Visszatér a mérnök, akit Räikkönen híresen kiosztott a rádión

Forma-1, Simon Rennie
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 12: Red Bull Racing race engineer Simon Rennie looks on from the pitwall during the Formula One Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on July 12, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bull bejelentette, hogy a Brit Nagydíjtól kezdődően Simon Rennie lesz Alexander Albon versenymérnöke. A brit szakember korábban Mark Webbert és Daniel Ricciardót segítette a csapatnál.

A Red Bull számára csalódást keltően alakult a szezon első három futama. Ahhoz képest, hogy világbajnoki reményekkel vágtak neki az idénynek, jelenleg 66 pontos hátrányban vannak a Mercedeshez képest. Alexander Albon különösen szenved, és egyelőre megközelíteni sem tudja Max Verstappen teljesítményét, akitől a Magyar Nagydíjon több mint 1 perccel kikapott.

Rennie az elmúlt időszakban a gyárban dolgozott, de a Stájer Nagydíjon ott volt a bokszfalon Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

A thai pilóta teljesítménye láttán olyan hangok is megszólaltak, melyek szerint kezdheti félteni az ülését a csapatnál. Christian Horner azonban támogatásáról biztosította versenyzőjét, és ennek újabb jele az is, hogy Albon már a hétvégi Brit Nagydíjtól új versenymérnököt kap Simon Rennie személyében.

A brit szakember számára korántsem lesz ismeretlen a terep, hiszen 2013 óta a csapat alkalmazottja, és első hat évében Mark Webber, majd Daniel Ricciardo mellett töltött be hasonló szerepet.

Hét futamot nyertek együtt, majd Rennie azt kérte, hogy helyezzék át a gyárba, ezzel párhuzamosan Ricciardo is távozott a Renault-hoz. A 40 esztendő mérnök Mike Luggot váltja, aki így mostantól az istálló milton keynes-i központjában fog tevékenykedni.

A versenymérnök kulcsszerepet játszik a pilóta oldalán, hiszen a tőle kapott visszajelzéseket ő közvetíti a többi munkacsoport felé, a versenyzőt pedig hasznos információkkal és tanácsokkal látja el. A két fél között fontos a jó munkakapcsolat, elképzelhető, hogy Albon és Lugg között ez hiányzott.

Rennie tehát már a Brit Nagydíjon visszatér az utazó csapathoz, így mostantól az ő hangját hallhatjuk Albon rádiójában. A thai pilóta a váltásra, illetve annak hátterére nem tért ki külön, de bízik benne, hogy első közös hétvégéjükön jól szerepelnek.

„Nyilvánvaló, hogy csapatként nem kezdtük jól az idényt, de a kiesést leszámítva viszonylag sok pontot tudtunk szerezni. A kocsi pedig csak javulhat, tudjuk, hogy mely területeken kell dolgoznunk, úgyhogy optimista vagyok. Silverstone tulajdonképpen hazai futamnak számít, mivel közel van a gyárhoz, hagyományosan jól teljesítünk ezen a helyszínen, én pedig élvezem az itteni vezetést, úgyhogy bízom benne, hogy megfelelő eredményt fogunk elérni.”

Albonnak a Brit Nagydíjtól új versenymérnöke lesz Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Darko Bandic

Ami Rennie-t illeti, neki már a Red Bull előtt is közel tízéves tapasztalata volt a Forma-1-ben. 2004-ben a Renault csapatánál kezdett el dolgozni, 2005-ben és 2006-ban pedig Fernando Alonsót adatokért felelős mérnökként segítette világbajnoki címhez. Két évig megőrizte pozícióját, de 2007-ben a spanyol pilóta a McLarennél versenyzett, így Rennie abban az évben Heikki Kovalainen mellett tevékenykedett.

2009-ben Alonso versenymérnöke lett, majd távozása után Robert Kubica, Nick Heidfeld, illetve Kimi Räikkönen mellett töltötte be ugyanezt a pozíciót a csapatnál, ami akkoriban a Lotus nevet viselte. A finn pilóta a 2012-es Abu-dzabi Nagydíjon neki mondta, hogy hagyja békén, mert tudja, mit csinál, miután a brit szakember folyamatosan tájékoztatta az Alonsóval szembeni előnyéről.