A Ferrari volt elnöke átszervezést sürget, Binotto nem ért egyet vele

Forma-1, Mattia Binotto, Scuderia Ferrari, Magyar Nagydíj
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 17: Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto talks in the Team Principals Press Conference during practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 17, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elismerte, hogy azonnal reagálniuk kell a vártnál elmaradó teljesítmény miatt, de ezt nem személycserékkel kezdené. Luca di Montezemolo szerint Binottóra túl nagy terhet raktak, ami a következő éveket is tönkreteheti.

A Ferrari gyenge teljesítménye az idei F1-es szezon egyik meghatározó fejleménye, a maranellói istálló az első három futam után mindössze a konstruktőri világbajnokság 5. helyezettje, ami 1981 óta példátlan eredmény, ráadásul Lewis Hamilton az olaszok mindkét autóját lekörözte a vasárnap megrendezett Magyar Nagydíjon.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elismerte, hogy az istálló a vártnál rosszabb formában van, ezért kijelentette, „haladéktalanul” cselekedniük kell, és „az egész projektet felül kell vizsgálni a szabályok adta korlátozások figyelembevételével.” Hozzátette, tudja, hogy a Forma-1-ben varázsütésre nem lehet megoldani a problémákat, de rövid- és hosszútávú előrelépés is szükséges.

A Ferrari egyelőre reménytelenül lassú Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szükségszerű lehet, hogy megvizsgáljuk a szervezetünket is, hogy fejlesszük és erősítsük a munkamódszereinket ott, ahol ez a leginkább égető. Először is azonban, csapatként meg kell értenünk, hogy mi vezetett ehhez a helyzethez” – nyilatkozta a svájci szakember, aki elmondta, megbízik a sportrészlegen dolgozó munkatársaiban.

„Egy hosszú folyamatot kezdtünk el, amelynek újabb győztes korszakhoz kellene vezetnie. Időbe fog telni, de az egész vállalat megértette és támogatja ezt a víziót. Ezért megmosolyogtatónak érzek néhány pletykát, amelyek keringenek: az autó nem attól lesz gyorsabb, hogy kirúgunk embereket.”

Binotto gyors lépést vár, de nem kirúgásokat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Binotto hozzátette, az Ausztriába elvitt fejlesztések teljesítménye korrelál a szimulációkkal, így e téren előreléptek, de ettől még az autó minden pontján fejlesztés szükséges, és nem számít arra, hogy egyszerű trükkökkel ez orvosolható lesz.

Ezért aggódik a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo is, aki attól tart, hogy az idei év után a következő kettő is rámehet a Scuderia jelenlegi bukdácsolására. Az olasz üzletember szerint fel kell adni az idei szezont, és át kell gondolni a Ferrari szervezeti felépítését.

„Napjaink gondjai a szervezetből fakadnak: most egyetlen egy ember, ráadásul egy fiatal visz nagy felelősséget a vállán, mert tulajdonképpen Mattia Binotto magára maradt, és a pilótákat is neki kell menedzselnie” – idézte a Ferrari volt elnökét a La Gazzetta dello Sport.

Montezemolo aggódik a Ferrariért Forrás: Getty Images/Roberto Serra - Iguana Press/Roberto Serra - Iguana Press

„Túlzásnak tűnik a részemről, hogy új alapokra kell helyezni a csapatot, de a lehető leggyorsabban át kell szervezni, és a Ferrari menedzsmentjének bátor döntéseket kell meghoznia. Amennyiben nem tudják jelentősen javítani az autó teljesítményét, a jövő év még rosszabb lesz.”

Montezemolo szerint Sebastian Vettel elküldését nem kellett volna korán bejelenteni, mert így Charles Leclerc-re is nagy figyelem hárul, de úgy vélte, a problémát elsősorban az autó okozza.

„Nem hinném, hogy egy orrkúp vagy egy szárny lecserélése elegendő az előrelépéshez. Egy-két hetente jönnek a versenyek, és ezzel a szervezettel szerintem nehéz lesz fejleszteni az autót vagy a jövőt építeni. Nagyon kényes a helyzet” – mondta Montezemolo, aki 2014-ig a Ferrari elnöke volt, majd Sergio Marchionne vette át a helyét, jelenleg pedig John Elkann tölti be a tisztséget.