Társoldalunk:

Verstappen lemondott róla, hogy 2022 előtt világbajnok lesz

2020.09.16. 19:45

Max Verstappen igen borúsan látja a saját és a Red Bull Racing esélyeit a Mercedes ellen. A holland pilóta már csak a 2022-es szabályváltozásokban bízik.

Max Verstappen zsinórban két futamon, az Olasz és a Toszkán Nagydíjon is nullázott, hátránya ezzel 80 pontosra nőtt a pontversenyben vezető Lewis Hamiltonnal szemben. Noha nyolc futam még hátravan a 17 versenyes szezonból, a holland pilóta már nem foglalkozik azzal, hogy lehet-e még esélye az idén világbajnoki címet nyerni, sőt, gyakorlatilag az önerőből történő futamgyőzelemről is lemondott. Ez azt is jelenti, hogy Sebastian Vettel marad minden idők legfiatalabb F1-es vb-győztese, hiszen Verstappennek az idei év volt az utolsó esélye, hogy megdöntse ezt a rekordot.

Verstappen lemondóan nyilatkozottForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, valamint Christian Horner csapatfőnök is elszalasztott lehetőségként tekintett a Toszkán Nagydíjon történt kiesésre, mivel szerintük az RB16-os versenytempója lehetővé tette volna Verstappennek, hogy a győzelemért harcoljon. A holland pilóta feldúltan nyilatkozott a verseny után, valamint azt is elmondta, szerinte ezt és a következő évet is a Mercedes mögött fogják tölteni.

Remélem, hogy jövőre közelebb leszünk a Mercedeshez. Megverni nem hiszem, hogy meg fogjuk őket – nyilatkozta a Ziggo Sportnak. – Nem változtathatunk sokat az autón. Azt remélem, hogy 2022-ben az új szabályokkal új irányba indulunk el. Ha túl nagy a lemaradás és túl lassúak vagyunk, akkor ez most nem fog megtörténni.

Minden hétvégén nyerni akarunk, de az idei bajnokságnak számunkra vége."  

Verstappen a Reutersnek azt is elmondta, hogy a Mercedest általánosságban véve segíti, hogy nagy előnye miatt már az aktuális szezonban elkezdhet a következő évre koncentrálni.

„Szerintem már a szezon elején elszalasztottuk az esélyt. A Mercedesnek a kezdetektől fogva akkor volt az előnye, hogy azt szezon közben nagyon nehéz ledolgozni. Most szerintem már minden arról szól, hogy miként szerezzük meg a harmadik helyet" – mondta, majd arra a kérdésre is egyértelmű választ adott, hogy hány győzelemben reménykedik még az idei szezonban: „Jelenleg nyers tempó alapján egyre sem."

Zsinórban két kiesés már sok voltForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Azzal ugyanakkor tisztában van, hogy feleslegesen válna frusztrálttá az eredmények elmaradása miatt. Minden hétvégén visítozhatnék, hogy nem nyerünk, de ez nem segítene. Szerintem el kell fogadni a helyzetet és meg kell próbálni a legtöbbet kihozni belőle, segíteni kell és irányt mutatni az autó fejlesztésével, valamint remélni, hogy a következő év jobb lesz. Biztosan nehezebb lesz, mert a McLaren is Mercedes-motort fog használni, valamint a Renault is csökkenti a lemaradását."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK