Vágólapra másolva!
Mattia Binotto kijelentette, a Ferrari ugyanazzal az autóval vág neki a két, Ausztriában esedékes hétvégének, mint amivel a barcelonai teszteket teljesítették. A maranellóiak csapatfőnöke azonban azt is elárulta, hogy a Hungaroringre jelentős fejlesztési csomagokkal jönnek.

A téli tesztek alapján egyértelműnek tűnt, hogy a Ferrari nagy lemaradásban van riválisaihoz képest. Az elmúlt hetekben szárnyra kaptak olyan pletykák, miszerint az olasz istálló a korlátozott lehetőségek ellenére is más autóval vág neki az idénynyitónak, mint amivel februárban láthattuk őket. Múlt héten viszont már arról szóltak a hírek, hogy a vörösök nem készülnek komoly fejlesztésekkel a spielbergi futamokra.

Végül ez utóbbi bizonyult igaznak, és ezt Mattia Binotto csapatfőnök személyesen erősítette meg. A svájci szakember kijelentette, az első két futamon nem lesznek jelentős változások az SF1000-esen, ugyanakkor a csapat korántsem tétlenkedett, amióta a gyár újra kinyitott.

Az SF1000-es nem változik meg jelentősen az ausztriai hétvégékre Forrás: Scuderia Ferrari

„Ezen a hétvégén ugyanazzal a konfigurációval megyünk, mint amivel a barcelonai tesztek végén – nyilatkozta egy sajtóeseményen. – Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendelkezésünkre álló öt és fél hét alatt lazsáltunk volna. Az igazság az, hogy a teszteredmények arra késztettek minket, hogy jelentősen módosítsunk a fejlesztési irányon, főleg az aerodinamika terén. Először meg kellett értenünk, miért szerepeltünk várakozáson alul, és emiatt mennyire kell újratervezni a programot.”

A Ferrari a kanyarokban és az egyenesekben sem muzsikált jól, utóbbiban pedig nagy szerepet játszott a tavalyinál jóval gyengébb motor.

Sajtóértesülések szerint az erőforrás is változatlan marad a spielbergi versenyekre, hiszen ezen a területen nagyon kicsi a mozgástér, ami a fejlesztési lehetőségeket illeti.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Ferrari hosszú ideig szeretné használni a jelenlegi autót, hiszen ők is tudják, hogy jelentős a lemaradásuk. Sőt, még az első szabad hétvége előtt, már a Magyar Nagydíjra nagy átalakításokat terveznek.

– magyarázta. – Az a célunk, hogy a fejlesztésekkel a július 19-i, hungaroringi versenyre álljunk elő.”

Binotto hozzátette, ugyan teljesítményjavulás csak a szezon harmadik futamára lesz várható, az elmúlt hetekben igyekeztek megérteni az autó viselkedését, és az elemzéseknek, valamint a pilóták szimulátoros munkájának már Ausztriában is meglesz az eredménye. A Ferrari csapatfőnöke ugyanakkor tisztában van a valósággal.

Binotto szerint a Magyar Nagydíjon már teljesen más autót láthatunk Forrás: AFP/Lluis Gene

„Tudjuk, hogy jelen pillanatban nem miénk a legjobb csomag – szögezte le. – Már Melbourne előtt is így volt, és ez azóta sem változott. Ezzel együtt a spielbergi pálya jellege eltér a barcelonaitól, és a hőmérséklet is sokkal magasabb lesz a februárinál.”

A svájci szakember azzal zárta mondandóját, hogy a Red Bull Ringen igyekeznek élni az esetlegesen kínálkozó lehetőségekkel, a Hungaroringen pedig kiderül, hogy mennyit ér a fejlesztési csomagjuk, figyelembe véve, hogy a többi istálló is dolgozott az elmúlt időszakban.

Ami az első két hétvégét illeti, az év végén a Ferraritól távozó Sebastian Vettel úgy fogalmazott, reális az a forgatókönyv, miszerint Spielbergben a teszteken látott sorrend fog visszaköszönni, de ők akkor sem csüggednek.

A Ferrari üzen Zanardinak

Kedden délután a Ferrari bejelentette, hogy az Osztrák Nagydíj hétvégéjén Vettel és Charles Leclerc autóján is a #ForzaAlex üzenet lesz látható. A feliratot a bukócső két oldalán, a kamera alatt fogják elhelyezni. Az egykori F1-es pilóta ugyan soha nem versenyzett a maranellóiaknál, de a csapathoz hasonlóan olasz nemzetiségű.

A Ferrari az Osztrák Nagydíjon üzen üzen a kómában fekvő Zanardinak Forrás: Getty Images for IRONMAN/2018 Getty Images/Bryn Lennon

Zanardi június 19-én, egy közúton zajló parakerékpár-versenyen szenvedett súlyos balesetet. A kórházban életmentő műtétet végeztek el rajta, azóta mesterséges kómában tartják, állapota pedig kritikus, de stabil. Hétfőn egy újabb operáción esett át.