Társoldalunk:

A Vettel miatt kirúgott Pérez jövőre Verstappen csapattársa lehet

2020.09.16. 15:00

Spanyol források szerint a Red Bull felvette a kapcsolatot a 2021-es szezonra versenyzői üléssel nem rendelkező Sergio Pérezzel, aki Alex Albont válthatja az energiaitalos csapatban.

Sergio Pérez a Toszkán Nagydíj előtt bejelentette, hogy a szezon végén hét közös év után távozik a Racing Pointtól (korábban Force India), valamint azt is elmondta, hogy nincs B-terve a folytatásra. A mexikói pilóta abban az esetben maradna a Forma-1-ben, ha olyan projekt részese lehet, amely továbbra is „arra motiválja, hogy minden körben száz százalékot nyújtson." A számára kézenfekvőnek tűnő Haas vagy Alfa Romeo azonban aligha vonzó opció a 30 esztendős versenyző számára. Nem úgy a Red Bull.

Pérez és Verstappen jövőre csapattársak lehetnek?Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Az energiaitalos csapat lényegében Daniel Ricciardo 2018-as távozása óta egyversenyzős istállóként működik, hiszen sem Pierre Gasly, sem Alexander Albon nem tudott felnőni Max Verstappen mellé, ami a konstruktőri pontversenyben igen érzékenyen érinti az istállót. Noha Albon a Toszkán Nagydíjon megszerezte élete első dobogós helyezését, ha a folytatásban nem teljesít jól, ez az egyetlen eredmény aligha fogja bebiztosítani a jövőjét a Red Bullnál.

Pláne, ha igaznak bizonyulnak a spanyol Movistar televíziós csatorna értesülései, amelyek szerint

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke telefonon egyeztetett Pérezzel, mivel az istálló érdeklődik a szolgálatai iránt.

A mexikói pilóta mellett szól tízéves F1-es tapasztalata, amellyel ha nem is venné fel a versenyt Verstappennel, stabilabban lehetne képes szállítani a jó eredményeket, mint Albon vagy Gasly, illetve nem lenne elhagyangolható az általa a csapathoz vitt szponzorpénz mennyisége sem, főleg úgy, hogy az Aston Martin a következő szezontól már nem lesz az istálló névadó szponzora. Amennyiben leigazolnák, Mark Webber óta ő lenne az első Red Bull-pilóta, aki nem a bikások juniorprogramjából került ki.

Gasly visszatérése egyelőre nem opció

Monzai győzelme és a tavalyi szezon második fele óta nyújtott jó teljesítménye egyesek szerint Pierre Gasly-t közelebb sodorta a visszatéréshez az anyacsapatba. Az Olasz Nagydíj után ő maga azt mondta, hogy készen áll rá, hogy ismét Red Bullt vezessen, és bár úgy érzi, hogy valamilyen jutalom járhatna a jó teljesítményért, a második előléptetéséről szóló döntést nem neki kell meghoznia.

Gasly előtt monzai győzelme sem nyitja meg a Red Bull kapuitForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A hírek szerint a Red Bull vezetői azonban szkeptikusak a francia pilótát illetően, és nem igazán látják, hogy mitől lenne sikeresebb második nekifutásra. Jelenleg sokkal valószínűbb, hogy a francia marad az Alpha Taurinál, különösen Christian Horner és Helmut Marko szavait olvasva. Előbbi kijelentette, hogy az Alpha Tauri ma már inkább testvércsapatnak számít, semmint a fiatalok gyakorlóterepének. Marko ezzel kapcsolatban elmondta, nem árt, ha van ott is egy tapasztalt versenyző.

„Jelenleg nem áll megfontolás alatt [Gasly újbóli előléptetése] – nyilatkozat az osztrák tanácsadó a német Skynak. – Gasly a Red Bull egyik versenyzője, aki jelenleg az Alpha Taurinál versenyez és nagyszerű munkát végez. Ott is szükségünk van egy vezető pilótára."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK