Társoldalunk:

Névcsere, visszatérő és új versenyzők - bemutatjuk az idei F1-szezont

2020.06.28. 20:54

Aston Martin Red Bull Racing 

Red Bull RB16 - GalériaForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla
  • Nagydíjhétvégék/futamok: 287/286
  • Pole pozíciók: 62
  • Futamgyőzelmek: 62
  • Leggyorsabb körök: 65
  • Egyéni világbajnoki címek: 4
  • Konstruktőri világbajnoki címek: 4
  • Tavalyi konstruktőri helyezés: 3.

Red Bull önálló csapattal 2005-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, miután Dietrich Mateschitz megvásárolta a Jaguar istállóját. Igazi élcsapattá 2009-ben váltak, egy évvel később pedig megszerezték első vb-címűket mind egyéni, mind konstruktőri szinten. Ezt még három duplázás követte, de a turbókorszakban eddig legfeljebb a Mercedes mögötti 2. helyet tudták megkaparintani. Ennek elsősorban az az oka, hogy a Honda előtt a Renault erőforrását használták, és a franciáktól nem kaptak gyári támogatást. Az energiaitalosok Mark Webber visszavonulása óta kizárólag saját nevelésű pilótákkal dolgoznak. Az istálló több magyart is foglalkoztat: Borsos Vanda, Hegedűs Andor, és Kling Sándor is a csapatnál dolgozik.

Reálisan a Red Bull lehet az egyetlen, ami idén felveheti a versenyt a Mercedesszel, és szorossá tehetik a konstruktőri, illetve Max Verstappen révén az egyéni bajnokságot. Adrian Newey személye garancia a jó autóra, kérdés, hogy a Honda-motor hogyan fog muzsikálni ebben a szezonban.

A Red Bull legnagyobb pilótái: Mark Webber (2007-13), Sebastian Vettel (2009-14), Daniel Ricciardo (2014-18), Max Verstappen (2016-)

A Red Bull legendás alakjai: Christian Horner (csapatfőnök, 2005-), Adrian Newey (technikai igazgató, 2006-), Helmut Marko (motorsport-tanácsadó, 2005-)

Erősségük: az idény előrehaladtával a Red Bull rendre előrelép a fejlesztéseivel.

Gyengeségük: a tavalyi, viszonylag sikeres első közös év ellenére a Honda még mindig sötét ló, és nem lehet megjósolni, hogy idén milyen teljesítményt fog nyújtani. Emellett a csapatnak mindent Verstappenre kell feltennie, mivel Albon valószínűleg nem fogja megközelíteni az ő szintjét.

Tudta?
Christian Horner az F1 leghosszabb ideje regnáló csapatfőnöke, hiszen a kezdetek, vagyis 2005 óta irányítja az istállót. Ráadásul Andreas Seidl érkezéséig minden kollágájánál fiatalabb volt.

Ilyen néven is indultak: Stewart Grand Prix (1997-99), Jaguar Racing (2000-04), Red Bull Racing (2005-)

OLVASNIVALÓ A CSAPATRÓL

Pilóták

Alexander Albon (23) és Max Verstappen (33) 

Max Verstappen és Alexander AlbonForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Alexander Albon Ansusinha

Teljes név

Max Emilian Verstappen

1996. március 23.

Születési dátum

1997. szeptember 30.

186 cm, 74 kg

Magasság, testsúly

181 cm, 71 kg

23

Rajtszám

33

2019-

Forma-1-ben töltött évek-

2015-

21 (21)

Nagydíjhétvégék (rajtok)

102 (102)

0

Pole pozíciók

2

0

Futamgyőzelmek

8

0

Leggyorsabb körök

7

8. (2019)

Legjobb világbajnoki helyezés

3. (2019)

8.

Tavalyi világbajnoki helyezés

3.

Alexander Albont egyszer már elbocsátották a Red Bull junior programjából, ennek ellenére tavaly mégis bemutatkozhatott a Toro Rosso színeiben. Sőt, a Magyar Nagydíj után helyet cserélt a gyenge teljesítményt nyújtó Pierre Gaslyval, és a Red Bullnál folytatta pályafutását. A hátralévő futamokon rendre a 4. és a 6. helyen végzett, de az élmezőny többi tagjával nem tudta felvenni a versenyt. A Brazil Nagydíjon felállhatott volna a dobogóra, de Hamilton megforgatta, így még pontot sem szerzett.

A thai-brit pilótának idén bizonyítania kell, hogy valóban megfelel az elvárásoknak, és érdemben hozzá tud járulni a csapat konstruktőri eredményéhez. Csapattársát vélhetően nem fogja megszorítani, de a teszten látott erőviszonyok alapján a Ferrarikat vernie kellene.

Erőssége: értékes a Red Bull többségi tulajdonosa számára, élvezi Helmut Marko bizalmát, folyamatosan fejlődik annak ellenére, hogy 2019 előtt még nem vezetett F1-es autót

Gyengesége: az élcsapatok pilótái közül csak azokat tudta megelőzni a futamon, akik a mezőny végéről indultak, vagy éppen a versenyen hátráltatta valami őket.

Eddigi csapatai: Toro Rosso (2019), Red Bull (2019-)

Tudta?
A 2005-ös idényt leszámítva (amikor még nem létezett Toro Rosso) Albon az első pilóta, aki már debütáló idényében lehetőséget kapott a Red Bull csapatánál.

Max Verstappen mindössze 17 évesen mutatkozott be, bő egy évvel később pedig már a Red Bullnál találta magát, melynek színeiben már első versenyét megnyerte. Bár a sebessége megvolt, kezdetben sokat hibázott, de az elmúlt két évben már képes volt folyamatosan az élmezőnyben végezni. Nyolcszoros futamgyőztes, amivel már bőven túlszárnyalta édesapja, Jos két 3. helyét.

A holland pilóta lehet az egyetlen, aki más csapat színeiben kihívhatja Hamiltont a világbajnoki címért. Ha az elmúlt két évhez hasonlóan ezúttal is sikerül győznie az ausztriai futamokon, azzal jelentősen növelheti az esélyét arra, hogy az idény végén minden idők legfiatalabb világbajnoka legyen.

Erőssége: teljes mértékben megbíznak benne, így hosszútávú szerződéssel rá lehet építeni a csapatot. Remekül megy esőben és soha nem adja fel, hatalmas szurkolótábora miatt pedig nagyobb befolyással rendelkezik.

Gyengesége: még soha nem volt harcban a világbajnoki címért, ami a végelszámolásnál akár döntő is lehet. Emellett arrogáns, és néha még mindig hajlamos meggondolatlan manőverekre és nyilatkozatokra, amivel árt saját magának és a csapatnak.

Eddigi csapatai: Toro Rosso (2015-16), Red Bull (2016-)

Tudta?
Verstappen jó pár korrekordot megdöntött, és egy esetben már most kijelenthető, hogy (változatlan szabályok esetén) örökre ő marad a csúcstartó. Az FIA ugyanis 2016-tól 18 évben állapította meg egy F1-es pilóta alsó korhatárát, a holland versenyző pedig 17 évesen és 164 naposan debütált.