Vágólapra másolva!
Az RTL értesülése szerint a Forma-1 70. évfordulós Nagydíján is Nico Hülkenberg helyettesítheti a koronavírusos Sergio Pérezt, a csapat szerint ez a mexikói pilóta teszteredményétől függ.

A hétvégén zajló idei második silverstone-i nagydíjon is Nico Hülkenberg vezetheti a Racing Point egyik autóját a koronavírusos Sergio Pérez helyén, számolt be az RTL. A csapat ezzel szemben azt közölte, hogy Sergio Pérez számára hétnapos karantént írtak elő, így amennyiben csütörtökön negatív tesztet produkál, visszatérhet a pályára. A Racing Point csütörtökön vagy pénteken reggel hoz döntést az ügyben.

Hülkenberg visszaülhet a Racing Pointba Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Pérez és ezáltal Hülkenberg sorsa azért volt kérdéses, mert még a csapat számára sem volt világos, hogy a mexikói pilótának hét vagy tíznapos karantént kell kitöltenie, de a brit közegészségügyi hatóság döntése szerint Pérez esetében még a hétnapos előírás volt érvényben, így visszatérhet a pályára, ha csütörtökön negatív tesztet produkál.

Hülkenberg ígéretes teljesítménnyel tért vissza, bár az egykörös tempója elmaradt az időmérőkön szintén nem kiemelkedő Lance Strollétól és kiesett a Q2-ben, viszont nyolchónapos kihagyás rögtön a mélyvízbe dobták, és

több ellenfele is méltatta a szereplését, megjegyezve, hogy nem látszik Hülkenbergen a távollét.

A futamon viszont nem mutathatta meg, hogy mire képes, mivel közvetlenül a Brit Nagydíj előtt az autójába épített erőforrás felmondta a szolgálatot. Pérez a héten a közösségi médiában arról számolt be, hogy tünetmentes és jól érzi magát, edzője is úgy vélte, hogy a pilóta készen állna a visszatérésre.

Őt közvetlenül nem érinti, de a britek kötelező karantént vezettek be a Spanyolországból visszatérők számára, ez baljós előjel a barcelonai futam előtt.

„Vérszemet kaptam a múlt hétvégén, és fel vagyok pörögve, hogy visszaülhessek az autóba – mondta Hülkenberg. – Most viszont az a helyzet, hogy csak átmeneti vendég vagyok. Elfogadom, bárhogy is lesz” – nyilatkozta a hétvégi lehetőséggel kapcsolatban.

Újabb beugró jöhet

A német pilóta mellett korábbi csapattársa, Paul di Resta is elméleti lehetőséghez juthat, miután a McLaren úgy döntött, mégsem a Mercedes tartalékpilótáira támaszkodnak a hétvégén. Ennek oka, hogy Stoffel Vandoorne Németországban versenyez a Formula E-ben, Esteban Gutiérrezről pedig a múlt héten kiderült, hogy túl régen szerepelt az F1-ben, ezért ismétlő tesztet kellene futnia.

Paul di Resta 2017-ben a Hungaroringen versenyzett a Williamsnél Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Szerintem Esteban is erős jelölt lett volna az ülésre, de sajnos nem felelt meg – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Van idén egy új szabály, amely szerint, ha valaki az elmúlt három év során nem indult hivatalos eseményen F1-es autóval, akkor egy legalább 300 km-es tesztet kell teljesítenie.”

„Ez egy új szabály, ami az idén lépett életbe, de nem igazán foglalkoztunk vele, mert nem gondoltuk, hogy egy korábban sikeres F1-es pilóta nem felel meg, de Esteban esetében ez a helyzet. A Racing Point ezért keresett más lehetőséget. Nico Hülkenberg egyáltalán nem volt rossz választás” – összegzett.

Di Resta annak köszönheti a visszatérés elméleti lehetőségét, hogy a 2017-es Magyar Nagydíjon beugrott a beteg Felipe Massa helyére, így van három évnél nem régebbi F1-es rutinja. A skót pilóta üléspróbán járt már a McLarennél, de a csapat közleménye szerint csak akkor kerül közeli kapcsolatba a csapattal, ha ez szükséges lesz, addig a Sky Sports kommentátoraként folytatja a munkát.