Vágólapra másolva!
Tévesnek bizonyult a korábbi értesülés, amely szerint Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es istállójának csapatfőnöke újra részesedést vásárolt a Williamsben. Ennek ellenére az osztrák üzletember részvényes a grove-iaknál.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, egy neves F1-ben dolgozó újságíró értesülései szerint Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ismét részesedést vásárolt a Williamsben, amivel nem pusztán befektetési céljai voltak, hanem előjogokat is szerzett magának arra az esetre, ha további részvények kerülnek kibocsátásra. Claire Williams, a grove-i istálló helyettes csapatfőnöke a Stájer Nagydíj helyszínén azonban tévesnek nevezte az értesülést, és megvilágította, hogy mi is történt valójában.

Wolff nem vett újabb Williams-részvényeket Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Wolff még 2009-ben szerzett kisebbségi, 15%-os tulajdonrészt a Williamsben, majd 2012-ben ügyvezető igazgató lett. Nem sokkal később, 2013 januárjában azonban elhagyta a csapatot, és a Mercedes motorsport-igazgatójává nevezték ki, a stuttgartiak F1-es csapatában pedig részesedést szerzett, ami után el kellett adnia a Williamsnél vásárolt tulajdonrészét. A folyamat 2016 márciusában ért véget, a felek bejelentették, hogy Wolff eladta fennmaradó részvényeit Brad Hollinger amerikai üzletembernek.

Jelen állás szerint Wolffnak azonban továbbra is 5%-os részesedése van a Williamsben, amelyet Peter Windsor, a hírt saját Twitter-oldalán megosztó újságíró úgy értelmezett, hogy a Mercedes csapatfőnöke újra részesedést vásárolt a csapatban.

Ezzel szemben a valóság az, hogy korábbi részesedésének utolsó 5%-a soha nem is került Hollingerhez, a tranzakció nem ment végbe.

„Az értesülések nem voltak helytállóak – jelentette ki Claire Williams. – Ahogyan azt mindenki tudja, Toto még 2009-ben vásárolt részesedést a Williamsben Frank [Williamstől] és Patrick [Headtől]. Utána csatlakozott a Mercedeshez, ennek a lépésnek a részeként pedig nyilvánvalóan el kellett adnia a részesedését.

Toto nem vásárolt újabb részvényeket a közelmúltban, csupán a korábbi tranzakció nem történt meg."

Claire Williams Forrás: Williams Racing

Azon a tényen ez persze nem változtat, hogy Wolff jelenleg a Williams részvényese, miként az F1-be jövőre gyári csapattal beszálló Aston Martiné is, így a Mercedes mellett másik két F1-ben szereplő vállalatban is érdekelt.

Minőségi befektetőkkel és vevőkkel tárgyal a Williams

Továbbra is tart az a folyamat, amelynek végén a Williams reményei szerint biztosítva lesz a cég jövője, és befektetőt, résztulajdonost, vagy akár teljesen új tulajdonost találnak. Claire Williams megerősítette, hogy több jelölttel is tárgyalnak, de még nem dőlt el, hogy részben vagy egészben eladják-e a vállalatot, vagy csak befektetőt keresnek. „Elégedettek vagyunk a folyamattal és azzal, ahogy eddig a dolgok alakulnak.

Jelenleg ez a folyamat zajlik. Ahogyan a kezdetekkor is mondtuk, ez három-négy hónapot vehet igénybe, jelenleg még beleesünk ebbe az időintervallumba."

„A paraméterek nem változtak – utalt arra, hogy még mindegyik opció elképzelhető. – Ahogy mindenki tudja, a Williams szerepel a tőzsdén, annak szabályai szerint kell eljárnunk, ezért zajlanak a jelenlegi folyamatok. Befektetőt, kisebbségi vagy többségi tulajdonost keresünk, vagy akár teljes egészében is eladhatjuk a vállalatot. Továbbra is ezen három eshetőség mentén gondolkozunk. Vannak lehetőségeink, az igazgatótanács fogja majd eldönteni, hogy melyik a legjobb."