Megromolhat a McLaren és a Mercedes kapcsolata a másolós botrány miatt?

Forma-1, Carlos Sainz, McLaren, A 70. Évforduló Nagydíja 2020, péntek
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 07: Carlos Sainz of Spain driving the (55) McLaren F1 Team MCL35 Renault on track during practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 07, 2020 in Northampton, England. (Photo by Ben Stansall/Pool via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke kijelentette, a Racing Point idei autója körül kialakult vita, illetve a McLaren és a Mercedes ellenkező álláspontja nincs befolyással a két fél jó viszonyára. Mindez azért fontos, mert a wokingiak 2021-től Brixworthből kapják az F1-es motorokat.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója élesen bírálta a Mercedest másoló Racing Pointot és kijelentette, riválisuk nem csupán a fékhűtőkkel, hanem más alkatrészekkel is csalt, és mindent meg kell vizsgálni azon az autón. Nem sokkal később Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke reagált az elhangzottakra, és leszögezte, az amerikai üzletember nem ért a Forma-1-hez, ezért beszél ostobaságokat.

Mivel a McLaren a következő szezontól Mercedes-motorral versenyez, a címvédő istálló pedig egyértelműen kiáll a Racing Point mellett, a két fél nézeteltérése akár a wokingiak és a Mercedes jövőbeni együttműködésére is hatással lehet.

A McLaren jövőre Mercedes-erőforrásokra vált, ezért fontos a jó kapcsolat megőrzése Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Toto Wolff többször is kijelentette, hogy hisz a Racing Point ártatlanságában. Mindez persze nem véletlen, hiszen a két fél jelentős mértékben együttműködött egymással, ugyanakkor állításuk szerint ezt a szabályok adta keretek között tették.

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke szerint azonban arról szó sincs, hogy emiatt megromlana a viszonyuk a Mercedesszel.

„Egyáltalán nincs harag köztünk – idézi a McLaren csapatfőnökét az Autosport. – Remek a viszonyunk Totóval, a Mercedesszel és a Brixworthben dolgozó srácokkal, akik már készülnek a következő szezonra. Végső soron ez nem a Mercedesről, hanem a Racing Pointról szól.”

A McLaren nem szeretne túl sok energiát pazarolni az ügyre, talán ezért is állt el az óvástól Forrás: AFP/Getty Images/Ben Stansall

Lawrence Stroll, a Racing Point tulajdonosa nemrég közleményben tudatta, hogy minden erejével igyekszik bebizonyítani saját maga és csapata ártatlanságát. Seidl nem volt hajlandó reagálni a kanadai milliárdos szavaira, és hozzátette, nem akar túl sokat foglalkozni ezzel az üggyel.

– magyarázta még azelőtt, hogy csapata bejelentette elállását az óvás lehetőségétől. – Emellett pedig fontos, hogy ne vesztegessünk túl sok energiát erre az egészre. A McLarennél tudjuk, hogyan legyünk versenyképesebbek, és én magam erre koncentrálok, a csapat nemkülönben.”