Jövőre a megszokott rendben rendeznék az F1-es világbajnokságot

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj rajt
Lewis Hamilton, Mercedes F1 W11 EQ Performance leads Lance Stroll, Racing Point RP20 and Sebastian Vettel, Ferrari SF1000 at the start of the race
Vágólapra másolva!
Az FIA elnöke, Jean Todt szerint a Liberty Media egyelőre azon dolgozik, hogy a megszokott rendben rendezhessék meg a 2021-es F1-es világbajnokságot, ő azonban egyelőre nem tudja, hogy ez lehetséges-e. A szövetség nem szól bele a menetrendbe, de Todt örül a régi-új pályáknak.

A koronavírus miatt az idén teljesen felborult menetrend szerint rendezik meg a Forma-1-es világbajnokság futamait: számos pálya kiesett a körforgásból és olyanok is megjelennek, amelyek még soha sem vagy nagyon régen rendeztek nagydíjat.

Az F1 jövőre is visszatér a Hungaroringre Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Nagy kérdés, hogy meddig maradt fenn a jelenlegi, szokatlan állapot, hiszen bár a versenyzés újraindult, mindenkit foglalkoztat, hogy vissza lehet-e térni az idén elhagyott pályákra, és mikor lehet újra nézőket fogadni. Jean Todt, az FIA elnöke elárulta, nem a szövetség hatásköre, hogy milyen versenynaptár áll össze, de úgy tudja, a Liberty Media a helyzet rendezésén dolgozik.

„A promóter egyelőre úgy mondanám, hogy sztenderd versenynaptáron dolgozik, de azt nem tudhatjuk, hogy ez működőképes lesz-e” – idézte az Autosport. – Ez erősen függ a tagállamok álláspontjaitól. Lehet, hogy szerepel egy esemény a naptárban, de az országban nem lehet sportrendezvényeket tartani vagy karanténba kell vonulni.”

Todt szerint számára világos, hogy a 2021-es világbajnokság összeállításakor kreativitásra és alkalmazkodóképességre lesz szükség, mert úgy hiszi, hogy jövőre még nem leszünk túl a világjárványon.

Ahhoz, hogy a Forma-1 pályára léphessen egy adott helyszínen, annak rendelkeznie kell a legmagasabb szintű, ún. Grade 1 besorolással. Az FIA több alkalommal is kiadott ilyen licencet a közelmúltban, ez teszi lehetővé azt is, hogy Portugáliába is visszatérjen az F1-es mezőny.

Todt nyomatékosan leszögezte, hogy a Liberty Media felelőssége alkalmas pályákat találni, de az FIA is közreműködik, ahol hatásköre van.

Mugello idén először fogadja az F1-et Forrás: Ferrari

„Az biztos, hogy F1-et csak Grade 1-pályán lehet rendezni, ez behatárolja, hogy hova lehet menni. Emellett örömteli, mert sok olyan Grade 1 besorolású helyszín van, ahol még egyáltalán nem tartottak autóversenyeket. Ezeket fel kell ismét kutatni az aktuális helyzet függvényében. Pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy egy sztenderd versenynaptár álljon össze.”