A Mercedes számol a Red Bull-lal a világbajnoki címért folyó versenyben

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, A 70. évforduló Nagydíja
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during final practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 08, 2020 in Northampton, England. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke szerint a Red Bull az idén egyértelműen kihívójuk lehet a világbajnoki címért folyó küzdelemben, ami egyáltalán nem lesz sétagalopp a számunkra, ahogyan azt sokan előrevetítették. Christian Horner szerint azonban óvatosan kell bánni az ilyen kijelentésekkel.

A 70. Évforduló Nagydíja bebizonyította, hogy a Mercedes verhető az idén, és nem fog minden futamot megnyerni. Toto Wolff, a címvédő istálló csapatfőnöke szerint ebben azonban semmi meglepő nincs, hiszen ő már korábban is azon a véleményen volt, hogy egyáltalán nem lesz olyan könnyű dolguk, mint sokan gondolták. Az egyetlen kihívójuk a múlt vasárnapi futamot megnyerő Red Bull lehet, amelynek legfőbb feladata most rájönni, hogy mitől volt olyan gyors a versenyen.

A Mercedesek a verseny elején vezettek, de aztán Verstappen elkapta őket Forrás: AFP/Bryn Lennon

„Szerintem igen – felelte a Mercedes csapatfőnöke arra a kérdésre, hogy van-e valódi vb-harc jelenleg a Forma-1-ben. – Még élvezem is a helyzetet, mert mindenki azt mondta, hogy »oké, a Mercedes játszi könnyedséggel világbajnok lesz«, és tessék, itt vagyunk.

Már a múltban is láthattuk, hogy a meleg valahogy nem fekszik a kocsinknak, de ahogy akkor is mondtam, ennél jóval összetettebb a helyzet. De készen állok a kihívásra."

Wolff szerint pont amiatt boldogulnak nehezebben a silverstone-i második futamon tapasztalt körülmények között, mert az övék a leggyorsabb autó.

„Valószínűleg a miénk a leggyorsabb csomag, de ezzel az is jár, hogy ez termeli a legtöbb leszorítóerőt, ami pedig a legjobban megdolgoztatja a gumikat. Ebből a szempontból meg kell tanulnunk, hogy miként állíthatjuk be az autót úgy, hogy kicsit jobban bánjon az abroncsokkal. Nagyon kíváncsian várom, hogy miként fogunk teljesíteni Barcelonában. Van pár napunk megérteni a helyzetet, és semmi sem jobb egy nagyszerű kihívásnál."

A W11-es által termelt leszorítóerő a gumikat is jobban megdolgoztatja Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Will Oliver

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azért óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy megizzaszthatják-e a Mercedest a világbajnoki címekért. „Nehéz megmondani. Szerintem a Mercedes alulteljesített vasárnap az elmúlt pár futamhoz képest, úgyhogy kell még pár verseny, mielőtt tisztább képet kapunk" – felelte.

Ha a Mercedes a legutóbbi versenyen teljesített rosszabbul a benne rejlő potenciálhoz képest, akkor a Red Bullról elmondható ugyanez a korábbi futamokat tekintve. Az RB16-os versenyautó nem éppen a legkönnyebben beállítható és vezethető autó lett, de ha minden klappol, akkor – amint azt a legutóbbi verseny is mutatja – igazán ütős fegyver lehet, leginkább Max Verstappen kezében.

A Red Bullnak így most az a legfőbb feladata, hogy rájöjjön, mitől voltak ennyire jók, és a folytatásban ne csak a szerencsében kelljen bízniuk.

„Ezekkel az autókkal elég sokat küzdöttünk mostanáig, úgyhogy még csak a legutóbbi versenyen láthattuk azt a teljesítményt, amire szerintünk képesek – mondta Horner. – Nagyon fontos lesz, hogy megértsük, miért ment ilyen jól az autó, mivel

Egy kicsit kevésbé fújt a szél, a hőmérsékletek azonban eléggé hasonlóak voltak a korábbiakhoz. A guminyomás ugyanakkor némileg változott a Pirelli problémái miatt."

Még nem tudják, hogy mitől voltak ennyire jók Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Fontos kielemeznünk ezeket az adatokat, mivel egyértelműen alulteljesítünk szombatonként.

Meg kell értenünk, hogy ez mitől van, de nagyon bátorító ez a teljesítmény. Megtérül a kemény munka, amit befektetünk."