Társoldalunk:

Hamilton: Nagyon fontos, hogy újra legyen futam Afrikában

2020.06.27. 18:47

Lewis Hamilton szorgalmazza, hogy a Forma-1 1993 után újra versenyezzen az afrikai kontinensen. A hatszoros világbajnok szerint nem mindig a pénzt kellene szem előtt tartani az új nagydíjak tető alá hozásánál.

A Liberty Media 2017-es hatalomátvétele óta előkelő helyen szerepel a Forma-1-es versenynaptár új helyszínekkel való bővítése. Többek között a Dél-afrikai Nagydíj visszatérése is napirendre került, a jogtulajdonos egyeztetéseket is folytatott ezzel kapcsolatban egy esetleges 2022-es rendezésről, az idén márciusban pedig F1-es fesztivál lett volna Johannesburgban, ez azonban a koronavírus-járvány miatt végül nem valósult meg. A kontinensen legutóbb 1993-ban versenyzett az F1, Lewis Hamilton szerint pedig éppen itt lenne az ideje, hogy visszatérjen oda.

Az 1992-es Dél-afrikai Nagydíj rajtjaForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Pascal Rondeau

A mezőny eddig összesen 23-szor versenyzett Dél-Afrikában, valamint egyszer Marokkóban, amelyet szintén szóba hoztak egy esetleges jövőbeni futammal. A Petronas által készített videóban, amelyben Valtteri Bottasszal együtt szurkolói kérdésekre válaszolt, Lewis Hamiltontól megkérdezték, hogy hol versenyezne szívesen. „Ez könnyű, Afrika – vágta rá a hatszoros világbajnok. – Nagyon fontos lenne oda visszatérni. Jelenleg a Forma-1 olyan országokban van jelen, ahol nem igazán hagy hátra sok mindent, ha egyáltalán bármit. Az F1-nek olyan sporttá kell változnia, amely segíti a helyi közösségeket. Vissza lehetne irányítani a figyelmet Afrikára és kiemelni, hogy mennyire gyönyörű hely. Ez most a legfontosabb hely, ahol versenyt kellene rendezni. Olyan helyszín kell, ahol nem minden a pénzről szól, hanem az emberekről. Az üzletben ez nem mindig így van. Ez olyasmi, amit igazán szorgalmazok."

Hamilton a pénz helyett az adott országban élő emberekre koncentálna egy új helyszín kiválasztásánálForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az F1 1967-től 1985-ig minden évben ellátogatott Kyalamiba, előtte pedig East Londonban versenyzett háromszor. A pár éves kihagyás után Kyalami 1992-ben tért vissza egy rövidített vonalvezetésen, de mindössze két nagydíjat ért meg, az apartheid bevezetése miatt 1994-ben ismét kikerült a naptárból. A South African GP nevű, az 1979-es világbajnok Jody Scheckter által vezetett szervezet jelenlegi is azon dolgozik, hogy visszavigye Dél-Afrikába a sportágat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK