Társoldalunk:

A Mercedes engedte volna Bottasnak, hogy más taktikával támadja Hamiltont

2020.09.16. 12:47

A Mercedes nem bánta volna, ha a verseny közben a rádióban elhangzott kérésének megfelelően Valtteri Bottas alternatív taktikával ered Lewis Hamilton nyomába a Toszkán Nagydíjon, a finn pilóta végül azonban mégsem kapott a hatszoros világbajnokétól eltérő keveréket. A csapat vezető stratégája elmondta, hogy miért nem.

A Toszkán Nagydíj még véletlenül sem volt egy unalmas futam, az izgalmakat azonban nem igazán az első helyért zajló csata szolgáltatta, noha a rajtoknál és újraindításoknál azért a versenyben vezető Mercedesek is összecsaptak. Ettől eltekintve azonban egy pillanatig sem forgott veszélyben Lewis Hamilton első helye, nem csoda, a mögötte haladó Valtteri Bottas közölte a csapattal, hogy a második kerékcserénél Hamiltonétól eltérő keveréket szeretne, hátha így lesz esélye legalább megtámadni a csapattársát. Ez végül nem történt meg, Andrew Shovlin, a Mercedes vezető stratégája pedig elárulta ennek okát.

Bottas az első piros zászlóig vezette a versenytForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jennifer Lorenzini

Miután a futamot lágy gumin kezdték, az első piros zászlós megszakítás előtti biztonsági autós fázis alatt mindkét Mercedes közepes keveréket kapott. A finn pilóta később a pályán azonban nem tudta támadni Hamiltont, ezért utolsó esélyként az eltérő keverékhez nyúlt. Azaz csak nyúlt volna, a csapat ugyanis őt hívta ki előbb a bokszba, hogy feltegyék neki a kemény gumit, amelyeket egy körrel később Hamilton is megkapott.

Shovlin azonban elárulta, hogy normális esetben a pályán elfoglalt pozíciója miatt kedvezményezettnek számító Hamilton jött volna ki előbb. „A 30. körhöz közeledve mindkét autó közepes keveréken haladt. Arra számítottunk, hogy még egy kiállásunk lesz a versenyen. A 29-30. kör környékén azonban vibrációt észleltünk Valtteri első abroncsainál, ráadásul ez egyre jelentősebb mértékűvé vált. Arra emlékeztetett minket, amit Silverstone-ban láttunk, ezúttal azonban meg akartuk előzni, hogy ilyesmi történjen – utalt a 70. Évforduló Nagydíján elszenvedett defektekre a Mercedes által közzétett videóban. – Ennek eredményeként ahelyett, hogy az elsőbbséggel rendelkező Lewist hívtuk ki a bokszba, Valtteri jöhetett be."

A második rajt után Hamilton állt az élreForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A Mercedes rendszerint engedi versenyezni pilótáit, és bizonyos mértékben a taktika terén is hajlandó mozgásteret adni nekik, a felesleges kockázatot azonban általában kerülik.

Shovlin elmondta, hogy ezúttal viszont megengedték volna Bottasnak, hogy más utat kövessen, mint Hamilton, azaz ha a hatszoros világbajnok kemény keveréket kér, a finn közepest kapott volna és fordítva.  

„Azt csináltuk volna, hogy Lewist hívjuk ki elsőként, mivel ő volt a kedvezményezett, majd ahhoz képest, amilyen keveréket ő kap, boldogan csináltunk volna valami mást Valtterivel. Ez azonban nem tervezett kiállás volt, hanem egy problémára reagáltunk, ennek eredményeként pedig a biztonságos megoldásra szavaztunk."

A második megszakítás után mindketten lágy Pirelliket kaptakForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jennifer Lorenzini

„Megvizsgáltuk, hogy a körülmények ismeretében melyik lehet a legjobb keverék. A közepes valamivel jobban kopott a vártnál, a második etap pedig rövidebb volt, mint amilyenre terveztük, illetve volt előnyünk a többiekhez képes, ezért a kemény keverék mellett döntöttünk" – magyarázta Shovlin, hogy a második cserénél miért a fehér oldalfalú Pirelliket kapta mindkét pilóta.

Bottast némiképp nyugtathatja a tudat, hogy még ha nem is adódik probléma a közepes keverékű gumijával, a második piros zászlós megszakítás valószínűleg akkor is keresztülhúzta volna a számításait, hiszen nem tudta volna kihasználni az eltérő taktikáját, miután az újraindításra mindkét autónak feltették a lágy abroncsokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK