A visszatérő Alonsót nem érdekli, hogy eredményes lesz-e jövőre

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren, Abu-dzabi Nagydíj, 2018
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 25: Fernando Alonso of Spain and McLaren F1 looks on before the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 25, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso két év kihagyás után jövőre visszatér a Forma-1-be, az azonban egyáltalán nem izgatja, hogy 2021-ben milyen eredményeket fog elérni. A csapatfőnök szerint a kétszeres világbajnok nyugodtságot hozhat az istállóhoz.

Azt gondolhatnánk, hogy a Forma-1-be jövőre visszatérő Fernando Alonso aggodalommal figyeli a történéseket az idei első három verseny után, és már kezdi megbánni, hogy aláírt az egyelőre nem túl gyors (három versenyen három 8. és egy 14. hely), mindemellé pedig nem is túl megbízható (kétszer estek ki műszaki hiba miatt) Renault istállóhoz. A valóság azonban távol áll ettől, a kétszeres világbajnok ugyanis egyáltalán nem aggódik a csapat jelenlegi formája miatt, és igazából az sem nagyon érdekli, hogy jövőre előrelépnek-e.

A Renault-nak egyelőre az idei éve sem az igazi Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

2018-as távozása óta a spanyol pilóta többször is hangoztatta, hogy a 2021-es szabályváltozások jelenthetik számára a visszautat az F1-be, addig ugyanis nem hiszi, hogy jelentős változás történhet az erőviszonyokban.

A koronavírus-járvány miatt a reformokat 2022-re halasztották, Alonso véleménye pedig mit sem változott, ezért aztán nem is nagyon foglalkozik azzal, hogy a Renault versenyképes lesz-e jövőre.

„Számára minden 2022-ről szól, szinte egyáltalán nem érdekli a 2021-es év – nyilatkozta Cyril Abiteboul, az istálló csapatfőnöke. – 2021-ben is velünk fog versenyezni, ezért azt gondolhatnák, hogy elkezdte foglalkoztatni, hogy jövőre a lehető legversenyképesebbek legyünk.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ne szeretnénk jó munkát végezni jövőre, de minden 2022-ről szól."

Nem izgatja magát a jövő év miatt Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

Abiteboul azt reméli, hogy Alonso segítségével ők is véghez vihetik azt, amit a múltban a nagy horderejű szabályváltozásokra sikeresen reagáló csapatok tettek, azaz kissé elhanyagolva az aktuális projektet korán elkezdtek dolgozni az új autón, ami végül meghozta nekik az áttörést. „Ez a fajta gondolkodás, ez a fajta képesség, hogy előre tervezzünk, ez a fajta tapasztalat, hogy a Forma-1-ben évekkel előre kell megalapozni a sikert és feláldozni a szabályváltozás előtti évet, ez mindig is jelen volt.

De sok más embernek is hasznos, hogy egy kis nyugodtságot hoz a csapathoz. Fernando kívül-belül, ismeri a Forma-1-et, a pályán és az amellett zajló dolgokkal is tisztában van. Megvan a képessége, hogy ne csak a versenycsapat stratégiájában segítsen, hanem a teljes Forma-1-es programéban is."

Alonso is tudja, hogy nem számíthat csodákra

A kétszeres világbajnok egyelőre az augusztusi Indianapolis 500-ra koncentrál, az idén ugyanis harmadszor is nekifut a legendás oválpályás viadalnak, szeptembertől azonban fokozatosan elkezd majd visszarázódni az F1-be. Afelől nem hagyott kétséget, hogy ő is tudja, 2021 átmeneti év lesz, amelytől az eredmények terén sok jóra nem számíthat.

A 10. helyért is nagy elánnal fog küzdeni jövőre Forrás: Getty Images/TOYOTA GAZOO Racing/Toyota Gazoo Racing

„A következő évi autók ugyanazok lesznek, mint amiket most látunk, úgyhogy tisztában vagyok vele, hogy hol lehet a Renault, és hogy nem fogunk a legjobb helyekért küzdeni – nyilatkozta a Marcának. – Az azonban izgalmas, hogy egy erős csapattal, erős környezetben megpróbáljunk javulni 2022-re. Különben is, amikor lecsapom a sisakrostélyt, nem érdekel, hogy a tizedik, a hetedik vagy a negyedik helyért harcolok. Mindig olyan érzés lesz, mintha egy világbajnoki címért zajló csata utolsó kanyarjában lennék."