Ki kell cserélni az egyik Mercedes-motort a Stájer Nagydíj előtt

Forma-1, George Russell, Williams Racing, Osztrák Nagydíj
Williams' British driver George Russell steers his car during the third practice session at the Austrian Formula One Grand Prix on July 4, 2020 in Spielberg, Austria. - Seven months after they last competed in earnest, the Formula One circus will push a post-lockdown ‘re-set’ button to open the 2020 season in Austria on July 5. (Photo by Darko Bandic / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Motorcserével készül a hétvégére a Williams, miután George Russell feladta az idénynyitó Osztrák Nagydíjat. A Red Bull-Hondánál és a gyári Mercedesnél nem számítanak hasonlóra.

Antonio Giovinazzi után várhatóan George Russell lesz a második pilóta a mezőnyben, aki új erőforrás-alkatrészek bevetésére szorul az idei F1-es szezon során. A brit versenyző feladta az idénynyitó Osztrák Nagydíjat, és kiderült, a Williamsbe épített Mercedes-motor annyira megsérült, hogy azt cserélni kell a folytatás előtt.

Russell autója a 71 körös futam 49. körében adta meg magát, a csapat eleinte az üzemanyag-ellátás körül kereste a hibát, a Mercedesnél viszont a gyárban kielemezték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy új belsőégésű motort, MGU-H-t és turbót is beszerelnek az autóba.

Russell autójában motort kell cserélni Forrás: AFP/Darko Bandic

A brit fiatal számára ez egyelőre nem jelent büntetést, de a szezon későbbi szakaszában várhatóan túllépi majd a meghatározott kvótát, ezt azonban az idei versenyek száma is befolyásolhatja.

A Williamsszel ellentétben a gyári Mercedesnél egyelőre elkerülték a sebességváltók kicserélését, ami azonnali büntetést eredményezne. A csapatnál egyelőre nem találtak végleges megoldást az Osztrák Nagydíjon tapasztalt műszaki problémákra, de várhatóan képesek lesznek enyhíteni a vibráció-jelentette kockázatot.

A Red Bull és a gyári Mercedes egyelőre megúszta az alkatrészcserét Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Szintén a múlt hétvégén használt alkatrészekkel tervez versenyezni a Red Bull is annak ellenére, hogy az istálló mindkét autója kiesett az Osztrák Nagydíjon. A Honda lépéseket tett, hogy ne ismétlődjenek meg a motorok meghibásodását okozó elektromos problémák.

„A csapattal közösen kielemeztük mindkét ügyet, és ellenlépéseket tettünk – mondta Tanabe Tojoharu, a Honda F1-es technikai igazgatója. – Mivel az erőforrások nem károsodtak, Max [Verstappen] és Alex [Albon] ugyanazokat fogja használni ezen a hétvégén is. Arra kell törekednünk, hogy mind a négy autóval befejezzük a versenyt és jó eredményt érjünk el velük.”