Red Bull: Semmi esély Vettel szerződtetésére

A Forma-1-es Kanadai Nagydíj szombati napja, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Christian Horner, Red Bull Racing
A Forma-1-es Kanadai Nagydíj szombati napja, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Christian Horner, Red Bull Racing
Vágólapra másolva!
Hiába a pletykák Sebastian Vettel red bullos visszatéréséről, Christian Horner csapatfőnök és Helmut Marko, a bikások tanácsadója egybehangzóan állítja, nincs hely náluk a négyszeres világbajnoknak, akinek a szerződtetését egy másik istálló is kizárta.

Tovább zajlanak a Sebastian Vettel jövője körüli találgatások, a Stájer Nagydíj pénteki napján pedig újabb fontos személyek jelentették ki, hogy a Ferraritól távozó négyszeres világbajnok nem fog náluk versenyezni jövőre.

Az egyikük Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke, aki annak ellenére állította ezt, hogy német sajtóértesülések szerint a csapatot tulajdonló Dietrich Mateschitz célja Vettel visszavitele a Red Bullhoz.

A Forma-1-es Kanadai Nagydíj szombati napja, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Christian Horner, Red Bull Racing Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Miután a Mercedes Lewis Hamilton és Valtteri Bottas megtartása mellett tette le a voksát, a Red Bull pedig időről időre kijelenti, hogy nincs nála hely Vettel számára, úgy tűnt, hogy Fernando Alonso renault-s szerződésével minden kapu bezárult a német előtt, csütörtökön azonban olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint Dietrich Mateschitz vissza szeretné vinni őt a csapatához, mivel nem tetszik neki, ahogy a Ferrari kitette a szűrét.

Vettel csütörtökön azt nyilatkozta, „valószínűleg" igent mondana egy ajánlatra a Red Bulltól. Ilyen ajánlat Horner szerint azonban nem lesz. „Nyilvánvalóan felmerült ez a téma, nagyszerű időszakot töltöttünk együtt Sebbel, mindig is a csapatunk történelmének része lesz – nyilatkozta a csapatfőnök a Sky Sportsnak. – Nem számítottunk rá, hogy kikerül a versenyzői piacra. Elkötelezettek vagyunk a jelenlegi pilótáink mellett, úgy gondoljuk, hogy remek párosunk van Max és Alex személyében, amiben nagy potenciál rejlik a jövőre nézve. Sajnos [Vettel] olyasvalaki, akinek nem fogunk tudni helyet találni."

Miután rákérdeztek Hornernél, hogy akkor ez nemet jelent-e, kerek perec kijelentette, hogy azt jelent.

„Attól tartok, hogy ez egy egyértelmű nem, amivel ő is tisztában van" – utalt Vettelre. Minderre rátett egy lapáttal a Vettellel a mai napig baráti viszonyban levő Helmut Marko, aki pénteken reggel az ORF-nek nyilatkozva azt mondta,

Már a 2021-es szezont tervezzük, Sebastian szerződtetésére pedig semmi esély nincs."

Marko is kijelentette, hogy Vettelnek nincs hely Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Ez elméletben persze még nem jelenti azt, hogy Vettelnek semmi esélye arra, hogy mégis leigazolja a Red Bull, hiszen Mateschitz szava dönt, ahogyan azt Franz Tost, a bikások fiókcsapatának csapatfőnöke is megjegyezte. „Végső soron ez Dietrich Mateschitz döntése" – nyilatkozta Tost a Racefansnek, majd hangsúlyozta, hogy az Alpha Tauri továbbra is a fiatal pilóták neveldéje, arról pedig nincs tudomása, hogy Vettelnek amolyan mentor szerepet szánnának a juniorprogramban.

Vettel a Racing Pointnak sem kell

A Sky Sportsnak adott nyilatkozatában Horner megjegyezte, hogy a jövőre Aston Martinná váló Racing Point még opció lehet a négyszeres világbajnoknak, mivel hiába van hosszú távú szerződése Sergio Péreznek (Lance Strollt a főnök fiaként Horner szerint sem állítanák félre), „minden szerződésben van kilépési záradék, de ez már nem a mi dolgunk."

Ha fontolóra is veszik a leigazolását, azt egyelőre a Racing Pointnál sem árulják el, Hornerhez hasonlóan ugyanis Otmar Szafnauer is kijelentette: nincs hely Vettel számára.

„Hízelgő, hogy mindenki azt gondolja, egy négyszeres világbajnoknak a mi csapatunkba kell igazolnia, de ez talán csak amiatt van, mert az idén kicsit gyorsabb az autónk. Azonban mindkét versenyzőnkkel hosszú távú szerződésünk van, úgyhogy az egyetlen logikus válasz, hogy nincs helyünk."

Szafnauer sem számol Vettellel Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A Servus TV hétfői műsorában Vettel elmondta, hogy továbbra is szeretne az F1-ben versenyezni. A nagy kérdés már csak az, hogy hol. „Természetesen még mindig ambiciózus vagyok, a motorsport az életem. Nem ismerek mást, leszámítva az utóbbi három hónapot, ami egy kicsit más volt. De nem szeretném, ha hiányozna a versenyzés.

A következő hetek, hónapok majd megmutatják, hogy mik a lehetőségek, és mit akarok csinálni."