Változatlanul súlyos a teherautóval ütköző Zanardi állapota

Forma-1, Alex Zanardi
Former racing driver and paracyclist, Italian Alex Zanardi takes part in the 23rd Marathon of Rome on April 2, 2017. Reports on 21 June 2020 state four-time paralympic champion and former Formula One driver Alex Zanardi was involved in a serious road accident on 19 June 2020 in the province of Siena while taking part in a race on his handbike during one of the stages of the relay of Obiettivo tricolore. Zinardi underwent a brain surgery after suffering a severe cranial trauma and is in serious condition. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A harmadik kórházban töltött éjszakát követően sincs változás a súlyos balesetet szenvedett autóversenyző parakerékpáros Alex Zanardi állapotában, az orvosok hamarosan döntenek a kezeléséről.

Nincs változás a pénteken súlyos balesetet szenvedett autóversenyző paralimpikon Alex Zanardi állapotában az őt kezelő kórház tájékoztatása szerint. Az 53 éves sportoló egy parakerékpár-verseny során, Sienában ütközött egy teherautóval, amikor áttért a szemközti sávba, és szenvedett súlyos fej- és arcsérüléseket. Még aznap megműtötték, majd mesterséges kómába helyezték. Az őt kezelő orvos szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy felébred-e valaha, és ha igen, milyen állapotban lesz.

Nincs változás az állapotában Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

„A beteg szíve és légzőszervei, valamint anyagcseréje stabil maradt az éjszaka folyamán. Továbbra is altatás alatt, valamint gépi lélegeztetésen tartjuk" – áll a Santa Maria alle Scotte kórház által kiadott vasárnapi közleményben. Zanardi állapota lényegében a harmadik kórházban töltött éjszaka után is változatlan, a mai közleményben a következő szerepel:

A közlemény hozzáteszi, hogy Zanardit továbbra is mélyaltatásban és gépi lélegeztetésen tartják,

az állapotával kapcsolatos előrejelzésekbe pedig nem bocsátkoznak, mivel azokat bizalmasan kezelik.

„A több szakterület specialistáiból álló őt kezelő csapat az elkövetkező napokban dönt arról, hogy milyen kezelésben részesítse a beteget" – írják.

Többször is átfordult a biciklije Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az Il Messaggero nevű római lap tudósítása szerint egy szemtanú beszámolója és az esetről készült videofelvétel tanúsága alapján Zanardi kezében mobiltelefon volt, és ez okozhatta a balesetet. Az Auto Motor und Sport több részletről is beszámolt.

Azt írják, hogy Zanardi egy lejtős szakaszon, 50 km/h körüli tempónál veszítette el az uralmat a kerékpárja fölött, amely ezután dupla szaltót bemutatva dobta le őt.

A sportoló átcsúszott a szembejövő sávba, ahol az érkező teherautó vészfékezéssel próbálta elkerülni az ütközést, de csak a frontális balesetet tudta, végül az úton keresztbe csúszva, nagyjából 30 km/h-s tempónál találta el a pilótát. A német szaklap emellett azt állítja, hogy a feje és arca mellett Zanardi szeme is sérült.