami azt jelenti, hogy ébren van, de nem reagál – mondta az idegsebész. – Lélegzik, a szíve ver, valószínűleg ülni is tud és segítséggel apró lépéseket megtenni, de semmi többet. Szerintem számára ez a legtöbb. Hogy van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt? Őszintén nem hiszem."

Todt továbbra is látogatja barátját

Jean Todt FIA-elnökről köztudott, hogy abba a szűk körbe tartozik, akinek bejárása van Schumacherhez. A 74 esztendős francia a Toszkán Nagydíj előtt nyilatkozta, hogy továbbra is rendszeresek a látogatásai a hétszeres világbajnoknál.

Todt nemrég járt Schumachernél Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Luca Bruno

„Múlt héten láttam Michaelt. Harcol – nyilatkozta Todt az AP hírügynökségnek. – Istenem, tudjuk, hogy borzasztó és szerencsétlen balesete volt, ami rengeteg gondot okozott neki.

Az egyetlen, amit én tehetek, hogy közel maradok hozzájuk, amíg csak képes vagyok valamit csinálni. És amíg az vagyok, addig ezt meg is fogom tenni."