Vágólapra másolva!
A jelenlegi F1-es mezőnyben több pilóta is szembesült már azzal, hogy az élmezőnyből a sűrűjébe került. Kimi Räikkönen, Pierre Gasly és Danyiil Kvjat is elmondta erről a tapasztalatait a Hungaroringen.

Az év végén Sebastian Vettel biztosan elhagyja a Ferrarit, és egyre valószínűbb, hogy bár szeretné az élmezőnyben folytatni a pályafutását, erre maximum kompromisszumokkal lesz lehetősége. Azt ő is tudja, hogy a Mercedestől nem kap ajánlatot, a Red Bull is kosarat adott neki, így valószínűleg az Aston Martin néven induló Racing Point dobhat neki mentőövet.

A silverstone-i istálló azonban eddig csak egyszer volt versenyben a világbajnoki címért, még 1999-ben Jordanként, amikor Heinz-Harald Frentzen két futamot is megnyert, de végül jelentős lemaradással a 3. helyezett lett.

Vettel az idén a Ferrarival sem küzdhet az élmezőnyben Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

Sokkal jellemzőbb volt, hogy csak a középmezőnyben vagy a sereghajtók között szerepeltek, és bár az idén a tavalyi Mercedesre megszólalásig hasonló autóval indulnak, ettől még nem garantált, hogy tartósan az élmezőny tagjai lesznek. Ebből adódóan lehetséges, hogy Vettel visszacsúszik a középmezőnybe, de ellenfelei szerint ez neki nem fog gondot okozni.

„Seb tapasztalt, és az általa képviselt szinttel semmilyen problémája nem lenne egy ilyen helyzetben – vélte Pierre Gasly, az Alpha Tauri pilótája, aki tavaly lehetőséget kapott a Red Bullnál is, de a nyári szünet során lefokozták a fiókcsapathoz.

„Az biztos, hogy a versenyeinek többségét az élmezőnyben töltötte, és ott kevesebb csata zajlik, mint a középmezőnyben, úgyhogy e téren talán izgalmasabb, több a kerék a kerék elleni küzdelem. Ha ez fog történni, nem hiszem, hogy gondot fog okozni olyasvalakinek, mint a négyszeres világbajnok Seb.”

A mezőny sűrűjében sem más a sportág lényege, mint az élen Forrás: Antonin Vincent / DPPI

Vettelt megkérdezték arról, hogy korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen példája vonzó lenne-e számára, de a német pilóta kijelentette, nem akar csupán részt venni a Forma-1-ben, sikereket szeretne elérni, ezzel lényegében kizárta, hogy levezessen egy kisebb istállónál. Räikkönen tavaly tért vissza az Alfa Romeo néven versenyző Sauberhez, de nem lepte meg a helyzet.

„Nem hiszem, hogy bármi különbség lenne – mondta. – Nem érzem, hogy a versenyzés bármiben is különbözne, az ember talán más csapatok vagy más autók ellen küzd, de a lényeg ugyanaz. A sportág ugyanaz, más csapat, néhány versenyen jobban teljesítünk, máshol kevésbé, nem látom, hogy miért kellene változtatni a hozzáálláson. Az ember mindig próbál a lehető legjobban szerepelni.”

Räikkönenre hivatkozott Gasly csapattársa, Danyiil Kvjat is, aki szintén versenyzett már a Red Bullnál, de a 2016-os szezon elején Max Verstappent ültették a helyére.

„Képes lesz alkalmazkodni, ahogy Kimi is tette az Alfa Romeónál. Ez nem nagy probléma, Sebastian esetében is ez lesz. Hozzá lehet szokni ahhoz is, ha valaki az élen megy, meg ahhoz is, ha a középmezőnyben. Az a fontos, hogy az ember a lehető legtöbbet kisajtolja az autójából, és ő jó ebben” – vélte az orosz versenyző.