Társoldalunk:

A MotoGP-legenda irigykedik az F1-es pilótákra Mugello miatt

2020.09.11. 10:10

A gyorsaságimotoros-világbajnokság az idén nem látogat el Mugellóba, így Valentino Rossinak sem lesz alkalma versenyezni a toszkánai aszfaltcsíkon. A hétszeres MotoGP-világbajnok korábban Forma-1-es autót is tesztelt itt, és állítja, a pálya nem fog csalódást okozni az F1-es mezőny tagjainak.

Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Sergio Pérez, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas. A jelenlegi mezőnyből ennek a hét versenyzőnek van tapasztalata Forma-1-es autóval a mugellói pályáról, de ők is csak teszten körözhettek a toszkán aszfaltcsíkon, lévén F1-es futamot most rendeznek először itt. A jelenlegi, minden korábbinál nagyobb leszorítóerővel rendelkező autókat pedig csak a két Ferrari-pilóta próbálhatta ki itt még az idén, amikor a Scuderia 2018-as autójával, bemutatógumikon tesztelt a helyszínen.

Van azonban valaki, aki amellett, hogy F1-es autót is tesztelt, motorral már számtalan alkalommal versenyzett az 5245 méter hosszú körön, elmondása szerint pedig az F1-es mezőny nagyon fogja élvezni a „világ egyik legjobb pályáját."

Rossi úgy ismeri a mugellói pályát, mint a tenyerétForrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Természetesen a hétszeres MotoGP-világbajnok Valentino Rossiról van szó, aki minden kategóriát összevetve kilencszer, csak a MotoGP-ben pedig hétszer nyert Mugellóban, tud tehát egyet s mást a pályáról. A Doktor ráadásul Forma-1-es Ferrarit is tesztelhetett itt még azokban az években, amikor az F1-re váltással kacérkodott. A gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye az idén nem látogat el Toszkánába, így a 41 éves olasznak be kell érnie az F1-es verseny megtekintésével.

Nagyon irigy vagyok, különösen amiatt, mert az idén mi nem versenyzünk Mugellóban. Számomra és sok más versenyző számára is ez a világ egyik legjobb pályája motorral és autóval egyaránt – nyilatkozta az Autosportnak. – Kétszer vezettem Forma-1-es Ferrarit Mugellóban és elképesztő volt. Egyszer esős pályán mentem, és úgy is hihetetlen élményt jelentett, különösen a Casanova/Savelli kantakombinációban (a 6-os és a 7-es kanyar - a szerk.), valamint az Arrabiata egyes és Arrabiata kettes kanyarban (a 8-as és a 9-es kanyar - a szerk.).

Az Arrabiata kettőben egy Forma-1-es autóval padlógázzal lehet menni 275 km/h-val, ráadásul teljesen vakon kell bevenni, mert a MotoGP-motorral ellentétben az autóban nagyon alacsonyan ülünk, így nem látni a kanyar kijáratát. Szerintem élvezni fogják, nagyon kíváncsi leszek a vasárnapi futamra."

Rossi a 2008-as Ferrarival MugellóbanForrás: Getty Images/2008 Daniele Venturelli/Daniele Venturelli

Rossi a rengeteg dicséret mellett azért a pálya egyik hátrányát is kiemelte. Szerintem kissé szűk ezeknek a nagy autóknak, de szerintem így is nagyon élvezni fogják." Az idei szezonban utoljára a Yamaha gyári csapatát erősítő legendának egyébként a 2017-ben bevezetett, legújabb generációs F1-es autóval is van tapasztalata, miután a tavalyi év végén Valenciában helyet cserélt Lewis Hamiltonnal és kipróbálta a hatszoros világbajnok 2017-es Mercedesét, miközben Hamilton az ő motorját nyüstölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK