Hamilton: Nagyon fontos, hogy újra legyen futam Afrikában

Forma-1, Dél-afrikai Nagydíj 1992
Nigel Mansell, driver of the #5 Canon Williams Renault Williams FW14B Renault 3.5 V10 leads the field at the start of the Yellow Pages South African Grand Prix on 1st March 1992 at the Kyalami Grand Prix Circuit in Kyalami, South Africa.(Photo by Pascal Rondeau/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton szorgalmazza, hogy a Forma-1 1993 után újra versenyezzen az afrikai kontinensen. A hatszoros világbajnok szerint nem mindig a pénzt kellene szem előtt tartani az új nagydíjak tető alá hozásánál.

A Liberty Media 2017-es hatalomátvétele óta előkelő helyen szerepel a Forma-1-es versenynaptár új helyszínekkel való bővítése. Többek között a Dél-afrikai Nagydíj visszatérése is napirendre került, a jogtulajdonos egyeztetéseket is folytatott ezzel kapcsolatban egy esetleges 2022-es rendezésről, az idén márciusban pedig F1-es fesztivál lett volna Johannesburgban, ez azonban a koronavírus-járvány miatt végül nem valósult meg. A kontinensen legutóbb 1993-ban versenyzett az F1, Lewis Hamilton szerint pedig éppen itt lenne az ideje, hogy visszatérjen oda.

Az 1992-es Dél-afrikai Nagydíj rajtja Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Pascal Rondeau

A mezőny eddig összesen 23-szor versenyzett Dél-Afrikában, valamint egyszer Marokkóban, amelyet szintén szóba hoztak egy esetleges jövőbeni futammal. A Petronas által készített videóban, amelyben Valtteri Bottasszal együtt szurkolói kérdésekre válaszolt, Lewis Hamiltontól megkérdezték, hogy hol versenyezne szívesen. „Ez könnyű, Afrika – vágta rá a hatszoros világbajnok. – Nagyon fontos lenne oda visszatérni. Jelenleg a Forma-1 olyan országokban van jelen, ahol nem igazán hagy hátra sok mindent, ha egyáltalán bármit. Az F1-nek olyan sporttá kell változnia, amely segíti a helyi közösségeket.

Olyan helyszín kell, ahol nem minden a pénzről szól, hanem az emberekről. Az üzletben ez nem mindig így van. Ez olyasmi, amit igazán szorgalmazok."

Hamilton a pénz helyett az adott országban élő emberekre koncentálna egy új helyszín kiválasztásánál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az F1 1967-től 1985-ig minden évben ellátogatott Kyalamiba, előtte pedig East Londonban versenyzett háromszor. A pár éves kihagyás után Kyalami 1992-ben tért vissza egy rövidített vonalvezetésen, de mindössze két nagydíjat ért meg, az apartheid bevezetése miatt 1994-ben ismét kikerült a naptárból. A South African GP nevű, az 1979-es világbajnok Jody Scheckter által vezetett szervezet jelenlegi is azon dolgozik, hogy visszavigye Dél-Afrikába a sportágat.