Vágólapra másolva!
A Ferrari továbbra sem hajlandó felfedni a tavalyi motorjával kapcsolatos vizsgálat részleteit, Mattia Binotto csapatfőnök pedig azt is megindokolta, hogy miért. Eközben Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, miért léptek vissza Ausztráliában a vörösöket támadók táborából, és mik a terveik a kérdésben a jövőre nézve.

A koronavírus-járvány miatti gyárbezárások és versenyek nélküli időszak idejére elült a Ferrari tavalyi motorja körüli botrány, az ellenfelek azonban nem feledkeztek meg arról, hogy a Scuderia titkos megállapodást kötött az FIA-val tavalyi erőforrásának vizsgálata után. A Nemzetközi Automobil Szövetség nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy szabálytalan a Ferrari motorja, a hosszas jogi hercehurcát pedig a február 28-án bejelentett paktummal kerülték el a felek.

Mindez nagy felzúdulást keltett a rivális csapatok körében, akik szeretnék megtudni a megállapodás részleteit, ezzel kapcsolatban korábban levélben fordultak a szövetséghez. Egyelőre azonban az FIA és a Ferrari álláspontja is változatlan, előbbi szívesen nyilvánosságra hozná a részleteket, utóbbi azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ezt nem teszi meg.

A Ferrari tavalyhoz képest sokkal lassabb lett az egyenesekben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

A nem Ferrari-motort használó istállók az eredetileg tervezett márciusi szezonrajt előtt egységbe tömörülve próbálták kiharcolni az FIA-nál a megállapodás részleteinek nyilvánosságra hozását, a Mercedes azonban a melbourne-i versenyhétvége elején visszalépett. Toto Wolff most magyarázatot adott arra, hogy miért tették ezt.

– nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke, majd hozzátette, továbbra sem mondtak le arról, hogy válaszokat kapjanak. – Napjainkban és ebben a korban az átláthatóság miatt hihetetlenül fontos a jó kormányzás. Lehet, hogy ebben az ügyben is jó volt, de ha nem ismerjük a részleteket, akkor ezt nehéz megítélni. A jelenlegi helyzetünkben figyelemmel követjük a helyzetet. Nem örülünk a tavaly történteknek, mindannyian annyira megfeszültünk, hogy versenyképesek legyünk a Ferrari ellen, amivel már nehéz volt megbirkózni."

Könnyen lehet, hogy a Ferrari előbb-utóbb ismét a támadások kereszttüzébe kerül Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Darko Bandic

Wolff előrevetítette, hogy a szezon beindulása után "valószínűleg a többiekkel együtt" majd "újragondolják" a helyzetüket, és megvizsgálják, hogy hol állnak jelenleg.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kollégájánál valamivel kevésbé volt diplomatikus.

„Kényelmetlen, hogy van egy megállapodás egy autó legalitásáról és szabályoknak való megfeleléséről. Az ember egyből arra gondol, hogy mi szerepel benne, milyen kompromisszumot tartalmaz.

A szabályosságról szóló titkos megállapodások csak felkeltik a gyanút, ezért a legegészségesebb az lenne, ha mindenki megtudhatná, hogy milyen kompromisszum született. Az FIA azt mondta, hogy ők hajlandóak erre. Nagyszerű lenne, ha a Ferrari is hajlandó lenne, és az egészet magunk mögött hagyhatnánk."

Horner örülne neki, ha a Ferrari végre előállna a részletekkel, és mindenki továbbléphetne Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szintén örülne neki, ha a Ferrari is kötélnek állna, szerinte ez azonban nem fog megtörténni. „Jó lenne megérteni, hogy mi történt, mit találtak és mi volt a megoldás. Ez tavaly történt, úgyhogy remélhetőleg az idén már nem látjuk majd azt tőlük, amit tavaly – utalt arra, hogy a Ferrari nem lesz megmagyarázhatatlanul gyors az egyenesekben. – Egy ponton az ember lezárja a tavaly történteket, amennyiben úgy érzi, hogy megoldották a problémát. A mai átlátható világban azonban jó lenne megérteni, hogy mi volt a helyzet. Nem tűnik úgy azonban, hogy a közeljövőben lesz erre lehetőség."

A Ferrari szellemi tulajdonát védi

Jelen állás szerint tehát ameddig a Ferrari nem kívánja nyilvánosságra hozni a tavalyi motorja vizsgálatával kapcsolatos részleteket, azok addig titkosak is fognak maradni. Mattia Binotto az Osztrák Nagydíj helyszínén elmondta, hogy miért nem fognak ilyesmit tenni. „A válasz igen egyszerű. Először is nem történt egyértelmű szabályszegés, mivel akkor kizártak volna minket.

Ez a szellemi tulajdon védelme. Ez az oka annak, hogy nem akarjuk nyilvánosságra hozni."

Binotto ragaszkodik hozzá, hogy nem árulják el a részleteket Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A Ferrari autói az Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzésén messze alulmúlták még azt a teljesítményt is, amit nem túl magas előzetes várakozásaikban megfogalmaztak. Feltűnő volt, hogy mindkét autójuk sokkal lassabb volt az egyenesekben, mint tavaly ugyanitt, a tavaly pole pozícióból rajtoló Charles Leclerc idei legjobb köre pedig egy másodperccel maradt el a tavalyi idejétől.

Mindezek után Toto Wolffnak ismét nekiszegezték a Ferrari motorjával kapcsolatos kérdést, amire már kissé feldúltan reagált. Méltatta a Scuderiát, nagyszerű csapatnak nevezte az ellenfelet, de egyértelműen kijelentette, hogy a továbbiakban nem akar a motorügy részleteivel foglalkozni.

Ma nem szerepeltek jól, szerettük volna, ha versenyképesek, és küzdenek velünk, ugyanolyan szabályok közepette. Semmi sem tenne boldogabbá, mint az, ha lenne három-négy csapat, amelyik versenyképes, és megdolgoztat minket a pénzünkért."