Társoldalunk:

Haas: Akár teljesen új pilótapárossal is nekivághatunk a következő évnek

2020.08.29. 09:44

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke nem zárta ki, hogy 2021-ben változatlan felállással vágnak neki az idénynek, de azt is lehetségesnek tartja, hogy mindkét versenyzőjüket lecserélik. Ezzel együtt mind ő, mind Romain Grosjean és Kevin Magnussen leszögezte, hogy ez a kérdés egyelőre nincs napirenden.

A Mercedes mellett a Haas az egyetlen csapat, amely zsinórban negyedik éve változatlan pilótafelállással versenyez. Ugyanakkor a brackley-iekkel ellentétben az amerikai istálló már sorozatban második éve szerepel gyengén, ezért felmerül, hogy jövőre is Romain Grosjeannal, illetve Kevin Magnussennel érdemes-e megkezdeniük a szezont. Günther Steiner csapatfőnök egyelőre az összes változatot lehetségesnek tartja. 

Magnussen mindössze 1 pontot szerzett idén, de Grosjean még annyit semForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Stephanie Lecocq

„Minden lehetőséget, minden pilótát megvizsgálunk, de még nem döntöttünk – nyilatkozta az FIA pénteki sajtótájékoztatóján. – Nem szeretnék kitérő választ adni, ugyanakkor most írtuk alá a Concorde szerződést, a versenyzőkről pedig még nem beszéltem Gene [Haasszal, a csapat tulajdonosával]. Meg akarom hallgatni a véleményét, és amint el tud jönni egy futamra, meg fogjuk beszélni. Jelenleg azonban minden benne van a pakliban, onnantól kezdve, hogy megtartjuk a mostani pilótáinkat odáig, hogy két újoncot avatunk."

Az utóbbi hetekben Nico Hülkenberg neve merült fel valamelyik pilóta utódjaként, de az sem zárható ki, hogy Sergio Pérez a Haasnál talál menekülőutat, amennyiben Sebastian Vettel kedvéért el kell hagynia a Racing Pointot. Emellett ott van a két teszt-, illetve fejlesztőpilóta, Pietro Fittipaldi, valamint a Forma-2-ben szereplő Louis Deletraz is.

Grosjean 2016 óta tagja az istállónak, de az utóbbi években nála rezgett igazán a léc a maradást illetően. A francia versenyző ugyanakkor kiemelte, egyelőre nem a pilótakérdés az, ami leginkább foglalkoztatja a csapatot.

Nincs túl sok elérhető hely a mezőnyben, úgyhogy a Haas maradása rendkívül jó hír, mert több lehetőséget biztosít

– mondta el csütörtökön. – A tárgyalások előbb-utóbb le fognak zajlani, de őszintén szólva most a versenyzésre koncentrálunk, és a lehető legjobban próbálunk szerepelni.”

Egyik pilóta sem lehet teljesen nyugodtForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Pool F1

Csapattársa, az amerikai alakulatot 2017 óta erősítő Magnussen csatlakozott hozzá, és leszögezte, az elmúlt időszakban az istálló F1-ben maradása volt a tét, a 2021-es felállás pedig igencsak háttérbe szorult.

„Azt hiszem, négy vagy öt jó évet teljesítettem a Haasnál, és nyilván remélem, hogy lesz folytatás. A tripla hétvégék miatt sűrű időszak van mögöttünk, és egy még hátravan. Még nem volt okunk a pilótákról beszélni, hiszen a csapat jövőjének elrendezése volt a legfőbb feladat. Úgy vélem, nemsokára elkezdődnek a megbeszélések, meglátjuk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK