Red Bull: Az ünneplés teszi majd próbára a koronavírus elleni lépéseket

Forma-1, Magyar Nagydíj, vasárnap, Lewis Hamilton, Mercedes, ünneplés
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates on the podium with Mercedes GP Chief Strategist James Vowles during the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a fokozott biztonsági előírások leginkább a versenyek után fognak furcsa jeleneteket szülni a Forma-1-ben. Daniel Ricciardo kijelentette, idén visszafogja magát az ünneplés terén.

A koronavírus-járvány miatt az F1 csak fokozott biztonsági intézkedésekkel indulhat újra, többek között kötelező lesz a maszkviselés és a megfelelő távolságtartás. Az idénynyitó előtt tesztelő csapatok ebből a szempontból is megpróbáltak felkészülni a hétvégékre, de van, amit ők sem tudtak szimulálni.

Ilyenek például a leintés utáni pillanatok, amikor a futamot megnyerő, vagy egy saját szintjén jó eredményt elérő istálló tagjai normális esetben egymás nyakába borulva ünnepelnek. Ugyan dobogós ceremóniát ezúttal nem tartanak, de érdekes lesz látni, hogyan fejezik ki érzelmeiket úgy, hogy ne szegjék meg a szigorú biztonsági előírásokat.

Idén a pilóták és a csapattagok sem ölelkezhetnek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

„Az lesz a legfurcsább, amikor felállunk a rajtrácsra, vagy éppen a versenyek utáni procedúra. – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Mit kell csinálni? Összeérinteni a könyököket egy jó szereplés után? A futamok végén mindig rengeteg érzelem szabadul fel, főleg, ha egy csapat jó eredményt ért el, szóval úgy gondolom, leginkább ez fogja próbára tenni a szabályokat.”

A legnagyobb figyelem persze a pilótákon lesz, akiknél gyakori látvány, hogy egy jó eredmény után a csapattagokkal ölelkeznek és pacsiznak. Most viszont muszáj lesz visszafogniuk magukat, mivel nem kockáztathatják a megfertőződést.

„Ölelkezős típus vagyok, szeretem átölelni az embereket, de ez most változni fog – jelentette ki az Australian Grand Prix Corporation In The Fast Lane című podcastjában Daniel Ricciardo, a Renault versenyzője. – Muszáj lesz távolságot tartanom, de meg fogjuk találni a módját, hogy átöleljük egymást, főleg egy jó eredmény elérése után. Nyilvánvaló, hogy minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy [a vírust] távol tartsuk a paddocktól. Rengeteget vártunk arra, hogy ismét azt csinálhassuk, amit szeretünk, úgyhogy törekednünk kell arra, hogy erősek és egészségesek maradjunk. Úgyhogy most nem lesz ölelés.”

Wolff: A versenyek kárpótolnak a furcsaságokért

Korábban a Mercedes is szimulálta a szokatlan körülményeket a Silverstone-ban rendezett tesztjén. Toto Wolff leszögezte, a legfontosabb, hogy a jelenlévők biztonságban legyenek, de tudják, mit kell tenniük. A brackley-iek csapatfőnöke hozzátette, ugyan most sok szó esik a szigorításokról, a pályán látott események kárpótolhatják a nézőket.

Wolff szerint a jó versenyzés valamelyest elfeledteti a furcsaságokat Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

„Ez egy új terep, hiszen még soha nem voltunk ilyen szituációban – magyarázta egy vodcastban. – Rengeteget beszélünk a buborékokról, a többi csapattal való kevesebb érintkezésről, a médiáról és a szurkolókról. Ez egy újfajta élmény lesz, ugyanakkor az F1 mindig képes volt kihozni a legjobbat egy adott helyzetből, és úgy gondolom, ha szombaton és vasárnap képesek leszünk izgalmas show-t produkálni, akkor az kompenzálni fogja a furcsaságokat.”