Vágólapra másolva!
Hiába nyerte meg Fernando Alonso az All Star Series le mans-i fordulójának első versenyét az utolsó helyről, a második futamról kiesett, és az összetettben Juan Pablo Montoya győzött. Romain Grosjean indul a virtuális Race of Champions-tornán. Heti esport-összefoglaló.

Szombaton befejeződött a The Race által szervezett All Star Series harmadik, Triple Crown elnevezésű szezonja. A részvevők a monacói és az indianapolisi versenyek után ezúttal Le Mans-ban mérték össze tudásukat. A Legends Trophy mezőnyében a múltheti események után Fernando Alonsót megbüntették, aminek következtében Juan Pablo Montoya és David Brabham is megelőzte őt a pontversenyben.

A kétszeres F1-es világbajnok ráadásul a kvalifikációt is elrontotta, miután az első mért körében hibázott, a másodikat pedig már nem tudta megkezdeni, mert kifutott az időből. Emiatt az utolsó, 14. helyről rajtolhatott. Montoya a 3., míg Brabham a 7. pozícióból vághatott neki a 3 körös viadalnak, a pole-ból pedig Rubens Barrichello indulhatott.

Lezajlott az All Star Series utolsó fordulója Forrás: Fanatec

Alonso azonban nem adta fel, és az 1. kör végére egészen a 3. helyig jött fel, pedig Montoyával csatázva még a bukóteret is megjárta. Pár másodperccel később a kolumbiai pilóta be akart menni Barrichello és Andy Priaulx mellé, aminek az lett a következménye, hogy utóbbi kettő látványos balesetet szenvedett. A futamot ekkor Oriol Servià vezette, akit Karun Chandhok követett.

A 2. kör elején Alonso közvetlenül az indiai versenyző mögött haladt, és amikor megpróbálta megelőzni, mindketten megpördültek.

A 38 éves pilóta viszont csak egy pozíciót rontott, ráadásul Brabhamet gyorsan visszaelőzte. Utána elkezdte ledolgozni 2 és fél másodperces hátrányát Servià-val szemben, az utolsó kör felénél pedig elment honfitársa mellett, és megnyerte az első futamot.

Ráadásul a vezetést is visszavette a tabellán, miután a 4. helyen álló Montoyát pályaelhagyásért megbüntették, a hétszeres F1-es futamgyőztes pedig a bokszban fejezte be a futamot, és visszacsúszott a 13. pozícióba. A virtuális dobogó legalsó fokára felálló Brabham a bajnokságban a két versenyző között állt.

A szokásokkal ellentétben a második futam nem fordított rajtráccsal indult, hanem ugyanúgy az időmérőnek megfelelő sorrendben kezdték meg a 45 perces versenyt.

A csavar az volt, hogy a Legends Trophy pilótái együtt indultak a hivatásos autóversenyzőkkel és a profi szimulátorosokkal. A három mezőny az LMP2-es, az LMP3-as, illetve a GT3-as kategóriájú autókat vezette. Ezen a versenyen a pilóták dupla pontokat kaptak.

Itt nézheti vissza az All Star Series utolsó fordulóját (a Legends Trophy időmérője és első versenye 1:34:58-tól, a mindent eldöntő futam 2:11:19-től kezdődik)

Alonso reményei hamar elszálltak, miután a kétszeres F1-es világbajnok már az első kanyarban ütközött Michel Jourdain Jr-ral és Hélio Castronevesszel, autója pedig annyira megsérült, hogy kénytelen volt feladni a küzdelmet. Ráadásul Brabhamnek is volt egy incidense, aminek következtében visszaesett a mezőny végére, így Montoya előtt megnyílt az esély, hogy övé legyen a végső győzelem.

15 perccel a rajt után a kolumbiai pilóta Chandhokkal és Servià-val csatázott a 2. helyért, amikor utóbbival összeért és megpördült. Szerencséjére nem vesztett pozíciót, mivel Priaulx-nak közvetlenül mögé kellett besorolnia. A páros többször is helyet cserélt, miközben utolérték a spanyol versenyzőt.

Ekkorra Brabham feljött a 7. helyre, ami azt jelentette, hogy Montoyának legalább a 4. pozícióban kellett végeznie ahhoz, hogy bajnok legyen. Az utolsó körben ismét hozzáért Servià-hoz és újra megpördült, de Priaulx nem tudta kikerülni, így nem vesztett pozíciót. Nem sokkal később többször is összeértek és a brit pilóta megelőzte riválisát. Montoya azonban kilökte őt a pályáról, így végül befutott a 4. helyre és megszerezte a végső győzelmet. A futamot az élről induló Barrichello nyerte Chandhok és Servià előtt.

Montoya ellentmondásos manőverrel szerezte meg a bajnoki címet Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

A hivatásos autóversenyzőknél Oliver Rowland duplázott, így pedig 1 ponttal elorozta az összetettbeli elsőséget Agustín Canapino elől. A profi szimulátorosoknál Nikodem Wiśniewski és Mike Epps diadalmaskodtak, a bajnoki címet pedig Yuri Kasdorp hódította el. Az első versenyen Báldi Gergő a 12., Csuti Zoltán a 18. helyen ért célba.

Grosjean indul a virtuális Race of Champions-tornán

Romain Grosjean az egyetlen jelenlegi F1-es pilóta, aki ott lesz a virtuális Race of Champions küzdelmein. A francia pilóta a valóságban többször is részt vett már ezen a viadalon, sőt, 2012-ben megnyerte az egyéni versenyt.

Grosjean a D-csoportban kapott helyet, a kétszeres DTM-bajnok René Rasttal, a regnáló ralikrossz-világbajnok Timmy Hansennel, valamint a tavalyi eseményt megnyerő Benito Guerrával együtt. Stoffel Vandoorne szintén ott lesz a mezőnyben.

Az egyéni viadal után a Nemzetek Kupáját is megrendezik, itt azonban Grosjean szereplése már kérdéses. Ez attól függ, hogy a profi esportolók számára kiírt versenyt ki nyeri meg, ugyanis a győztes csatlakozhat a honfitársához, hogy összemérjék tudásukat a másik öt párossal. Igaz, a francia pilóta társa az a James Baldwin lehet, aki brit nemzetiségű. A viadal ma este 7 órakor kezdődik, az eseményeket pedig ezen a YouTube-csatornán lehet követni.

Grosjean ott lesz a virtuális Race of Champions indulói között Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Amióta lefújták az F1-es Ausztrál Nagydíjat, azóta minden vasárnap este jelentkeztünk heti esport-összefoglalóval. Ez jövő héttől megszűnik, hiszen immáron a Forma-1-ben is a valós pályákon történő száguldásé lesz a főszerep, és szeptember elejéig szinte minden hétvégén lesz futam.