Vágólapra másolva!
Az idénynyitó Osztrák Nagydíj győztese, Valtteri Bottas szerint Lewis Hamilton nem neheztel rá azért, mert az időmérőn és a futamon is olyan helyzetek miatt járt pórul, amelynek csapattársa is a részese volt.

Furcsa helyzetek alakultak ki a múlt hétvégén rendezett Osztrák Nagydíj időmérőjén és a versenyen is a két Mercedes-pilóta között. A futamot végül Valtteri Bottas nyerte, aki meglepetésre a pole pozíciót is megszerezte a szabadedzéseken leggyorsabbnak bizonyuló Lewis Hamilton ellen.

Bottasnak jól jött, hogy győzött és Hamilton csak a 4. helyezett lett Forrás: AFP/Joe Klamar

Hamilton ráadásul rajtbüntetést is kapott, mert nem vette figyelembe a sárga zászlós jelzést, amit pont az előtte haladó Bottas kicsúszása miatt léptettek életbe. A futamon aztán a brit pilóta ismét bajba került, összeakadt Alexander Albonnal, ezért ötmásodperces időbüntetést kapott, de mivel beragadt Bottas mögé, nem tudott meglépni az üldözőktől, így csak a 4. helyen rangsorolták őt.

Az ominózus „incidenseket” szóba hozták Bottasnak és Hamiltonnak is a pilóták részvételével zajló virtuális sajtóbeszélgetéseken, de a finn pilóta szerint nem neheztelnek egymásra a csapaton belül.

„Valóban adódtak incidensek és balszerencsés fejlemények. Bizonyára mindannyian tudják, a Forma-1-ben sok minden történhet, és néha úgy alakulnak a dolgok, ahogy. Épp most volt a kiértékelésünk, nagyon nyitottan beszéltünk mindenről. Végig mentünk a versenyen az én, a csapat és Lewis szemszögéből is. Nem tudok arról, hogy feszültség lenne.”

„Lewis nagyon tapasztalt ebben a sportágban, tudja, hogy mi minden történhet. Nincs idegesség, egyelőre. Végül is, a csapat jó eredményt ért el, persze talán jobb is lehetett volna, de így is vezetjük a konstruktőri világbajnokságot, én megnyertem a versenyt, úgyhogy sokkal rosszabbul is kezdődhetett volna a szezon.”

Hamiltonnak először lehetőséget adott a Safety Car, aztán problémát, a felzárkózó ellenfelek miatt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

A verseny utolsó körei során a Mercedes pilótáinak vigyázniuk kellett az autó épségére, ennek ellenére igyekezniük is kellett, mert a győzelemért küzdöttek, ráadásul Hamilton nyomás alá is került a büntetés ténye miatt. Hamiltonnak felvetették, hogy Bottas esetleg szándékosan visszafogta őt, hogy ezzel pontokat veszítsen, de a hatszoros világbajnok ezt kizárta.

„Igazából, Valtterit jobban ismerem, mint sokan mások, hiszen az elmúlt néhány év során elég szorosan együtt dolgoztunk és ez nem jutott az eszembe, sohasem hinném, hogy ilyet tenne. Tudom, hogy nem csinálna ilyet, ő vérbeli versenyző, pusztán önerőből akar nyerni” – mondta.

A helyzet már a Mercedes saját sajtóeseménye előtt, az FIA sajtótájékoztatóján is felmerült. Bottas elmondta, nem érezte furcsának az utolsó köröket, mert ilyen esetek előfordulnak a versenyzésben, ő pedig próbált észszerű kockázatot vállalni.

Bottas szombaton az időmérő végén fűnyírónak állt, ezzel nem csupán a pole pozícióját biztosította be, még Hamiltont is megbüntették

„Nagyon meg akartam nyerni a versenyt, számoltam a pontokkal a csapatnak is, de nyilvánvalóan nem akartam túl nagy kockázatot vállalni azáltal, hogy minden körben találjak még két tizedet a kerékvetők támadásával, aztán kiessek az utolsó körben. Az nem lett volna ideális, úgyhogy a legjobb tudásom szerint mentem. Bizonyosan nem egyeztettünk, legalábbis nem tudok róla, hogy cseréljünk helyet és ezzel esetleg több pontot szerezzünk vagy ilyesmi. Nem tudom, de nem hinném.”

Az Osztrák Nagydíj utáni sajtóbeszélgetésén Toto Wolff kijelentette, a versenyen Bottasnak „fogalma sem volt” arról, hogy mi a helyzet Hamiltonnal, mert a csapatnál úgy döntöttek, nem kezdik elmagyarázni neki az eseményeket, és ebből adódóan kizárták azt is, hogy a két pilóta helyet cseréljen, majd a leintés előtt visszacseréljék a pozíciókat.

Noha Hamilton a 2. helyen ért célba, de a büntetés miatt 5,689 másodperces hátránnyal a 4. helyen értékelték. A tényleges 2. helyezett Charles Leclerc hátránya 2,7 másodperc volt Bottas mögött, a 3. helyezett Lando Norris 5,491 másodperccel zárt a győztes mögött, vagyis Hamilton 0,198 másodperccel szorult honfitársa mögé.