Ellopták Senna emléktárgyait, a rendőrség hamar elfogta a tetteseket

Forma-1, Ayrton Senna, sisak
1989: General view of McLaren Honda driver Ayrton Senna of Brazils'' race helmets before the Italian Grand Prix at the Monza circuit in Italy. Senna retired from the race with engine problems. \ Mandatory Credit: Pascal Rondeau/Allsport
Vágólapra másolva!
Nemrég körülbelül 300 ezer euró értékű, Ayrton Sennával kapcsolatos emléktárgyat loptak el egy gyűjtőtől Olaszországban. Az elkövetőket hamar elfogták és őrizetbe vették, a tárgyak pedig visszakerültek jogos tulajdonosukhoz.

Körülbelül 300 ezer eurónyi, azaz több mint 100 millió forint értékű, Ayrton Senna-emléktárgyat loptak el az észak-olaszországi Isola d’Astiban. Az elkövetők vélhetően július elején jutottak be a házba.

Az emléktárgyak között több sisak található Forrás: Getty Images/Pascal Rondeau

Az áldozat egy Claudio Giovannone nevű olasz gyűjtő volt, aki számos emléktárgyat őriz Ayrton Sennáról. Ezek között több általa viselt sisak és overál, aláírt zászló, valamint modellautó található. Ráadásul a gyűjtő korábban mindezt gyakran jótékonyságra használta fel, ugyanis együttműködött az Ayrton Senna Institute elnevezésű alapítvánnyal, ami szegény gyerekeknek nyújt segítséget Brazíliában. Ennek keretében adománygyűjtés céljából többször is kiállította tárgyait, utoljára 2019-ben, Senna halálának 25. évfordulóján.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt azonban sokáig nem volt lehetősége a helyszínre utazni, és ezt mások megpróbálták kihasználni.

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint egy szomszédja figyelmeztette, hogy gyanús alakokat lát az épület körül, és amikor július 11-én megérkezett, azzal szembesült, hogy kifosztották.

Szerencsére a történtek ezután pozitív fordulatot vettek, hiszen a rendőrség hamar elkapta az elkövetőket, miután beazonosították a lopáshoz használt járművet. Mint kiderült, egy 30 és egy 32 éves férfiról van szó, akiket az elfogásuk után őrizetbe is vettek. A nyomozók még vizsgálják, hogy mi volt a motivációjuk. Az emléktárgyakat a közeli Canelliben találták meg, és már vissza is juttatták jogos tulajdonosukhoz.

Kirabolták a Bianchi-alapítványt támogató boltot

Nemcsak Senna emléktárgyait lopták el, hanem a Jules Bianchi nevével és arcképével ellátott termékeket áruló boltot is kirabolták. A néhai francia pilóta halála után szülei létrehoztak egy, a fiuk nevét viselő alapítványt, hogy pénzt gyűjtsenek többek között annak a nizzai kórháznak, ahol az akkor 25 éves versenyzőt kezelték. Az adománygyűjtés érdekében számos, Bianchihoz kapcsolódó terméket lehet kapni. Az üzletet azonban kirabolták, amiről Christine Bianchi, Jules édesanyja számolt be pénteken a közösségi médiában.

Az adománygyűjtés céljából létrehozott üzletből Bianchi nevével és arcképével ellátott termékeket loptak Forrás: AFP/Alexander Klein

„Mindenkit értesíteni szeretnénk, hogy a Jules Bianchi Association Brignoles-ben található boltját tegnap kirabolták – fogalmazott. –

Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett életveszélyes balesetet, amikor nagy sebességgel nekiment az Adrian Sutil autóját mentő munkagépnek. Súlyos agysérülést szenvedett és kómába esett, amiből már soha nem ébredt fel, kilenc hónappal később pedig életét vesztette.