Vágólapra másolva!
A Forma-1 70. évfordulós Nagydíján is Nico Hülkenberg fogja helyettesíteni a koronavírusos Sergio Pérezt, mivel a mexikói pilóta nem gyógyult meg. A német pilóta elárulta, van rá esély, hogy jövőre is a mezőny tagja legyen.

Miután a Brit Nagydíj hétvégéje előtt Sergio Pérez pozitív koronavírustesztet produkált, Nico Hülkenberg ugrott be a mexikói pilóta helyére. A 32 éves versenyzőnek nem volt szerencséje, hiszen közvetlenül a futam előtt az erőforrás megadta magát, így vasárnap nem tudott rajthoz állni.

Sokáig kérdéses volt, hogy Pérez visszatérhet-e A 70. Évforduló Nagydíjára. A Racing Pointnak sikerült elfogadtatnia, hogy az FIA a múlt hét szerdai, a szövetség által bizonytalannak minősített, de a brit egészségügyi hatóságok szerint pozitív teszt eredményét vegye figyelembe, ami azt jelentette, hogy a 30 esztendős pilótának csak hét napot kellett karanténban töltenie, amennyiben két negatív tesztet produkál. Tesztje azonban pozitív lett.

Hülkenberg a múlt heti Brit Nagydíjon ugrott be Pérez helyére Forrás: Racing Point

Pérez eredményét pénteken, az első szabadedzés előtt hozta nyilvánosságra a Racing Point, egyúttal bejelentette, hogy Hülkenberg ismét elindulhat Silverstone-ban.

Természetesen nem tudjuk, hogy a német versenyzőnek meddig kell helyettesítenie egykori csapattársát, de előbb-utóbb mindenképpen vissza kell adnia a helyét.

Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a mostani hétvégéken látjuk őt utoljára a mezőnyben.

„Jó néhány emberrel kapcsolatban állok a Forma-1 világából, például csapatfőnökökkel, hiszen nyilvánvalóan ismerjük egymást – nyilatkozta az FIA csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján Hülkenberg. – Ezek közül valamelyik csak hétköznapi csevegés volt, míg más esetben inkább a jövőről esett szó. Szóval egyértelműen zajlanak megbeszélések, de egyelőre nincs semmi konkrétum. Szerintem hetek kérdése, és a dolgok komolyabbra fognak fordulni.”

Hülkenberg hozzátette, ha 2021-ben nem jön össze az állandó F1-es ülés, akkor még maga sem tudja, mit fog csinálni. Azt viszont nem gondolja, hogy ezen az egy hétvégén kell bebizonyítania, hogy méltó arra, hogy újra a mezőny tagja lehessen.

„Egy jó eredmény mindig nagyszerű reklám, de nem hiszem, hogy az emberek, pláne a csapatfőnökök csupán egy eseményt vesznek figyelembe, főleg ilyen körülmények között. Persze nyilván remek lenne, és örülnék, ha jó versenyt tudhatnék magam mögött.”

Hülkenberg jövőre akár ismét állandó pilótaként lehet ott a mezőnyben Forrás: 2020 Pool/Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: info@motorsportimages.com/Mark Sutton

Ami a 2021-es lehetőségeket illeti, Hülkenberg számára az Alfa Romeo és a Haas lehet reális célpont. Előbbinél könnyen lehet, hogy Kimi Räikkönen a szezon végén visszavonul, a német pilótának pedig előnyére válhat, hogy jól ismeri Frédéric Vasseur csapatfőnököt. A Haashoz szerződéséről már tavaly is pletykáltak, azonban az amerikai istálló végül Romain Grosjeannal hosszabbított.

Jövőre viszont még Grosjean és Kevin Magnussen sem rendelkezik érvényes szerződéssel.

Sokkal kevésbé valószínű, de akár a Red Bull is felmerülhet, amennyiben a bikások megválnak az alulteljesító Alexander Albontól, és nem saját nevelésű versenyzővel szeretnék őt pótolni. Ha pedig a fentiek közül egyik sem valósul meg, akkor Hülkenberg tesztpilótaként még mindig kaphat szerepet az F1-ben.