Bonyolult arcrekonstrukciós műtéten esett át Alex Zanardi

DTM Hungaroring, Alex Zanardi, BMW M Motorsport
Alex Zanardi, a BMW márkanagykövete a DTM magyarországi versenyhétvégéjén, a Hungaroringen
Vágólapra másolva!
Újabb műtétet kellett végrehajtani a parakerékpár-versenyen súlyos arc- és fejsérüléseket szenvedett Alex Zanardin. A korábbi Forma-1-es pilóta arca olyan súlyosan sérült, hogy az orvosok szerint különösen komplex beavatkozásra volt szükség a helyreállításához.

Harmadszor is megoperálták a június 19-én súlyos közúti balesetet szenvedett Alex Zanardit. Az autóversenyző paralimpikon Siena megyében, egy parakerékpár-versenyen tért át a szemközti sávba, ahol teherautóval ütközött. Az 53 esztendős ex-Forma-1-es pilótát súlyos fej- és arcsérülésekkel szállították kórházba, ahol azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A mai napig aktívan autóversenyző olasz azóta is kómában fekszik, a mostani pedig már a harmadik beavatkozás volt, amit el kellett végezni rajta.

Zanardi arca és koponyája is sérült Forrás: Hoch Zwei / Juergen Tap

A sienai Santa Maria alle Scotte kórházban fekvő Zanardi a hét elején esett át az újabb, ezúttal 5 órán át tartó operáción, ami után Paolo Gennaro, a beavatkozást vezető specialista nyilatkozott az állapotáról. „A műtétet olyan tapasztalt sebészek végezték, akik száj, arc, illetve álcsontsérülésekre specializálódtak.

– mondta a szakember, aki kiemelte, hogy a versenyző élete nem forgott veszélyben, nem amiatt volt szükség a műtétre. – A műtétet a sportolót felügyelő, több szakterületben jártas orvosokból álló csapat tervezte, úgyhogy nem sürgősségi beavatkozásról van szó. Az operáció lehetővé tette, hogy folytassák a páciens kezelési programját."

Továbbra sem tudni, hogy Zanardi felépül-e Forrás: Getty Images for IRONMAN/2018 Getty Images/Bryn Lennon

A korábbi meg nem erősített hírek szerint Zanardi egyik szeme is komoly sérüléseket szenvedett, ami miatt a látása is veszélyben lehet.

Erről a nyilatkozó orvos nem beszélt, azt viszont elmondta, hogy nem minden nap találkoznak ilyen súlyos esettel.

„A törések rendkívül komplexek voltak, úgyhogy nagyon óvatosan kellett eljárnunk. Kezdésnek 3D-s technológiával mértük fel a pácienst, mivel ez az eset ritka bonyolult volt, noha az arccsont töréseiről van szó, amivel naponta találkozunk – nyilatkozta Gennaro, majd a továbbiakról is szót ejtett. – A beteg intenzív osztályon marad, mesterséges kómában és lélegeztetőgépen van. A keringése stabil, de az idegrendszerének állapota továbbra is súlyos, az előrejelzések korlátozottak."