A Renault óvást nyújtott be a szerinte Mercedes-másolat Racing Point ellen

Forma-1, Stájer Nagydíj, Daniel Ricciardo, Renault, Lance Stroll, Racing Point
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 12: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Renault Sport Formula One Team RS20 leads Lance Stroll of Canada driving the (18) Racing Point RP20 Mercedes during the Formula One Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on July 12, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Renault-istálló óvást nyújtott be a Racing Point autói ellen a Stájer Nagydíj után, mivel szerintük a silverstone-i istálló idei versenygépe a tavalyi Mercedes másolata. Az FIA arra kérte a világbajnoki címvédőt, hogy biztosítson számukra alkatrészt tavalyi autójáról a vizsgálat lefolytatásához.

Egy ideig még biztosan nem lesz hivatalos az első Stájer Nagydíj végeredménye, mivel a Daniel Ricciardo révén a nyolcadik helyet megszerző Renault óvást nyújtott be a hatodik és a hetedik helyen végző Racing Point ellen.

A franciák a sportszabályzat arra vonatkozó pontjának megsértése miatt folyamodtak ehhez a lépéshez, amely kimondja, hogy az autónak bizonyos alkatrészeit nem lehet külső beszállítótól megvásárolni,

annak szellemi tulajdona az adott csapaté kell, hogy legyen, vagy ha egy harmadik félnek adják át ezen alkatrészek tervezését, az nem lehet egy másik csapat, vagy egy másik csapatnak ilyen alkatrészeket gyártó fél.

A Renault szerint a Racing Point szabályt szegett Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

A Racing Point idei autója már a februári barcelonai teszteken is nagy felzúdulást keltett, mivel több rivális szerint az a 2019-es Mercedes másolata. Andy Green, a Racing Point technikai igazgatója nem is tagadta, hogy a W10-est vették idei autójuk alapjául, annak tervezését azonban teljes mértékben a saját embereikkel végezték. Az FIA sem talált semmilyen szabálytalanságot a csapatnál.

Alkatrészeket foglalnak le

Hosszas tanácskozás után a felügyelők úgy döntöttek, hogy hosszabb vizsgálatot folytatnak, mivel a Renault konkrét alkatrészt, a Racing Point első és hátsó fékhűtőjét is megnevezett, mint szerintük szabálytalan elemet.

Az FIA ezért arra kérte a Mercedest, hogy biztosítson számukra első és hátsó fékhűtőt a 2019-es autójáról, hogy összehasonlíthassák azt a Racing Point által használttal.

A szövetség egyúttal lefoglalta a kérdéses elemeket Sergio Pérez és Lance Stroll Stájer Nagydíjon használt RP20-asáról. Mindez azt jelenti, hogy a mai napon biztosan nem születik döntés, mivel értelemszerűen a Mercedesnél Spielbergben nem áll rendelkezésre a 2019-es autó, így várhatóan a következő napokban lesz ítélet.