Társoldalunk:

Megbüntették a Räikkönent megtorpedózó Pérezt

2020.09.11. 19:18

Az FIA sportfelügyelői nem kegyelmeztek és megbüntették Sergio Pérezt, amiért nekiment Kimi Räikkönennek a Toszkán Nagydíj második szabadedzésén.

Nem mindennapi jelenetnek lehettünk szemtanúi nem sokkal a Toszkán Nagydíj második szabadedzésének vége előtt: a bokszutcából kihajtó Sergio Pérez nemes egyszerűséggel kilökte a pályán versenytempóban érkező, majd az első kanyarba beforduló Kimi Räikkönent. A felügyelők úgy találták, hogy minden felelősség a mexikói pilótát terhel, ezért büntetést szabtak ki rá.

Pérez és Räikkönen ütközése

Pérez a felügyelői indoklás szerint azzal védekezett, hogy a bokszkijárat kialakítása nagyon hosszú és a végére nagyon felgyorsult, ezért mire az Alfa Romeo megelőzte, már nem tudta más módon megközelíteni a kanyart.

Ezt a felügyelők figyelembe vettek a döntés meghozatalakor, ám ezzel együtt a Racing Point versenyzőjét találták hibásnak, büntetésként pedig az időmérőn elért eredményéhez képest egy hellyel hátrasorolják a vasárnapi futam rajtrácsán.

„A 11-es rajtszámú autó (Pérez) vezetőjét csapata figyelmeztette a hetes (Räikkönen) és a huszonhármas rajtszámú (Albon) autó közeledésére, miközben elhagyta a bokszutcát. Az egyes kanyar előtt kék zászlós jelzést is kapott és nyilvánvalóan látta a hetes rajtszámú autót a visszapillantó tükrében" – áll a felügyelői indoklásban.

Azt is megtudhattuk, hogy a felügyelők hasonló korábbi szabadedzésen történt eseteket is megnéztek, egészen pontosan Valtteri Bottas 2019-es Abu-dzabi Nagydíjon, valamint Sebastian Vettel 2015-ös Bahreini Nagydíjon történt incidensét. Előbbinél megrovás volt az ítélet, míg a német pilóta nem kapott büntetést. Péreznek így sem szabták ki az ilyenkor szokásos büntetési tételt, azaz a 3 rajthelyet, hanem azt egy rajthelyes büntetésre mérsékelték.

Pérez megúszta három helyet egy rajthellyel - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon keskeny és hosszú itt a bokszkijárat. Most vagyunk itt először és a felügyelők is úgy gondolják, hogy változtatni kellene a kialakításán, mert túl hosszú. Amikor a kijárathoz érünk, nem a megfelelő szögben térünk vissza a pályára, ami balesetekhez vezethet" – nyilatkozta Pérez még a büntetés kiszabása előtt, de már a felügyelői meghallgatás után. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK