Eladta nagymúltú F1-es istállóját a Williams

Forma-1, George Russell, Williams, Racing Point, Spanyol Nagydíj
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 14: George Russell of Great Britain driving the (63) Williams Racing FW43 Mercedes leads Lance Stroll of Canada driving the (18) Racing Point RP20 Mercedes during practice for the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 14, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az amerikai magántőke-befektető Dorilton Capital tulajdonába került a Williams Forma-1-es istállója. A csapat hosszú ideje anyagi gondokkal küzd, ezek megoldását és az eredmények javulását várja ettől a lépéstől.

Hónapok óta húzódott az a folyamat, amely során a Williams megvizsgálta, hogy miként tudna javítani saját anyagi helyzetén. Claire Williams csapatfőnök-helyettes, egyben az alapító Frank Williams lánya korábban elmondta, hogy semmilyen opciót nem zárnak ki, így a csapat részleges vagy teljes eladását sem. A folyamat most zárult le: az istálló az amerikai magántőke-befektető Dorilton Capital kezébe került, amely igyekszik biztosítani a patinás alakulat hosszú távú jövőjét.

Már nem a Williams-család kezében van a csapat Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A Williams helyzete az utóbbi két évben fordult igazán rosszra, miután 2018-ban és 2019-ben is a konstruktőri pontverseny utolsó helyén végzett, így az eredmények után járó bevételei is jelentősen visszaestek. Az eladásról szóló közlemény hangsúlyozza, hogy a lépés „egyhangú támogatást" kapott az igazgatótanács részéről, és „biztosítja a Williams Forma-1-es csapatának hosszú távú jövőjét."

A közlemény arról is említést tesz, hogy a tulajdonviszonyok változása nem jelenti a csapat nevének vagy az autók elnevezésének megváltozását,

mivel az új tulajdonos felismeri, hogy „fontos a Williams örökségének tiszteletben tartása és megőrzése." Ennélfogva a csapat székhelye is marad az oxfordshire-i Grove-ban.

„A stratégia felülvizsgálata hasznos folyamat volt és bebizonyította, hogy a Forma-1-nek és a Williamsnek is van hitelessége és értéke – olvashatók Claire Williams szavai a közleményben. – Mostanra jutottunk döntésre, és örülünk, hogy a Dorilton a csapat új tulajdonosa.

Tudjuk, hogy a Doriltonban pontosan ilyen partnert találtunk. Olyan embereket, akik megértik a sportot és azt, hogy mi kell a sikerességhez. Embereket, akik tisztelik a csapat örökségét és mindent megtesznek, hogy biztosítási a jövőbeni sikereket."

Nem költöznek el Grove-ból Forrás: Getty Images/© David Goddard. All Rights Reserved/David Goddard

A Williams mindig is büszke volt önállóságára és arra, hogy a kezdetektől fogva a Williams-család tulajdonában van a csapat, a túléléshez azonban meg kellett hozniuk ezt a döntést. „Ez egy korszak végét jelentheti a Williamsnek egy család tulajdonában levő csapatként, de tudjuk, hogy ezután is jó kezekben lesz.

Hihetetlenül hálásak vagyunk a Doriltonnak a csapatunkba fektetett hitért, már várjuk, hogy megkezdjük a közös munkát velük."

„El vagyunk ragadtatva attól, hogy befektettünk a Williamsbe és nagyon izgatottak vagyunk az üzlet kilátásait illetően – mondta Matthew Savage, a Dorilton Capital elnöke. – Úgy gondoljuk, hogy mi vagyunk az ideális társ a cég számára a rugalmas és türelmes befektetési stílusunk miatt, ami lehetővé teszi a csapatnak, hogy a céljára koncentráljon, és visszatérjen a rajtrács elejére.

Azt is megerősíthetem, hogy a grove-i létesítmények világszínvonalúak, így nem tervezzük, hogy máshová visszük a csapatot."

A Williams története során eddig kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet nyert, a legutóbbit mindkettőből 1997-ben. Futamgyőzelemből eddig 114-et szereztek, az utolsót a 2012-es Spanyol Nagydíjon.