Vágólapra másolva!
Vegyes érzései vannak az FIA-elnök Jean Todtnak azzal kapcsolatban, hogy Lewis Hamilton hamarosan megdöntheti Michael Schumacher két legfontosabb rekordját is.

Jó esély van rá, hogy Lewis Hamilton már az idei szezonban beállítja minden idők legsikeresebb pilótájának legfőbb rekordját, és Michael Schumacherhez hasonlóan hétszeres világbajnok lesz. Arra pedig még nagyobb a sansz, hogy utoléri és akár meg is előzi a győzelmek számában is csúcstartó németet.

A jelenleg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki pozícióját betöltő, korábban a Ferrari csapatfőnökeként Schumacher rekordjaiban kulcsszerepet játszó Jean Todt nem feltétlenül örül ennek, ám elismeri Hamilton és a Mercedes teljesítményét.

Todt vállt vállnak vetve harcolt Schumacher mellett egy évtizeden át, nem csoda, ha sokat jelentenek neki a hétszeres világbajnok rekordjai Forrás: AFP/Damien Meyer

Michael Schumacher 91-szer állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Forma-1-ben, Hamilton pedig jelenleg 87 győzelemnél tart, így már csak négy siker kell neki a rekordbeállításhoz, öt a rekorddöntéshez. A Mercedes idei formáját elnézve ez akár már 2020-ban megtörténhet, ám amikor meg fog, nem biztos, hogy az FIA elnöke lesz, aki a leghangosabban tapsol majd.

– idézi Todtot a Reuters. – Másfelől viszont a rekordok nem tartanak örökké, mind azért van, hogy megdöntsék azokat. Világosan látszik, hogy a Mercedes és Lewis mindent megtesz, hogy ez sikerüljön nekik, ami csodálatra méltó. Ha jól megérdemelt, akkor csak gratulálni lehet nekik."

A 74 esztendős francia azt sem bánná, ha véget érne a Mercedes évek óta tartó egyeduralma, és végre más is tudna nyerni.

„Csodálom a versenyképességüket, a megbízhatóságukat és a szívósságukat. Sportszempontból azonban úgy gondolkozom, mint minden ember, aki kiszámíthatatlanságot és nagyobb változatosságot szeretne."

A Brit Nagydíjon Hamilton már idei harmadik győzelmét aratta Forrás: AFP/Frank Augstein

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Brit Nagydíj hétvégéjén úgy nyilatkozott: tisztában van vele, hogy sikereikkel több ellenséget szereznek maguknak, mint barátot, de úgy véli, hogy inkább ilyen helyzetben legyenek, mint olyanban, amelyikben szánalmat ébresztenek a riválisokban azzal, hogy alulteljesítenek.

– nyilatkozta a Channel 4-nak az osztrák. – Ez egy újabb csata, amit el kell viselnünk, de azt hiszem inkább legyen ez, mint hogy az emberek szánakozzanak miattunk."

Wolff azzal sem volt hajlandó egyetérteni, hogy a csapatuk teljesítményét látva az idei világbajnoki címek gyakorlatilag zsebben vannak, mert nem lesz, aki utolérje őket. „Ha ilyen lenne a mentális beállítottságunk, akkor nem hiszem, hogy megnyertük volna az eddigi bajnoki címeinket. Folyamatosan önkritikusak vagyunk és kételkedünk magunkban, ami előrevisz minket" – felelte a felvetésre.