Vágólapra másolva!
Az F1-es világbajnokság éllovasa, Lewis Hamilton szerint a Red Bull megszorongathatná a Mercedest, ha Max Verstappennek nem egyedül kellene küzdenie az élmezőnyben. Christian Horner és Helmut Marko megvédte a thai pilótát.

Egyoldalúvá kezd válni az idei Forma-1-es világbajnokság, miután Lewis Hamilton az első hét futamból ötöt megnyert és mindössze az idénynyitó Osztrák Nagydíjon maradt le a dobogóról. Az egyik, általa elvesztett futamon Max Verstappen győzött, aki Valtteri Bottast többször is megelőzte, és jelenleg a pontversenyben is előrébb áll a másik Mercedest vezető finn versenyzőnél.

Verstappen ritkán jelent igazi fenyegetést Hamiltonra, de több esélye lenne, ha Albon is sakkban tartaná néha a Mercedeseket Forrás: AFP/Albert Gea

Hamilton már többször emlegette, hogy szerinte szorosabb a Verstappen elleni küzdelem a látszatnál, a köridők és a győzelmek száma azonban egyelőre nem ezt mutatja. A hatszoros világbajnok viszont úgy véli, más lenne a helyzet, ha Alexander Albon is versenyképesebb lenne, mert akkor a taktikák terén nagyobb veszélyt jelentenének a Mercedesre nézve.

„Számukra kellemetlen, hogy nincs két pilótájuk az élmezőnyben, ahogy Valtteri és én. Ez megnehezíti a dolgukat. Sok évvel ezelőtt én is megtapasztaltam a McLarennél, hogy én voltam mindig az élen, de nem volt hátvédem, és így nem szereztünk elég pontot a konstruktőri világbajnokságban és nem tudtuk úgy taktikázni az ellenfeleinkkel szemben. [Verstappen] kicsit magára maradt.”

Bár nem mondta ki, Hamilton valószínűleg Heikki Kovalainenre gondolt. A 2008-as szezon során a brit pilóta 98 ponttal világbajnok lett, finn csapattársa viszont 53 ponttal csak a 7. helyet érte el, de még nagyobb lett volna a különbség, ha nem hullik Kovalainen ölébe a Magyar Nagydíj megnyerése. Ezt igazolta a 2009-es idény is, akkor Hamilton 49 ponttal és két győzelemmel az 5. lett, Kovalainen viszont 22 ponttal csak a 12. helyre ért oda.

Verstappen egyelőre 110 pontot tudhat magáénak, ezzel átmenetileg a 2. helyezett, Albon a 4. helyet birtokolja, de csak 48 pontot gyűjtött,

dobogós helyet még nem szerzett (igaz, ehhez az is kellett, hogy az idénynyitón ütközzön Hamiltonnal), és 4. is csak egyszer volt, a Red Bull Ringen. Egyelőre abból profitál, hogy Charles Leclerc, Lando Norris és Lance Stroll eredményei hullámzók.

A Belga Nagydíjon előfordult, hogy Gasly az Alpha Taurival előrébb járt a Red Bullt hajtó Albonnál Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Albon egy éve szerepel a Red Bullnál, elődje, Pierre Gasly szintén csúnyán alulmaradt Verstappen ellen, most viszont remekel az Alpha Taurival. „Jó munkát végez – méltatta a francia pilótát Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Jó autójuk is van az idén, amivel kicsit könnyebb bánni, mint a miénkkel, de

A Red Bull pilótáival gyakran mostohán bánó Helmut Marko is védelmébe vette a thai versenyzőt. Kijelentette, nem érti, miért bírálják Albont, mert „a többi csapattársának is problémái voltak Max ellen. Nem azt látom, hogy Max a határig hajszolja [Albont], hanem ő teszi ezt saját magával. Szerintem jó párosunk van.” Marko azt is elárulta, hogy új első szárnyat visznek Monzába, és remélte, hogy a különleges motor-üzemmódok betiltása is kedvezhet a Red Bullnak.