Százmilliókat bukott a Forma-1 a koronavírus miatt

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, rajt
The cars leave the starting grid at the beginning of the race during the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 9, 2020 in Northampton. - The race commemorates the 70th anniversary of the inaugural world championship race, held at Silverstone in 1950. (Photo by Bryn Lennon / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Óriási veszteségeket könyvelt el a Forma-1 az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt, de Chase Carey elnök-vezérigazgató bízik benne, hogy jövőre talpra állhatnak.

Borzasztóan alakult bevételi szempontból a második negyedév a Forma-1 számára, amely versenyek híján a bevételeinek nagy részétől elesett. Tavaly ebben az időszakban hét futamot rendeztek, míg most egyet sem, így a sportág egyetlen bevételi forrása a szponzorpénzek voltak. Az elnök-vezérigazgató azonban eltökélten hisz benne, hogy jövőre minden visszaáll a rendes kerékvágásba.

Futamok híján a csapatok sem részesedhettek a bevételekből Forrás: AFP/Bryn Lennon

Miután kifizette a csapatokat, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media tavaly április és június között 14 millió dolláros profitot termelt.

Ezzel szemben az idén ugyanezen időszakban 136 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el, miközben bevételük a tavaly ilyenkori 620 millió dollárról 24 millióra csökkent.

Jelentésében a Liberty megerősítette, hogy az idén április és június között a csapatok nem kaptak pénzt, mivel versenyek sem voltak.

Mindezt némileg kompenzálni fogja majd a tény, hogy a következő negyedévbe 10 versenyt sűrítettek bele, a kiesett bevételeket azonban nem lehet teljes egészében pótolni, mivel a promóterekkel újratárgyalt szerződések értelmében az idén a rendezők nem fizetnek jogdíjat, sőt, van, akinek az F1 fizet azért, hogy megrendezze az idei versenyét. Így maradnak a közvetítési jogokért járó, valamint a szponzoroktól beérkező pénzek.

A futamokon nincsenek nézők, így a promóterek bevétel híján mentesülnek a jogdíjfizetés alól Forrás: AFP/Andrew Boyers

Az elmúlt időszakra több költségcsökkentő intézkedést is bevezettek, elhalasztották vagy törölték a nem lényeges kiadásokat, csökkentették az alkalmazottak fizetését, illetve bónuszait, valamint a stábjuk nagyjából 50%-át különböző időszakokra kényszerszabadságra küldték. „A személyzeti költségek várhatóan visszatérnek a normálishoz a harmadik negyedévben, mivel a legtöbb szabadságra küldött alkalmazott visszatért a munkába" – áll a jelentésben.

2021-re minden visszatérhet a normál kerékvágásba?

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója a Wall Street elemzőivel folytatott videokonferencián arról beszélt, hogy az idei visszaesés után számításaik szerint a 2021-es évtől ott folytathatják, ahol az idei szezon előtt abbahagyták.

„Valójában ha visszamegyünk ennek az évnek az elejére, úgy érzem, hogy nagyjából ott tartottunk az úton, ahol három éve elterveztük. Világosak voltunk azzal kapcsolatban, hogy 2020-tól jelentős előrelépést várunk, majd 2021-től megint. Úgyhogy azon a pályán voltunk, hogy elérjük a tervezett fejlődést. Az év elején úgy éreztük, hogy jó úton járunk és kiszámítható üzleti modellel rendelkezünk. Aztán nyilván a vírus mindent a feje tetejére állított."

Chase Carey a helyzet drasztikus javulására számít Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Carey úgy érzi, hogy 2021-től az egész világnak meg kell próbálnia visszatérni a vírus előtti kerékvágásba, ezért ők is így készülnek.

Nyilván a vírus miatt most mindenfajta tervezés bonyolult, mert nem tudjuk, hogy mik lesznek a korlátozások a nézők részvételével kapcsolatban. Egy dologban azonban hiszünk: a világnak el kell kezdenie ismét úgy működni, ahogy ismerjük. Úgy gondoljuk, hogy 2021-ben nagyjából visszaállhatunk a korábban tervezett üzleti ösvényre."