Eldőlt, hogy marad-e mind a tíz csapat a Forma-1-ben

Forma-1, Spanyol Nagydíj, rajt
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 16: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 leads Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11, Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 16, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lezárultak a Forma-1 hosszú távú jövőjéről szóló tárgyalások a csapatok és az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media között. A sportág kereskedelmi viszonyait szabályozó Concorde-egyezményt mind a tíz jelenlegi istálló aláírta.

A Ferrari, a Williams és a McLaren már tegnap bejelentette, hogy 2025 végéig elkötelezte magát a Forma-1 mellett, most pedig a sportág hivatalos közleményben tudatta, hogy kivétel nélkül minden istálló – még a Mercedes is – aláírta a kereskedelmi viszonyokat az elkövetkező öt évben szabályozó Concorde-egyezményt.

Mindenki marad 2020 után is Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A Forma-1 hosszú távú jövőjét biztosítani hivatott, a csapatok pályán és azon kívüli egyenlőségét növelő Concorde-egyezmény körül sokáig folyt a huzavona, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nemrég például arról beszélt, hogy nem elégedettek a feltételekkel, ezért egyelőre nem hajlandóak az aláírásra.

Nem sokkal később azonban már az osztrák üzletember is enyhülni látszott, a mostani bejelentéssel pedig eldőlt, hogy a Mercedes neve is ott van az aláírók között.

A korábbi pletykák szerint mindez azonban nem jelenti azt, hogy a címvédő istálló 2025-ig biztosan a Forma-1-ben marad, az új szerződésben ugyanis a hírek szerint szerepel egy olyan záradék, amely minden szezon végén lehetővé teszi a kilépést annak a csapatnak, amelyik távozni akar.

A Mercedes is elfogadta a feltételeket Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Ez az év példa nélküli volt az egész világnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Forma-1 összefogott az utóbbi hónapokban azért, hogy biztonságosan visszatérhessen a versenyzéshez. Már az év korábbi szakaszában is elmondtuk, hogy a folyamatosan változó járványhelyzet miatt további időbe fog telni megegyezni a Concorde-egyezményről.

– olvashatók Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatójának szavai az egyezmény aláírásáról szóló közleményben.

„Minden szurkolónk szorosabb versenyeket akar látni kerék a kerék elleni csatákkal, olyan futamokat, amelyeken bármelyik csapatnak van esélye dobogóra állni. Az Új Concorde-egyezmény a 2022-es szabályokkal együtt lefekteti az alapjait annak, hogy mindez valósággá váljon, és olyan környezet teremt, ami pénzügyileg igazságosabb és csökkenti a csapatok közötti különbséget a pályán."

Az F1 részleteket természetesen nem közölt arról, hogy pontosan hogy néz ki az igazságosabb elosztás vagy például a Ferrari mennyit tartott meg az előjogaiból.

Chase Carey elégedett Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

„A Concorde-egyezmény megszületése a tíz csapat, az FIA és a Forma-1 között stabil jövőt biztosít a Forma-1-es világbajnoki sorozat számára – ezek már Jean Todt FIA-elnök szavai. – Hetven éves története során a Forma-1 figyelemre méltó módon fejlődött, miközben a végletekig feszegette a technológia, a versenyzés és a minél biztonságosabbá válás határait.

„A példa nélküli kihívások közepette, amelyekkel jelenleg a világon mindenkinek meg kell birkóznia, büszke vagyok arra, ahogyan a Forma-1 minden részvényese együtt dolgozott az elmúlt hónapokban a sportág és a szurkolók érdekeit szem előtt tartva, hogy megegyezzen a fenntarthatóbb, igazságos és izgalmas versenyzés felé vezető ösvényben."