Norris szerint van rá esély, hogy a McLaren idén legyőzze a Ferrarit

Forma-1, Magyar Nagydíj, Leclerc, Ferrari, Norris, McLaren
McLaren's British driver Lando Norris (L) and Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc steer their cars during the Formula One Hungarian Grand Prix race at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 19, 2020. (Photo by Leonhard Foeger / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lando Norris kijelentette, a McLaren előtt igenis ott a lehetőség, hogy év végén a Ferrari előtt végezzen a konstruktőri pontversenyben. A brit pilóta szokott viccelődni a maranellóiakhoz távozó Carlos Sainzcal, de nem viszi túlzásba, mert tudja, ez még visszaüthet rá.

Az idei szezonban eddig a Ferrari múlta alul leginkább az előzetes várakozásokat, még úgy is, hogy Mattia Binotto csapatfőnök előre jelezte, hogy a vörösök nehéz idény elé néznek. Ugyan a Magyar Nagydíjon már mutattak némi életjelet, de nagyon erős túlzás lenne azt állítani, hogy a maranellóiak visszatértek az élmezőnybe.

Norris szerint akár a szezon végén is a Ferrari előtt lehetnek Forrás: AFP/Leonhard Foeger

A másik véglet talán a McLaren, hiszen a közvélemény a Racing Pointtal ellentétben a wokingiaktól nem várt ennyire jó teljesítményt. Ehhez képest az Osztrák Nagydíjon Lando Norris a dobogón végzett, és aznap ő, egy héttel később pedig csapattársa, Carlos Sainz futotta meg a verseny leggyorsabb körét. Bár a hungaroringi verseny már nem nézett ki ilyen jól, a McLaren még így is a konstruktőri bajnokság 3. helyén áll, 14 ponttal és két pozícióval a Ferrari előtt.

A brit pilóta elképzelhetőnek tartja, hogy a két csapat közötti sorrend a szezon végére is ez marad.

„Megvan az esélyünk arra, hogy az idény során folyamatosan harcoljunk a Ferrarival, és a végelszámolásnál megverjük őket – idézte a Reuters. – Nagyon sokat jelentene számunkra, ha megtennénk a következő lépést, és egy olyan csapat előtt végeznénk, amely az elmúlt években az élmezőnyben harcolt. Ezzel megmutathatnánk, hogy mennyit fejlődtünk, emellett pedig extra löketet adna a későbbiekre.”

A McLaren utoljára 2011-ben előzte meg a Ferrarit az gyártók közötti pontversenyben. Norris úgy véli, erre már csak azért is megvan az esélyük, mert riválisuk már a Stájer Nagydíjon bevetette fejlesztési csomagját, míg a wokingiak ezt még nem tették meg.

„Nálunk ez még hátravan. A Ferrari nagyon nehéz helyzetben van, főleg úgy, ha tudjuk, mit akarnak elérni. Rengeteg nagy horderejű fejlesztésük volt, úgyhogy számunkra a vártnál reménytelibbnek tűnik a helyzet, mivel sehol nincsenek ahhoz képest, amit megszoktunk tőlük.”

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat fog előrébb végezni a konstruktőri bajnokságban?

A két csapat közti rivalizálás pikantériája, hogy Sainz idén még a McLarent erősíti, de a 2021-es szezontól már a Ferrari pilótája lesz. Norris elárulta, időnként szokta ugratni csapattársát azzal, hogy lassabb autóba ül át, de nem viszi túlzásba, nehogy a későbbiekben mindez visszaüssön rá.

Norris nem viszi túlzásba Sainz ugratását Forrás: Zak Mauger/Zak Mauger

„Volt már némi viccelődés, de nem túl sokszor, mert tudom, hogyan működik a karma, és az események nagyon hamar más irányt vehetnek – magyarázta. – Könnyen lehet, hogy lesz néhány futam, ahol a Ferrari simán legyőz minket, és akkor már Carlos mondhatja, hogy »Na, most melyikünk nevet?«. Tisztában vagyok vele, hogy a Forma-1 folyamatosan változik, és valószínűleg jó munkát fognak végezni annak érdekében, hogy visszatérjenek az élmezőnybe, és újra versenyképesek legyenek.”

A Brit Nagydíjtól új szponzora lesz a McLarennek

Ahogyan az várható volt, McLaren bejelentette, hogy megállapodott a Gulf Oillal, és a Brit Nagydíjtól kezdve a cég logója látható lesz az autón, valamint a csapattagok ruházatán. Emellett az is kiderült, hogy 2021-től ez a vállalat lesz a csapat kenőanyag-beszállítója, a megállapodás pedig a McLaren Automotive minden kocsijára kiterjed.

Új szponzora van a McLarennek Forrás: McLaren

A két vállalatnak korábban már volt sikeres együttműködése. 1968 és 1973- között az F1-ben és a Can-Am sorozatban értek el nagy eredményeket, utóbbiban több mint 40 futamot nyertek. 1995 és 1997 között pedig sportautózásban volt közös szerepvállalásuk, amikor a McLaren F1 GTR a Gulf színeiben tündökölt.