Társoldalunk:

Bottas számított arra, hogy a közepes lesz a nyerő gumi az időmérőn

2020.08.08. 18:06

Lewis Hamilton szerint Valtteri Bottas ezúttal egy kicsit túl gyors volt a számára, a finn pilóta pedig meg sem állna a verseny megnyeréséig, de tudja, hogy változik a stratégia a múlthetihez képest.

Nagy fölénnyel ismét a Mercedesek sajátították ki az első rajtsort Silverstone-ban, de ezúttal nem Lewis Hamilton, hanem Valtteri Bottas szerezte meg a pole pozíciót, ahogy a tavalyi Brit Nagydíjon is tette. Bottas sikerének különleges eleme, hogy a Q3-ban nem a lágy, hanem a közepes keverékű gumival futotta a leggyorsabb körét, ami végül a sikert jelentette.

Bottas indulhat a pole-ból - GalériaForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Andrew Boyers

„Nagyon jó érzés megszerezni a pole-t, elég jó móka egy időmérős kör, különösen itt, Silverstone-ban – nyilatkozta Bottas az időmérő utáni sajtótájékoztatón. – Már a szabadedzéstől éreztük, hogy a közepes még gyorsabb is lehet a lágy guminál, ezért a Q2-ben mindkét keveréket kipróbáltuk, és tudtam, hogy [a Q3-ban] lesz még lehetőség javulni a második etap során.”

Bottas a tét nélküli Q1-ben és Q2-ben is a leggyorsabb volt, aztán a Q3 első etapjában Hamilton vette át a kezdeményezést, de a finn pilóta nem ingott meg. „Az első kör rendben volt, de egy kicsi hiányzott, nem volt egy adott pont, inkább az volt a lényeg, hogy egy szép, tiszta kör sikerüljön, összeálljanak a szektorok. Kétségtelen, hogy jól sikerült, ami jó érzés.” Bottas tavaly az 1. kockában az élen jött el a rajttól és a múlt héten is jobban rajtolt Hamiltonnál, de most ha vezetni is fog, nehezebb dolga lesz, mert várhatóan legalább két kerékcserére szükség lesz.

„Ezekkel a gumikeverékekkel nehéz lesz egy kiállással menni, a stratégia terén a dolgok kissé másként alakulhatnak a múlt héthez képest, de biztos vagyok abban, hogy a srácok minden lehetőséget megvizsgálnak. A pole-ból indulva én természetesen azt várom a holnaptól, hogy megnyerem a versenyt” – mondta.

Hamilton ezúttal a 2. lett, de innen is nyert már versenyt Silverstone-ban - GalériaForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az egyéni pontversenyt 30 egységgel vezető, tehát a vasárnapot mindenképpen listavezetőként záró Hamilton méltatta csapattársát és gratulált a tavalyi Mercedesre feltűnően hasonlító autót használó Racing Pointnak is, miután Nico Hülkenberg beugróként a 3. helyezett lett, igaz, tetemes hátránnyal.

„Valtteri szenzációs munkát végzett ma, egy kicsit túl gyors volt nekem – mondta Hamilton. – Az első Q3-as köröm eléggé rendben volt, a második nem volt túl fényes, végtére is ő szerepelt jobban. Örülök, hogy a csapat ismét megszerezte az első két helyet, és a Racing Point is megint jó eredményt ért el.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK