A zárt kapu ellenére sok szurkoló a helyszínről nézi a Magyar Nagydíjat

Forma-1, Magyar Nagydíj, szurkolók
Spectators watch from a house nearby during the first practice session for the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 17, 2020. (Photo by LEONHARD FOEGER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A 35. Magyar Nagydíjon nem lehetnek nézők a koronavírus-járvány miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy senki nem nézi a helyszínről a futamot.

Noha a verseny történetében először zárt kapuk mögött rendezik a Magyar Nagydíjat, mindez nem mindenkit tántorított el attól, hogy megpróbáljon a lehető legközelebb férkőzni a mogyoródi versenypályához. Aki azonban arra számított, hogy így is zavartalanul kémlelheti majd a fekvése miatt a kapukon kívülről is remekül belátható Hungaroringet, annak csalódnia kellett, a rendőrség ugyanis senkit sem enged bekukucskálni. Kivéve azt, aki Kamarás Tamás vendégházának udvaráról figyeli a kedvenceit.

A Kamarás-vendégház Forrás: AFP/Leonhard Foeger

A pálya hátsó részén, egészen pontosan a 11-es (sokaknak Alesi) kanyar mögött, a 3-as és 4-es kapun kívül levő dombtetőn álló Kamarás Ring House lett ebben az évben a hazai F1-rajongók kedvenc pontja, legalábbis azoké, akik a zárt kapu ellenére úgy döntöttek, hogy kilátogatnak a Hungaroringre. A vendégház története még a rendszerváltás előttre nyúlik vissza, a Kamarás-család tulajdonában állt ugyanis annak a földnek egy része, amelyre 1986-ban a Hungaroring épült. A rendszerváltás után kompenzációként a család választása pedig arra a dombtetőre esett, amelyről belátni szinte a teljes versenypályát. „A szüleim imádták a kilátást, ahogyan akár száz kilométerre is el lehet látni innen" – nyilatkozta Kamarás Tamás a Reuters-nek.

Noha a koronavírus-járvány miatt szinte az összes 2020-as foglalásukat visszamondták, a helyzet javulásával és a Forma-1 Magyarországra érkezésével elkezdtek visszaszivárogni a látogatók.

„Azóta követem Kimi Räikkönent, hogy bemutatkozott a Forma-1-ben, és közben hatalmas rajongója lettem. Minden évben kijöttem megnézni a versenyt, most sem hagyom abba azért, mert zárva van a ring" – nyilatkozta Tóth Zoltán, az egyik vendég szintén a Reuters-nek.

Kimi Räikkönent nem hagyják magára a rajongói Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Joe Klamar

„Az elmúlt tíz évben minden nyáron kint voltunk a Forma 1-en, és az idei évre is megvettük a jegyeket. A vírus azonban sajnos közbeszólt.

– nyilatkozta a szintén a 2007-es világbajnokért rajongó Gál Vanda a mogyorodma.hu-nak. – Győrött lakunk, és reggel a kávézás közben megbeszéltük a férjemmel: nem maradunk otthon! Lesz, ami lesz, eljövünk Mogyoródra és meglessük Kimiéket! Arra azonban nem számítottunk, hogy ilyen jó helyet találunk majd, mint Tamás vendégháza."

– ezek már a lengyel Maciek Kaminski szavai, aki szintén a Forma-1 miatt érkezett a pálya melletti dombtetőre.

„A kapunk mindenki előtt nyitva áll, itt is aludhat, aki szeretne, de lehet csak a futamok idejére jönni" – jelentette ki Kamarás Tamás a mogyorodma.hu-nak.