Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint Sebastian Vettel azért hagyta el a Ferrarit, mert a következő idényben győztes autóban szeretne ülni. A Red Bull tanácsadója egy pár nappal ezelőtti interjúval ellentétben ismét cáfolta, hogy visszafogadnák a négyszeres világbajnokot.

Az átigazolási szezon eddigi legnagyobb meglepetése volt, hogy a Ferrari bejelentette, Sebastian Vettel a szezon végén távozik a csapattól. Mindez azok után történt, hogy a téli teszteken Mattia Binotto, a maranellóiak csapatfőnöke még azt hangoztatta, hogy elsődlegesen a német pilótával számolnak a 2021-es szezont illetően, mások csak utána jöhetnek szóba.

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója pár nappal ezelőtt kijelentette, egykori protezsáltja azért hagyta el a Ferrarit, mert kiábrándult a csapatból, és az sem tetszett neki, hogy Charles Leclerc érkezésével eltolódtak az istállón belüli erőviszonyok. Az osztrák szakember egy későbbi interjújában elmondta, Vettel a következő szezonban nyerni szeretne, jelenlegi csapatánál pedig nem lát erre esélyt.

Marko szerint Vettel nem lát esélyt arra, hogy 2021-ben a Ferrari győzelemre képes autó legyen Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„Sebastian jövőre egy győzelemre alkalmas autóban akar ülni, és nem úgy tűnik, hogy a Ferrarinál ez megvalósulna” – nyilatkozta a ServusTV műsorában. Szinte biztos, hogy ez esetben 2021-ben csak a Mercedes és a Red Bull jöhet szóba. A brackley-i istállóról nem sokkal a szakítás bejelentése után elkezdtek pletykálni,

de mostanra úgy néz ki, hogy Lewis Hamiltonnak biztos a helye a csapatnál, a másik ülésre pedig Valtteri Bottas mellett George Russell is esélyesebb.

Ami az energiaitalosokat illeti, Marko és a csapatfőnök, Christian Horner rendre cáfolták azon híreszteléseket, miszerint a 2010 és 2013 között zsinórban négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet nyerő Vettel-Red Bull páros újra összeállna. Ez persze abból a szempontból nem meglepő, hogy már az elmúlt években, vagyis jóval a bejelentés előtt is ezt tették.

A 77 éves szakember azonban a már említett interjúban úgy fogalmazott, hogy „az idény végén okosabbak lesznek”, vagyis úgy tűnt, mégsem zárja ki a négyszeres világbajnok visszatérését.

Ezúttal viszont ismét a megszokott válasz érkezett. „Max Verstappennel és Alex Albonnal érvényes szerződésünk van – szögezte le. – Éppen ezért csak baráti megbeszéléseket folytattunk Sebastiannal, de biztatást vagy reményt nem tudtunk neki adni.”

Vettel csak baráti megbeszélést folytatott egykori csapatával Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

Tény, hogy Vettel leigazolásával a Red Bull szembemenne eddigi, saját nevelésű fiatalok szerződtetésére épülő átigazolási politikájával. Persze a német versenyző előbbi kritériumnak megfelel, de Mark Webber 2013-as visszavonulása óta a milton keynes-iek csak olyan pilótát alkalmaznak, aki a Toro Rossótól került fel a nagycsapathoz.